Сфера обслуговування


Огляд глосарія за абеткою

Спеціальні | А | Б | В | Г | Ґ | Д | Е | Є | Ж | З | И | І | Ї | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ь | Ю | Я | Все

І

Інноваційні технології в туризмі та гостинності

 

Інноваційні технології в туризмі та гостинності

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Розкрито інновації у соціально-культурному сервісі та туризмі з використанням досвіду вітчизняних та зарубіжних досліджень, особливості інноваційних процесів, а також еволюційні зміни у цих галузях. Розглянуто функції інновацій та управління інноваційною діяльністю у туризмі та гостинності, принципи сталого розвитку туризму, методи оцінки економічної ефективності інновацій, вплив науково-технічного прогресу у суміжних з туризмом галузях на нововведення у туристській діяльності. Наведені матеріали ґрунтовно розкривають теоретичні основи та практичний інструментарій функціонування індустрії туризму з урахуванням національного та світового досвіду. Уміщені основні поняття дисципліни, завдання для поточного оцінювання і питання до підсумкового контролю щодо засвоєння матеріалу,та список рекомендованої літератури. Призначено для здобувачів вищої освіти, аспірантів, викладачів та фахівців, які приймають інноваційні рішення.

Джинджоян В.В., Тесленко Т.В., Горб К.М. Інноваційні технології в туризмі та гостинності: навч.посіб. К. : Каравела, 2024. 340 с.


Б

Барна справа та мистецтво бариста

 

Барна справа та мистецтво бариста

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Навчальний посібник «БАРНА СПРАВА ТА МИСТЕЦТВО БАРИСТА» складений відповідно до освітньо-професійної програми підготовки фахівців зі спеціальностей: 181 «Харчові технології», 241 «Готельно-ресторанна справа» та 242 «Туризм».Навчальний посібник «БАРНА СПРАВА ТА МИСТЕЦТВО БАРИСТА» розкриває питання формування теоретичних основ з організації виробничо-торговельної діяльності закладів ресторанного господарства типу бар, усіх його класів та різних напрямів спеціалізації. Поглиблене вивчення наукових основ зберігання і реалізації алкогольних напоїв, основних підходів, принципів і методів роботи бармена та сомельє.

Барна справа та мистецтво бариста: навч.посіб./ С.В. Майкова, О.Б. Маслійчук, Н.Я. Сусол Київ: Вид-во «Каравела», 2024 168 с.


Г

Гігієна та санітарія закладів ресторанного господарства

 

Гігієна та санітарія закладів ресторанного господарства

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Це не є звичайна книга рецептів - це підручник з технології харчування. Тут окрім рецептів міститься опис більшості продуктів харчування які наявні в Україні, та методи їх обробки. Окрім того, у підручнику розповідається про те, як правильно організувати підприємство громадського харчування. Змістовно і доступно пояснюються основи організації обслуговування відвідувачів закладу громадського харчування, а саме: яким має бути інтер'єр залу, як сервірувати стіл, обслуговувати відвідувачів, організувати прибирання, рекламувати заклад харчування та багато іншого.

Гігієна та санітарія закладів рестеравпого господарства: навч. посібн, для здобувачів вищої освіти / В.В. Євпаш, М.П. Головко, О.П. Прісс, М.Л. Серік, Б.О. Старостенко, Газзаві-Рогозіна Л.В. Х.: ХДУХТ, 2024. 246 с.


З

Збірник рецептур страв, кулінарних виробів і напоїв (технологічних карт) для харчування дітей шкільного віку

 

Збірник рецептур страв, кулінарних виробів і напоїв (технологічних карт) для харчування дітей шкільного віку

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Збірник рецептур включає в себе технологічні вимоги та характеристики сировини, особливості та технологію приготування страв, виробів і напоїв, які відповідають нормам нового Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, мають високу поживну і біологічну цінність, прийнятні органолептичні характеристики, адаптовані до смакових уподобань школярів та сучасного рівня техніки і технологій в закладах харчування. Технологічні карти створені на основі: - сучасних принципів здорового харчування та рекомендацій ВООЗ;- вимог Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти (Наказ Міністерства охорони здоров'я №2205 від 25.09.2020 р.);- Норм і порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку (Постанова Кабінету Міністрів України №305 від 24.03.2021 р.);- національних кулінарних традицій в поєднанні з інноваціями щодо використання локальної харчової сировини і сезонних продуктів.Даний збірник рецептур підготовлений для керівників, спеціалістів, працівників закладів загальної середньої освіти, а також інших фахівців, які відповідають за організацію і якість харчування учнів, а також здійснюють за ними контроль та державний нагляд.

Збірник рецептур страв, кулінарних виробів і напоїв (технологічних карт) для харчування дітей шкільного віку. Для закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку та закпадів сфери соціального захисту)' / за заг. ред. А. А. Мазаракі. Київ : Київ. нац. торг-екон. ун-т, 2021. - 672 с.


К

Конкурентноспроможність бізнесу (підприємства)

 

Конкурентноспроможність бізнесу (підприємства)

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

озкривається сутність сучасної концепції конкурентоспроможності бізнесу. Вивчається алгоритм конкурентного аналізу галузі, бізнесу та підприємства, його основні інструменти і процедури. Обґрунтовується методологія стратегічного конкурентного управління підприємством. Послідовно розглядаються питання трансформації форм і методів забезпечення конкурентоспроможності підприємства шляхом інновацій, підвищенняякості продукції, бізнес-процесів і бізнес-моделі підприємства, формування конкурентоспроможного персоналу. Особливу увагу приділено конкурентоспроможності бізнесу в цифровій економіці. Для студентів економічних та управлінських освітніх програм ЗВО,економістів-конкурентологів і тих, хто самостійно вивчає проблеми конкурентоспроможності бізнесу та підприємства.

Конкурентоспроможність бізнесу (підприємства) : навч. посіб. у питаннях і відповідях / Шевченко Людмила Степанівна. Харків Право, 2022. 312 с.


М

Менеджмент ресторанного господарства

 

Менеджмент ресторанного господарства

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Навчальний посібник «Менеджмент ресторанного господарства» розроблено відповідно до робочої програми дисципліни. В навчальному посібнику розглянуті основні теоретичні положення менеджменту в ресторанному господарстві. Висвітлені питання планування, мотивації, контролю, координації. Особлива увага приділена ролі менеджера в системі управління бізнес-процесами підприємств ресторанного господарства.

Л. М. Яцун, О. В. Новікова, Л. Д. Льовшина, О. П. Ткаченко, С. С. Ткачева Менеджмент ресторанного господарства: Навч. посібник. Х.: Світ Книг, 2025. 486 с.


О

Організація обслуговування в ресторанному господарстві

 

Організація обслуговування в ресторанному господарстві

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Мостова Л. М., О. В. Новікова, І. М. Ракленко. Організація обслуговування в ресторанному господарстві. Підручник. - Х.: Світ Книг, 2018. - 657 с.

У підручнику викладено комплексну характеристику організації обслуговування в закладах ресторанного господарства різних типів. Охарактеризовані вимоги до виробничих та торговельних приміщень. Висвітлено характеристики посуду, устаткування білизни. В посібнику приводяться основні види меню, правила подавання холодних і гарячих закусок, страв і напоїв. Наведений детальний опис процесів обслуговування, які використовуються в закладах ресторанного господарства при здійсненні банкетів, прийомів, а також спеціальних форм обслуго­вування і обслуговування в закладах ресторанного господарства різних типів. Значна увага приділена особливостям обслуговування в готельно-туристичних комплексах та за місцем роботи та навчання. Розкрито особливості організації дозвілля в ЗРГ.

 

Організація роботи барів

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Організація роботи барів : довідник бармена / Я. М. Сало. - Львів : Афіша, 2012. - 351 с. : іл.

У довіднику подається характеристика різних типів барів і їх сучасного обладнання, яке дозволяє забезпечити високу культуру обслуговування відвідувачів. Значну увагу приділено підготовці до роботи, організації праці бармена, правилам поведінки, способам подавання напоїв, наведено 800 рецептур змішаних напоїв і сиропів. Для барменів 3-го і 4-го розрядів, учнів професійних навчальних закладів, керівників барів, а також поціновувачів коктейлів на домашніх урочистих та прийомах гостей.

 

Основи барної справи та робота сомельє

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Майкова С.В. Основи барної справи та робота сомельє: навч. посіб. / С.В. Майкова, О.Б. Маслійчук, Н.Я. Сусол. Київ : Видавець ФОП Піча Ю.В., 2022. 124 с.

У навчальному посібнику розкрито теоретичні та практичні відомості з основ барної справи та роботи сомельє. Подано характеристику особливостей виробничої діяльності в барах, визначено устаткування та матеріально-технічне забезпечення барів. Представлено організацію праці працівників в барах та організацію обслуговування споживачів. Наведено асортимент та технологію виготовлення напоїв та коктейлів. Інформацію, рисунки, таблиці, схеми представлені у посібнику, наведено з навчальною метою, тому в жодному разі це не слід вважати наміром порушення авторських прав.Для студентів зі спеціальностей: 181 «Харчові технології», 241 «Готельно-ресторанна справа», 242 «Туризм», а також керівників і фахівців закладів ресторанного господарства.

 

Організація обслуговування в закладах ресторанного господарства

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

У посібнику розкрито сутність організації процесу обслуговування в закладах ресторанного господарства різних типів і класів та дана характеристика матеріально-технічної бази як необхідної її передумови. Висвітлені основні правила подавання страв і напоїв, культури їх споживання. Охарактеризовані методи і форми обслуговування споживачів, які використовуються в закладах ресторанного господарства як повсякденно, так і при проведенні бенкетів та прийомів, здійсненні кейтерінгового обслуговування, створенні умов для розваг і відпочинку. Матеріал, поданий з урахуванням вимог сучасного ресторанного бізнесу, дозволяє успішно засвоїти курс організації обслуговування в закладах ресторанного господарства. Для студентів вищих навчальних закладів, коледжів, керівників і працівників ресторанного господарства.

Організація обслуговування у закладах ресторанного господарства. Навч. посіб. 3- тє вид. К.: Центр учбової літератури, 2024. 342 с

 

Організація обслуговування в ресторанному господарстві

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

У підручнику викладено комплексну характеристику організації обслуговування в закладах ресторанного господарства різних типів. Охарактеризовані вимоги до виробничих та торговельних приміщень. Висвітлено характеристики посуду, устаткування білизни. В посібнику приводяться основні види меню, правила подавання холодних і гарячих закусок, страв і напоїв. Наведений детальний опис процесів обслуговування, які використовуються в закладах ресторанного господарства при здійсненні банкетів, прийомів, а також спеціальних форм обслуговування і обслуговування в закладах ресторанного господарства різних типів. Значна увага приділена особливостям обслуговування в готельно-туристичних комплексах та за місцем роботи та навчання. Розкрито особливості організації дозвілля в ЗРГ. Підручник призначений для студентів вищих учбчових закладів, коледжів, учнів професійних навчальних закладів, також він буде корисний працівникам системи ресторанного господарства, широкому колу читачів, які цікавляться особливостями обслуговування в закладах ресторанного господарства.

Мостова Л. М., О. В. Новікова, І. М. Ракленко Організація обслуrовування в ресторанному rосподарстві. Підручник.Х.: Світ Книг, 2023. -657 с.


Т

Технологія приготування їжі: українська кухня

 

Технологія приготування їжі: українська кухня

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

У навчальному посібнику представлений комплекс теоретичних основ технології приготування їжі. Розглянуті основні способи й прийоми первинної обробки сировини й приготування напівфабрикатів. Основна частина посібника присвячена технології приготування страв та кулінарних виробів відповідно до традиційного приготування в української кухні. Посібник призначений для студентів навчальних закладів 1-4 рівнів акредитації. Він може становити інтерес і для практичних працівників, що навчаються в системі перепідготовки кадрів і підвищення кваліфікації, працівникам системи ресторанного господарства, широкому колу читачів, які цікавляться особливостями технологій приготування страв української кухні.

О. В. Новікова, Л. Д. Льовшина, В. М. Михайлов Технологія приготування їжі: Українська кухня: :Навчальний посібник. 2-re вид., випр. та доповн. Х.: Світ книг, 2019. 679 с.


У

Українська національна кухня

 

Українська кухня

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Українська кухня: Для учнів професійно-технічних закладів освіти / Автор: В. С. Доцяк. - 5-те вид. - К. : Ігнатекс-Україна. 2014. - 2024. - 632 с.: іл.

В основу підручника покладено відродження української кухні, технології приготування давніх традиційних страв. Подано товарознавчу класифікацію овочів, грибів, риби, м'яса, птиці, описано значення їх у харчуванні людини. Висвітлено раціональні способи механічної і теплової кулінарної обробки продуктів. її вплив на якість готової продукції. Наведено способи і методи приготування та подавання закусок, страв, десертів, гарячих та холодних напоїв, борошняних виробів, вимоги до якості напівфабрикатів і готової їжі, сучасні вимоги щодо подавання та оформлення закусок і страв, терміни їхньої реалізації Подано норми закладання сировини, вихід напівфабрикатів та готової кулінарної продукції.


Управління якістю

 

Управління якістю

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

У навчально-методичному посібнику подано: предмет, мета і завдання дисципліни "Управління якістю", загальні методичні рекомендації до користування посібником та критерії оцінювання знань, основні теми вивчення курсу та стисло зміст кожної із них, плани семінарських занять, запитання для самоконтролю, теми рефератів, тести для перевірки знань з кожної теми, термінологічний словник - довідник. Для студентів, аспірантів; викладачів, а також усіх тих, хто цікавиться сучасними проблемами управління якістю, що є основою як конкурентноспроможності товару так і самої організації.

Агєєв Є. Я. Управління якістю: Навчально-методичний посібник для самостійної роботи по вивченню дисципліни Львів: Новий Світ- 2000, 2024. 240 с.