Геодезія та землеустрій


Огляд глосарія за абеткою

Спеціальні | А | Б | В | Г | Ґ | Д | Е | Є | Ж | З | И | І | Ї | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ь | Ю | Я | Все

Сторінка:  1  2  3  4  (Далі)
  Все

І

Іноземна мова

 

Англійська мова професійного спілкування

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Олейнікова О. М. Англійська мова професійного спілкування: Навчальний посібник. Львів: "Новий Світ - 2000", 2023.  180 с.

Посібник призначено для навчання студентів II курсу денного відділення та заочного відділення з предмету. Посібник містить словник по темах програми, тематичні тексти та зразки ділових листів для перекладу, діалоги, скорочені тексти для переказу.Після лексичних та граматичних вправ подано короткий довідник з граматики англійської мови, а також шість варіантів контрольних робіт з тестами, які студенти можуть виконувати під час занять або самостійно.


Інформаційні системи і технології

 

Основи інформаційних технологій

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Басюк Т.М. Основи інформаційних технологій [Текст]: навч. посібн. / Т.М. Басюк, Н.О. Думанський, О.В. Пасічник [нове видання). - Львів: «Новий Світ - 2000», 2023.- 390 c.

В навчальному посібнику розглядаються питання побудови та функціонування сучасних апаратних та програмних засобів, які формують інформаційну складову сучасного суспільства. Розкрито особливості понять «інформація», «кодування даних», «системи числення», «архітектура комп'ютера», «програмне забезпечення».

 

Основи геоінформатики

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Світличний О. О. Основи геоінформатики: навчальний посібник/ О. О. Світличний, С. В. Плотницький; за заг. ред. О. О. Світличного. - 2-ге вид., випр. і доп. - Суми: Університетська книга, 2021. - 294 с.

У навчальному посібнику наведено визначення, предмет, історію розвитку геоінформатики та її місце серед інших наук, розкрито основи технології географічних Інформаційних систем (ГІС)- сучасної інформаційної технології роботи з просторово-координованою інформацією, подана характеристика аналітичних можливостей сучасних інструменталь­них ГІС, а також функціональних і аналітичних можливостей світових лідерів програмного ГІС-забезпечення.Для географів, геоекологів, а також фахівців інших природознавчих, соціоекономічних і екологічних спеціальностей, пов'язаних з ви­користанням просторово-координованої інформації.


Історія земельних відносин

 

Історичні аспекти формування земельних відносин і землеустрою в Україні

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Мартин А.Г., Прядка Т.М. Історичні аспекти формування земельних відносин і землеустрою в Україні: монографія. 2-ге видання. Київ: Центр учбової літератури, 2021. 194 с.

Висвітлено актуальні питання розвитку земельних відносин і землеустрою в Україні у феодально-кріпосну епоху, в період селянської реформи 1861 року, в період зародження капіталізму під час Столипінської реформи 1906-1917 рр., в Радянській Україні. Розкрито історію земельних відносин і землеустрою у період незалежності України.

 

Історія земельних відносин

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Л. Кавецька , С. Голік, І. Леськів, Н. Русіна, Ю.  Марич Історія земельних відносин. Київ: Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти. 2020.

Розвиток суспільства на всіх етапах пов'язаний з землею, яка була та залишається засобом для існування людей і джерелом суспільного багатства. Історичні закономірності вивчаються шляхом ознайомлення з конкретними фактами, подіями, заходами та документами, які характеризують на кожному історичному етапі форми володіння та користування землею, форми і види землеустрою та їх фактичне здійснення, господарськимита політичними результатами. Вивчення історії земельних відносин то землеустрою дає можливість з найбільшою науковою обґрунтованістю та повнотою зрозуміти суть земельного впорядкування як явища суспільного життя. Земельні відносини та землевпорядкування кожної держави історично розвиваються та змінюються разом з розвитком виробничих сил суспільства. Кожному суспільному способу виробництва відповідає своя основна форма земельної власності та свій тип земельних відносин та земельного влаштування. Відповідно до історичних особливостей спільного способу виробництва в кожну дану епоху здійснюється землевпорядкування, яке є системою заходів по організації землі як засобу виробництва. Дисципліна «Історія земельних відносин» вивчає шляхи розвитку земельних відносин на різних етапах розвитку суспільства. Історія земельних відносин та землевпорядкування служить необхідною науковою передумовою для тих дисциплін, які озброюють техніка-землевпорядника спеціальними знаннями.

 

Історія земельних відносин і землеустрою в Україні

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Історія земельних відносин і землеустрою в Україні. [текст] підручник Третяк А. М., Т. М. Прядка, І. П. Гетманьчик., стереотип. вид. - Херсон: ОЛДІ-ПЛЮС, 2019. - 420 с.

Висвітлено актуальні питання розвитку земельних відносин і землеустрою Україні у феодально-кріпосну епоху і в період селянської реформи 1861 року, період зародження капіталізму. Столипінської реформи 1906 -1917 рр., період Радянської України.


А

Агропромисловий комплекс

 

Організація, прогнозування та планування агропромислового комплексу

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Березівський П. С., Михалюк Н. І. Організація, прогнозування та планування агропромислового комплексу: Навчальний посібник/За ред. П. С. Березівського. 2-гe вид.,стереот. 2023. 440 с.

У розділах і темах посібника висвітлено питання наукових основ організації виробництва та планування агропромислового комплексу, передумови і фактори виникнення та становлення АПК. Значну увагу приділено питанням прогнозування та планування діяльності АПК, створенню прогнозів, програм і планів соціально-економічного розвитку АПК України.


В

Вступ до спеціальності

 

Вступ до спеціальності. Конспект лекцій.

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Вступ до спеціальності. Конспект лекцій./Укл: Калинич І.В., Пічкар Л.І. Ужгород: Видав.ДВНЗ УжНУ «Говерла», 2022. 72с.


Г

ГІС – технології у землеустрої та кадастрі

 

Прикладні геоінформаційні системи (ГІС в транспортно-логістичних системах та плануванні і управлінні розвитком територій)

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Міхно О.Г., І.М. Патракеєв Прикладні геоінформаційні системи: начальний посібник. К, 2020. 98 с. URL: https://geo.knu.ua/biblioteka/pidruchnyky-ta-navchalni-posibnyky/ 

Затверджено Вченою радою географічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка (протокол No 9 від 24 квітня 2020 року).

 


Геодезія

 

Електронні геодезичні прилади

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Електронні геодезичні прилади. Конспект лекцій /уклад. Калинич І.В., Радиш І.П., Ваш Я.І. Ужгород: Видавництво УжНУ «Говерла», 2021. 156 с.

В навчальному посібнику викладено основні положення теорії і практики відддалеметрії оптичного та радіодіапазонів; приведені методи визначення швидкості електромагнітних коливань в оптичному та радіодіапазоні; описані призначення, будова та принцип дії світловіддалемірів, радіовіддалемірів, електронних тахеометрів, супутникових систем позиціювання. Викладено принцип будови, режими роботи та аналіз джерел помилок при виконанні вимірювань електронними тахеометрами та геодезичними GNSS-приймачами. Посібник призначений для студентів ДВНЗ «УжНУ», які навчаються за спеціальністю 193. «Геодезія та землеустрій».

 

Нівелювання

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Калинич І.В., Ничвид М.Р., Калинич І.І. Нівелювання. Лабораторний практикум: навчальний посібник. Ужгород: Видавництво УжНУ «Говерла», 2020. 88 с.

У навчальному посібнику наведено загальні відомості про геометричне нівелювання ІІ, ІІІ та IV класів; прилади, що використовують для його виконання; робота на станції при виконанні нівелювання ІІ, ІІІ та IV класів. Похибки та точність нівелювання; зрівноваження нівелірних ходів та мереж. Всі наведені в навчальному посібнику приклади супроводжуються детальним викладенням порядку обчислень, багато практичних порад та рекомендацій , які допоможуть студентам отримати практичний досвід виконання польових та обчислювальних робіт. Відомості і вказівки щодо виконання польових робіт, які містяться в навчальному посібнику дозволять використовувати його при виконанні навчальної геодезичної практики. Посібник призначено для студентів ДВНЗ «УжНУ», які навчаються за спеціальностями «Геодезія та землеустрій» «Будівництво», «Лісове та садово-паркове господарство», а також може стати у нагоді для студентів, що навчаються за спеціальністю «Геодезія та землеустрій» в коледжі. Лабораторний практикум містить рекомендації та вихідні дані з виконання восьми лабораторних робіт з курсу "Нівелювання"


Д

Державний земельний кадастр

 

Кадастр

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

С.В. Тітова, Л.М. Даценко, М.В. Дубницька, С.П. Боднар Кадастр. Навчальний посібник. Київ, 2022. с. 263.

В посібнику викладено основи становлення та розвитку земельного кадастр від первісних елементів кадастрової діяльності до сучасних земельно-реєстраційних систем; висвітлено сутність заходів державного земельного кадастру і його складових частин, включаючи реєстраційні, облікові й оцінювальні роботи; розглянуто сучасні тенденції у сфері геодезії, землеустрою та кадастру, характеристики провідних кадастрових систем, стан і перспективи розвитку вітчизняного земельного кадастру, концепція земельної ділянки – конструктивної базового конструктивного елементу усіх просторових кадастрових структур. Посібник рекомендовано для студентів рівнів вищої освіти: «Бакалавр» та «Магістр». Галузь знань: 19 «Архітектура та будівництво», спеціальність 193 «Геодезія та землеустрій».

 

Державний земельний кадастр: конспект лекцій

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Толмачова А. В.  Державний земельний кадастр : конспект лекцій. Одеса : ОДЕКУ, 2023. 138 с.

У конспекту лекцій розглянуто загальні відомості та порядок ведення державного земельного кадастру, розкрито складові частини державного земельного кадастру, розглянути види та основні принципи земельного кадастру. Значна увага приділена кадастровому зонуванню, бонітуванню ґрунтів та державної реєстрації земельних ділянок. Конспект лекцій рекомендовано для студентів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти денної та заочної форм навчання (включно з іноземцями) за спеціальністю 193 «Геодезія та землеустрій» (освітньо-професійна програма «Землеустрій та кадастр»).

 

Теоретичні основи державного земельного кадастру

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Теоретичні основи державного земельного кадастру: Навч. посібник/ М. Г. Ступень, Р. Й. Гупько, О. Я. Микула та ін.; За заг. ред. М. Г. Ступеня, - Львів: «Новий Світ-2000», 2021.-334 с. 

Унавчальному посібнику викладено теоретичні основидержавного земельного кадастру, розкрито складові частини державного земельного кадастру, земельний кадаструзарубіжних країнах.


Державний контроль за використанням та охороною земель і їх моніторинг

 

Моніторинг та охорона земель

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Сохнич А.Я., Богіра М.С. Моніторинг та охорона земель: Навч. посібник-практикум. Луцьк: Вид., 2016.  220 с.

Висвітлюється навчальний матеріал, що стосується дисципліни «Моніторинг та охорона земель», зокрема, питання організації ведення контролю за використанням і охороною земельних ресурсів. Матеріали подані у навчальному посібнику-практикуму відповідають чинному законодавству України. Пропонований посібник-практикум призначений для студентів спеціальності “Землевпорядкування та кадастр”. Навчальний посібник може бути корисним також спеціалістам різного профілю, діяльність яких пов’язана з використанням і охороною земель.

 

Грунтознавство та охорона земель

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Грунтознавство та охорона земель : практикум // Н.В. Цуман, Б.В. Борисюк, П.І. Коваленко; за ред П.І. Коваленка. Херсон : ОЛДІ-ПЛЮС, 2020. 256 с.

У практикумі наведені основні методи лабораторних і польових досліджень фізичних. водних. фізико-хімічних властивостей фунтів для виявлення деградаційних процесів в умовах інтенсивного землеробства. Охарактеризовані сучасні методики бонітування фунтів та якісної оцінки земель.

 

Земельна реформа на регіональному рівні

Дорош Й.М., Осипчук С.О., Стешок М.Л., О.С.Земельна реформа на регіональному рівні (на прикладі Київської області за 1991 - 2011 рр.): Монографія. К. : ЗАТ «ВШОЛ», 2011. 188 с.

У монографії розглянуто питання земельної реформи в Київській області за період з 1991 по 2011 рік. Значну увагу приділено аналізу соціально-економічних результатів земельної реформи. Наведено структуру й сучасний стан використання земельних ресурсів області, дані про приватизацію земельних ділянок, грошову оцінку земель і ринок земельних ділянок сільськогосподарського призначення, здійснення державного контролю за використанням та охороною земель, заходи щодо їхньої охорони у зв'язку з переходом до ринкових відносин. Викладено погляди авторів на основні напрямки розвитку земельних відносин у перспективі.

 

Охорона і раціональне використання земельних ресурсів

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Охорона і раціональне використання земельних ресурсів : навальнометодичний посібник /Д. В. Лико, С. М. Лико, В. І. Долженчук, О. І. Портухай.  Херсон: ОЛДІ-ПЛЮС, 20 І 9.  664 с.

Навчально-методичний посібник «Охорона і раціональне використання земельних ресурсів» підготовлений для студентів вищих навчальних закладів IIIIV рівнів акредитації спеціальності «Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування». У посібнику розглянуто стан земельних ресурсів України, висвітлено особливості використання земель забруднених важкими металами, пестицидами та радіонуклідами. Приділено увагу напрямкам розв'язання проблем раціонального використання земельних ресурсів при переході до сталого землекористування. Проаналізовано організацію управління у галузі використання і охорони земельних ресурсів та правовий режим земель різних категорій.

 

Збалансоване використання земельних ресурсів

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Збалансоване використання земельних ресурсів: навчальний посібник М.О. Клименко, Б.В. Борисюк, Т.М. Колесник. - Стереотип. видання Херсон : ОЛДІ-ПЛЮС, 2019. - 552 с.

Навчальний посібник містить теоретичну інформацію щодо принципів, методів та засобів збалансованого використання земельних ресурсів різних
цільових категорій залежно від якісного стану. Навчальний посібник рекомендований як основне літературне джерело для освоєння дисципліни «збалансоване використання земельних ресурсів», а також може бути корисним у вивченні дисциплін «Охорона та раціональне використання природних ресурсів», «Агроекологія» студентами напряму підготовки 6.040106 «Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування» у вищих навчальних закладах.

 

Основи ландшафтознавства і охорона земель

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Основи ландшафтознавства і охорона земель: навч. посіб., 2-ге видання, виправлене і доповнене / В. І. Канівець, М. М. Пархоменко, С. В. Канівець. - К.: «Каравела», 2019. - 140 с.

У посібнику розглянуті компоненти ландшафту, елементарні його частини, функції окремих складових, класифікація і систематика ландшафтів, особливості їх обстеження й картування. Викладена система вимог з оптимального використан ня ландшафтів у аграрному секторі - агрономії, землевпорядкуванні, лісовому господарстві. Окремі розділи присвячені землям природно-охоронного призначення (рекреаційному, спортивно-оздоровчому тощо), описані заходи поліпшення земельних комплексів. Окремий розділ присвячено заповідному фонду та порядку включення нових земель до природоохоронних територій державного і місцевого значень.

 

Еколого-економічні основи природокористування

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Сафранов Т.А., Губанова О.Р., Лукашов Д.В. Еколого-економічні основи природокористування : навчальний по­сібник / Т.А. Сафранов, О.Р. Губанова, Д.В. Лукашов. - Львів: «Новий Світ-2000», 2021. - 350[2] с.

В навчальному посібнику висвітлені найважливіші розділи класичної та сучасної екології, розглянуті питання антропогенного забруднення довкілля та його негативні наслідки, еколого-економічні аспекти та проблеми раціо­нального природокористування. Може бути використаний студентами вищих навчальних закладів при вивченні окремих розділів дисциплін: «Екологія»,«Загальна екологія та неоекологія», «Оптимізація природокористування»,«Економіка природокористування» та ін.


З

Земельні ресурси та організація сільськогосподарського землекористування

 

Збалансоване використання земельних ресурсів

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Збалансоване використання земельних ресурсів: навчальний посібник М.О. Клименко, Б.В. Борисюк, Т.М. Колесник. - Стереотип. видання Херсон : ОЛДІ-ПЛЮС, 2019. - 552 с.

Навчальний посібник містить теоретичну інформацію щодо принципів, методів та засобів збалансованого використання земельних ресурсів різних цільових категорій залежно від якісного стану. Навчальний посібник рекомендований як основне літературне джерело для освоєння дисципліни «збалансоване використання земельних ресурсів», а також може бути корисним у вивченні дисциплін «Охорона та раціональне використання природних ресурсів», «Агроекологія» студентами напряму підготовки 6.040106 «Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування» у вищих навчальних закладах.

 

Управління земельними ресурсами

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Управління земельними ресурсами: Підручник/За ред. д. е. н., проф. Горлачука В. В., 2-re вид., випр. і переробл.-Львівг'Магнопія 2006", 2021. - 330 с.

В підручнику на основі вимог nроrрами курсу "Управління земельними ресурсами" висвітлюються наукові основи використання земельних ресурсів тв організаційно-правові, економічні, фінансові тв екологічні аспекти сучасного управління земельними ресурсами.



Сторінка:  1  2  3  4  (Далі)
  Все