Право та правоохоронна діяльність


Огляд глосарія за абеткою

Спеціальні | А | Б | В | Г | Ґ | Д | Е | Є | Ж | З | И | І | Ї | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ь | Ю | Я | Все

Сторінка:  1  2  (Далі)
  Все

П

Податкові процедури

Податкова система

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Томнюк Т. Л. Податкова система: навчальний посібник. Чернівці: ЧТЕІ ДТЕУ, 2022. 324 с.

У навчальному посібнику розглянуто теоретичні та практичні засади побудови та функціонування податкової системи, реалізації податкової політики держави, механізму справляння податків та інших обов’язкових платежів. Структура навчального посібника сформована таким чином, що містить теоретичні положення розглядуваної теми, питання для самоконтролю, тести, ситуаційні завдання та приклади їх розв’язку, предметний покажчик, список рекомендованих джерел. Навчальний посібник підготовлено на основі програми дисципліни «Податкова система» для студентів закладів вищої освіти, які навчаються за освітньо-професійними програмами підготовки бакалавра за спеціальностями «Фінанси, банківська справа та страхування», «Облік і оподаткування», «Менеджмент». Посібник є корисним для студентів, науковців, викладачів, фахівців-практиків, управлінців у сфері фінансів.

Адміністрування податків, зборів, платежів

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Хомутенко В. П. Адміністрування податків, зборів, платежів: навч. посіб. / В. П. Хомутенко, І. С. Луценко, А. В. Хомутенко / за заг. ред. В. П. Хомутенко. – Одеса: «Атлант», 2015. – 314 с.

У навчальному посібнику розкрито теоретичні, нормативно-правові та прикладні засади адміністрування податків, зборів, платежів в Україні. Розглянуто та охарактеризовано складові системи адміністрування: реєстрація та облік платників податків, обробка податкових декларацій, облік податкових платежів (податкових зобов’язань), обслуговування платників податків, податковий контроль, податковий конфлікт (апеляції платників податків) та адміністрування податкового боргу. Теоретичним підґрунтям навчального посібника стали дослідження провідних фахівців у галузі адміністрування податків, зборів, платежів та норми чинного податкового законодавства України з урахуванням податкових новацій 2015 року. Навчальний посібник призначений для студентів економічних та юридичних спеціальностей. Може бути використаний фахівцями в галузі фінансів, податків, державного управління, науковцями, викладачами та спеціалістами-практиками з адміністрування податків, зборів, платежів.

Податкова система. Конспект лекцій

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Податкова система: конспект лекцій [Електронний ресурс] : навч. посіб. для студ. спеціальності 051 «Економіка» / КПІ ім. Ігоря Сікорського ; уклад.: Гречко А.В.– Електронні текстові дані (1 файл: ____ Мбайт). – Київ : КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2022. – 119 с.

Навчальний посібник «Податкова система: Конспект лекцій», призначений для підготовки бакалаврів денної та заочної форми навчання за освітньою програмою «Економіка бізнес-підприємства», спеціальності 051 «Економіка». В навчальному посібнику подано лекційний матеріал, що розкриває сутність системи оподаткування сучасних підприємств в Україні, сформований на основі чинного законодавства. Розкрито зміст основних видів податкових платежів, особливості їх розрахунку і сплати, наведено основні механізми взаємодії платників податків і фіскальної служби України. Даний конспект лекцій систематизує основні положення податкового регулювання, що дає змогу студентам комплексно засвоїти дисципліну та в повній мірі дослідити практичні проблеми податкового законодавства; вивчити принципи побудови податкової системи, особливості нарахування і сплати податків.

Податковий менеджмент та адміністрування

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Власова О. Є. Податковий менеджмент та адміністрування : конспект лекцій для студентів другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальностями 071 – Облік і оподаткування, 073 – Менеджмент, спеціалізації «Управління фінансово-економічною безпекою» / О. Є. Власова ; Харків. нац. ун-т міськ. госп-ва ім. О.М. Бекетова. – Харків : ХНУМГ ім. О. М. Бекетова, 2021. – 140 с.

У конспекті лекцій на підставі законодавчих і нормативних актів, положень Податкового кодексу України розглянуто сутність податкового менеджменту, податкового контролю та його складових на сучасному етапі, охарактеризовано місце і роль органів державної податкової служби України в ефективному управлінні процесами адміністрування податків і зборів та у сфері державного управління загалом, подано відомості щодо корпоративного податкового менеджменту, його методів і способів оптимізації податкових платежів.

Податкове право

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Податкове право : посіб. для підгот. до іспитів / [І. М. Бондаренко, О. О. Головашевич, М. І. Дамірчиєв та ін.] ; за ред. О. О. Головашевича. – 2-ге вид., допов. та змін. – Харків : Право, 2019. – 222 с.

У посібнику розкрито зміст основних податково-правових понять. З урахуванням положень чинного законодавства проаналізовано найважливіші питання податкового регулювання: побудову системи оподаткування, основні засади адміністрування податків і зборів, проведення заходів податкового контролю, здійснення прибуткового оподаткування, функціонування непрямих податків, реалізацію податкового обов’язку при оподаткуванні майна, застосування спеціального режиму оподаткування тощо. Для студентів і викладачів юридичних та економічних закладів вищої освіти, працівників фінансових установ, практичних працівників підприємств та організацій.


Порівняльний аналіз правничих систем

Основні правові системи світу

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Гапотій В.Д. Основні правові системи світу: навчальний посібник / В.Д. Гапотій, О.Л. Жильцов, Г.І. Воржевітіна. – Мелітополь: ФОП Однорог Т.В., 2019 – 279 с.

В навчальному посібнику «Основні правові системи світу» спецкурсів навчальних дисциплін: «Історія держави і права України», «Історія держави і права зарубіжних країн», «Теорія держави і права» відповідно до навчального плану і з урахуванням останніх досягнень історико-правової науки укладачі намагаються донести до здобувачів вищої освіти, в першу чергу бакалаврів та магістрів етапи виникнення основних правових систем світу, їх становлення та розвиток, функціонування, їх джерела права. Другий розділ присвячений окремим першим писаним законам які відомі у світі. В навчальному посібнику детально аналізуються основні правові системи світу, зміст державно-правових процесів, розкриваються як загальні закономірності правового розвитку зарубіжних країн які входять в ці правові системи так і специфічні риси історії окремих систем права. Ставиться за мету полегшити здобувачам вищої освіти, в першу чергу бакалаврам права спеціальності 081 Право, магістрам, аспірантам, молодим науково-педагогічним працівникам вивчення та аналіз досить об’ємного навчального матеріалу, надати допомогу в підготовці до семінарських занять, дискусій та у самостійному оволодінні навчальних дисциплін за денною, заочною формами навчання та дистанційною формою отримання знань. Навчальний посібник розрахований для здобувачів вищої освіти усіх форм навчання, аспірантів та науково-педагогічних працівників юридичних спеціальностей неюридичних вузів та факультетів.

Порівняльне правознавство у таблицях

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Петришин О.В., Зінченко О.В., Лук’янов Д.В. Порівняльне правознавство у таблицях: Навч. посіб. Харків: Право, 2021. 164 с.

У навчальному посібнику у таблицях викладено основні питання, передбачені навчальною програмою юридичних закладів вищої освіти України з порівняльного правознавства, що дозволяють студентам глибше засвоїти матеріал та систематизувати його. У таблицях у стислому вигляді представлено матеріали з теорії компаративістики, європейського права, романо-германської та англо-американської правових сімей, скандинавського і латиноамериканського права, правових систем релігійного типу (ісламського, індуського, єврейського та канонічного права) та правових систем традиційного типу (китайське, японське, африканське право). Навчальний посібник можна використовувати при вивченні курсів «Теорія держави і права», «Сучасні правові системи», «Історія держави і права зарубіжних країн», «Міжнародне право», «Конституційне право зарубіжних країн», «Релігієзнавство» та ін. Для студентів, аспірантів та викладачів юридичних факультетів та закладів вищої освіти й усіх, хто цікавиться питаннями порівняльного правознавства.

Порівняльне правознавство

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Порівняльне правознавство : підручник / С. П. Погребняк, Д. В. Лук’янов, І. О. Биля-Сабадаш та ін. ; за заг. ред. О. В. Петришина. – Х. : Право, 2012. – 272 с.

Підручник підготовлено викладачами кафедри теорії держави і права Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого» відповідно до навчальної програми з порівняльного правознавства для юридичних вищих навчальних закладів України. У ньому розглядається широке коло питань, які стосуються історії становлення та розвитку порівняльного правознавства, сучасного стану досліджень у цій галузі. Особлива увага приділяється проблемам класифікації та типології сучасних правових систем і їх видам. Докладно розглядаються чотири основні правові сім’ї: романо-германського, англо-американського, релігійного та традиційного права, що являють собою всі типи права, які існують у сучасному світі. Окрема увага приділена питанню визначення місця правової системи України на правовій карті світу. Для студентів, аспірантів та викладачів навчальних закладів юридичного профілю, а також тих, хто цікавиться питаннями сучасного порівняльного правознавства.

Правова карта сучасного світу

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Правова карта сучасного світу. Навчальний посібник. Петришин О.В., Зінченко О.В. Харків: Право, 2018. 508 с.

У навчальному посібнику розглядаються сучасна правова карта світу, особливості функціонування національних правових систем, що входять та походять із основних правових сімей сучасності – романо-германського, англо-американського, традиційного та релігійного права. Висвітлюється коло питань, що стосуються формування і функціонування національних правових систем сучасності, особливостей їх форми держави, специфіки системи джерел права, системи органів державної влади, особливостей правового статусу особи в національних правових системах. Навчальний посібник можна використовувати при вивченні курсів «Теорія держави і права», «Порівняльне правознавство», «Сучасні правові системи», «Історія держави і права зарубіжних країн», «Міжнародне право», «Конституційне право зарубіжних країн», «Парламентське право», «Конституційне право зарубіжних країн», «Країнознавство» та ін. Розраховано на студентів, аспірантів та викладачів юридичних вищих навчальних закладів і факультетів, усіх, хто цікавиться питаннями функціонування сучасних правових систем.

Правові системи сучасності

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Правові системи сучасності : навч.-метод. посіб. для здобувачів вищої освіти 1 курсу за освітнім ступенем «магістр» судово-адміністрат. ф-ту за спец. 293 «Міжнародне право» [Електронне видання] / М. Ю Рязанов, Г. М Чувакова, І. В. Антошина. – Одесса : Фенікс, 2022. – 108 с. 

Навчально-методичний посібник «Правові системи сучасності» розроблено з метою сформувати у здобувачів вищої освіти цілісне уявлення про сутність та функціонування правової системи, її поняття, зміст та структуру, а також про особливості існування та функціонування різних правових систем, сприйняття інших правових культур та актуальні проблеми їх буття, навчити орієнтуватися на правовій карті світу. У посібнику зроблено аналіз основних правових систем, розкрито взаємовідносини та взаємовпливи правових систем сучасності, досліджено закономірності їх розвитку, виділено загальні, особливі та одиничні їх характеристики. Навчально-методичний посібник містить програму навчальної дисципліни, лекційний та курс практичних занять, завдання для самоконтролю, питання до заліку та іспиту.


Порядок вчинення нотаріальних дій

Нотаріальний процес

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Долинська М. С. Нотаріальний процес: підручник. Львів: Львівський державний університет внутрішніх справ, 2019. 652 с.

На основі чинного законодавства висвітлено: становлення нотаріальної діяльності, найважливіші функції та головні принципи нотаріату; поняття й систему нотаріального процесуального права; суб’єкти нотаріального процесуального права, загальні засади нотаріального провадження, нотаріальний процес щодо посвідчення безспірних фактів та безспірних прав і порядок вчинення окремих видів нотаріальних дій нотаріусами України. Викладено і теоретичні, і практичні аспекти нотаріальної діяльності. Для здобувачів вищої освіти, наукових працівників, юристів-практиків.

Нотаріат

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Долинська М. С. Нотаріат: підручник / М. С. Долинська. - Львів: Ліга-Прес, 2018. - 398 с.

У підручнику на підставі чинного законодавства висвітлюються: становлення інституту нотаріату, основні функції та принципи нотаріату; суб’єкти нотаріального права, організація діяльності нотаріальних органів, порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України. Видання містить викладення як теоретичних, так і практичних аспектів нотаріальної діяльності. Для студентів, наукових працівників, юристів-практиків. 


Правнича аргументація, правничі дослідження та письмо

 Правове письмо

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу] 

Правове письмо. Навчальний посібник / В. А. Ватрас, Д. А. Монастирський, В. Г. Рогожа та ін. / За ред. Р. О. Стефанчука. - К. : Алерта ; ЦУЛ, 2022. - 148 с. 

Навчальний посібник з "Правового письма" підготовлений авторським колективом Хмельницького університету управління та права. У ньому системно викладено положення щодо поняття правового письма, вимог до змісту юридичного документа та його офіційно-ділового стилю, а також проблеми щодо проєктування юридичних документів. Для студентів, аспірантів та викладачів юридичних вищих навчальних закладів.

Правова аргументація та юридичне письмо

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Афанасьєва М.В. Правова аргументація та юридичне письмо: навч.-метод. посіб. для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня. – Одеса: Національний університет «Одеська юридична академія», 2022. – 50 с.

Підготовка кваліфікованих юристів потребує інтеграції навчання і практики. Формування базових практичних навичок правової аргументації, структурування юридичних документів, судової риторики, навички участі у судових засіданнях та майстерності постановки запитань – є запорукою успішної професійної діяльності майбутніх юристів. Навчально-методичний посібник «Правова аргументація та юридичне письмо» містить опис навчальної дисципліни, виклад навчального матеріалу, плани лекційних занять, плани практичних занять, методичні вказівки до їх виконання, тестові запитання, список рекомендованої літератури та критерії оцінювання знань здобувачів вищої освіти. До змісту навчально-методичного посібника включені приклади з національної судової практики, з практики Європейського суду з прав людини, Суду Європейського союзу, з адвокатської практики. Для здобувачів вищої освіти і викладачів юридичних ВНЗ і факультетів.

Юридична аргументація. Логічні дослідження

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Юридична аргументація. Логічні дослідження : монографія / О. М. Юркевич, В. Д. Титов, С. В. Куцепал та ін. ; за заг. ред. О. М. Юркевич. – 2-ге вид., переробл. та допов. – Х. : Право, 2015. – 336 с.

У монографії юридична аргументація визначається як міждисциплінарний логіко-юридичний науковий предмет. Досліджуються питання становлення та історичного розвитку теорії юридичної аргументації, особливості мови права, аналітична й діалогічна моделі аргументації, визначається відмінність між науково-теоретичним та практичним типами аргументації, доведенням і доказуванням, розглядаються види аргументації та способи обґрунтування, методи логічного аналізу юридичної аргументації, логічні характеристики аргументації в судовому спорі, види логічних помилок та способи їх уникнення при юридичній аргументації тощо. Для студентів юридичних спеціальностей вищих навчальних закладів, аспірантів, учених і всіх, хто цікавиться питаннями юридичної аргументації.


Право соціального забезпечення

Право соціального забезпечення

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Мокрицька Н. П. Право соціального забезпечення : навч. посіб. Львів : ЛьвДУВС, 2020. 536 с. 

Навчальний посібник підготовлено відповідно до програми навчальної дисципліни «Право соціального забезпечення». Викладений матеріал висвітлює загальнотеоретичні аспекти соціального забезпечення і галузі права, і питання законодавчого регулювання з використанням матеріалів судової практики. На основі аналізу значної кількості нормативноправових актів із питань соціального забезпечення розкрито умови та порядок реалізації конституційного права людини на соціальне забезпечення у сфері загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, загальнообов’язкового державного соціального страхування, в системі надання соціальних послуг особам, які опинилася в складних життєвих обставинах. Також окреслено функціонування правового механізму призначення та виплати державних соціальних допомог, пільг, компенсацій і визначено особливості соціального захисту поліцейських та військовослужбовців. Для студентів, викладачів, аспірантів вищих навчальних закладів, практичних працівників органів державної влади та місцевого самоврядування.

Соціальний захист в Україні

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Соціальний захист в Україні : навчально-методичний посібник / автори-укладачі Т.Л. Опалюк, Ю.В. Сербалюк. Кам’янець-Подільський : Видавець Ковальчук О.В, 2023. 243 с. 

Розкрито правові засади забезпечення соціального захисту в Україні. Проаналізовано причини появи соціальної держави, актуальність соціального захисту в сучасному світі, розглянуто нормативно-правові акти, що визначають державні соціальні стандарти і державні соціальні гарантії, забезпечують систему соціального страхування, державних соціальних допомог, соціальний захист найбільш уразливих категорій населення – безробітних, сімей з дітьми, малозабезпечених родин, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з інвалідністю, бездомних та безпритульних, осіб похилого віку, внутрішньо переміщених осіб та ін. Показано особливості соціального стану в умовах воєнного стану. Для студентів, викладачів та фахівців у сфері соціального захисту.


Правове забезпечення запобігання корупції

Основні засади запобігання корупції

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Романов М. В. Основні засади запобігання корупції / М. В. Романов; ГО «Харківська правозахисна група». — Харків: ТОВ «Видавництво „Права людини“», 2017. — 176 с.

Навчальний посібник Основні засади запобігання корупції укладений з метою систематизації та узагальнення основних положень національного законодавства щодо запобігання корупції, ознайомлення читачів з напрямками антикорупційної політики і діяльності, системою спеціальних органів, завданням яких є запобігання корупції. В роботі наведені ключові поняття та інститути антикорупційної діяльності, суб’єкти та об’єкти запобігання корупції, основні корупційні ризики та засоби їх уникнення, а також окреслений арсенал засобів протидії корупції в основних галузях публічно-правової сфери. Посібник орієнтований для студентів, аспірантів, викладачів вищих навчальних закладів, а також на широке читацьке коло тих, хто цікавиться питаннями запобігання корупції.

Запобігання корупції у приватному секторі

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Запобігання корупції у приватному секторі : монографія / [В.С. Батиргареєва, Б.М. Головкін, О.В. Новіков та ін.] ; за заг. ред. Б.М. Головкіна. – Харків : Право, 2020. – 286 с.

Монографію присвячено комплексному дослідженню корупції у приватному секторі. У роботі розкрито поняття цього різновиду корупції, визначено її форми та прояви, досліджено сучасний стан і тенденції поширення корупційних правопорушень у приватному секторі економіки, визначено типові корупційні схеми у сфері підприємництва і розкрито основні напрями запобігання та протидії цьому явищу. Окрему увагу приділено висвітленню системи антикорупційного коплаєнсу як основному заходу запобігання корупції у приватному секторі, відповідальності уповноважених осіб юридичних осіб приватного права за вчинення корупційних правопорушень і питанням усунення наслідків вчинення корупційних правопорушень у приватному секторі. Для науковців, викладачів, аспірантів, студентів юридичних закладів освіти, фахівців з антикорупції, бізнес-структур, громадських організацій і працівників правоохоронних та антикорупційних органів.

Правовий механізм протидії корупційним правопорушенням: проблеми теорії та практики

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Корнута Л.М., Хамходера О.П., Калімбет А.Л. Правовий механізм протидії корупційним правопорушенням: проблеми теорії та практики: навчально-методичний посібник (для здобувачів вищої освіти денної форми навчання). Одеса, 2019. 106 с. 

Практичний посібник по роботі з викривачами для уповноважених підрозділів (уповноважених осіб) з питань запобігання та виявлення корупції

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Практичний посібник по роботі з викривачами для уповноважених підрозділів (уповноважених осіб) з питань запобігання та виявлення корупції. Посібник підготовлений працівниками відділу розвитку інституту викривання: Анастасією Ренкас, Олександром Скобом, Оленою Леончук, Вікторією Дідач та Ольгою Онікієнко. Київ, 2023. 146 с. 

Запобігання корупції у запитаннях і відповідях

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Запобігання корупції у запитаннях і відповідях: посібник для суддів. К.: Ваiте, 2017. – 146 с. 

У посібнику у формі запитань і відповідей надається огляд міжнародного та національного антикорупційного законодавства, висвітлюються механізми запобігання корупційним правопорушенням та правопорушенням, пов’язаним з корупцією, розглядаються питання електронного декларування та моніторингу способу життя, окремі аспекти відповідальності за правопорушення, пов’язані з корупцією тощо. Посібник має практичну спрямованість і покликаний надати допомогу суддям та кандидатам на посаду судді у підвищенні власного рівня антикорупційної культури та у застосуванні норм антикорупційного законодавства. Ця публікація розроблена та видана у межах проекту «Розробка стандартизованих програм підготовки суддів» Координатора проектів ОБСЄ в Україні у співпраці з Національною школою суддів України. Усі права захищені. Зміст цієї публікації можна безкоштовно копіювати та використовувати для освітніх та інших некомерційних цілей за умови посилання на джерело інформації.

Антикорупційне право та основи Е-декларування

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Кубаєнко А., Крижановська О. Антикорупційне право та основи Е-декларування : навч.-метод. посіб. (для здобувачів вищої освіти денної форми навчання) [Електронне видання] / А. Кубаєнко, О. Крижановська ; Нац. ун-т «Одеська юридична академія». – Одеса : Фенікс, 2023. – 150 с.  

Правові основи запобігання та боротьби із корупцією

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Правові основи запобігання та боротьби із корупцією : навч. посіб. для підготовки до атестації здобувачів вищої освіти / Б. М. Головкін, К. А. Автухов, М. Ю. Валуйська, С. Ю. Лукашевич та ін. ; за ред. Б. М. Головкіна і С. Ю. Лукашевича. – Харків : Право, 2018. – 288 с. 

У навчальному посібнику «Правові основи запобігання та боротьби із корупцією» на основі сучасного законодавства та наукових досліджень висвітлені питання, які винесено на атестацію здобувачів вищої освіти. Для студентів, аспірантів, викладачів юридичних вищих навчальних закладів освіти, працівників правоохоронних і правозастосовчих органів, органів влади і управління, громадських організацій і широкого кола громадян.

Політична корупція: порівняльно-політологічна концептуалізація

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Кушнарьов І. В. Політична корупція: порівняльно-політологічна концептуалізація: монографія. Київ: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України; Видавництво «Юридична думка», 2018. 408 с.

Досліджується політична корупція як деструктивний неформальний політичний інститут. Визначено форми політичної корупції та шляхи протидії їм у зарубіжних державах та в Україні. Розкрито матрицю політично-корупційних дій і варіативність їх проявів. Показано особливості політичної корупції в Україні. Обґрунтовано роль антикорупційних цінностей у системі політико-правової ментальності. Досліджено характеристики антикорупційної політико-правової культури, особливості її формування в Україні. Сформульовано політико-правовий концепт феномена політичної корупції. Для науковців, політиків, громадських діячів, викладачів і студентів закладів вищої освіти, широкого загалу читачів, які цікавляться питаннями політичного життя та державотворення.

Адміністративна відповідальність за правопорушення, пов’язані з корупцією: навчальний посібник

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Лавренова О.І. Адміністративна відповідальність за правопорушення, пов’язані з корупцією: навчальний посібник / О.І. Лавренова, О.П. Хамходера. Одеса, 2019. 57 с.

Освітня програма підготовки здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня в Національному університеті «Одеська юридична академія».


Практична іноземна мова

Ділова англійська мова

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Караєва Т.В. Ділова англійська мова: навчальний посібник / Т. В. Караєва ; ТДАТУ. – Мелітополь: ФОП Однорог Т.В., 2019. – 122 с.

Навчальний посібник призначений для навчання мови ділового спілкування студентів немовних вищих навчальних закладів. Розрахований на 60 академічних годин аудиторної роботи і приблизно таку ж кількість годин самостійної роботи. Може використовуватись на етапі досягнення студентами середнього рівня володіння загальною англійською мовою (General English). Посібник орієнтований на розвиток інтегрованих умінь студентів у процесі навчання ділової англомовної комунікації.


Практична іноземна мова за професійним спрямуванням

Професійна англійська мова для студентів-юристів: (Professional English for Law Students)

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Професійна англійська мова для студентів-юристів: (Professional English for Law Students): навчальний посібник. Укл.: А.А. Матійчак, І.С. Мурадханян, О.Д. Петренко (2021). Вид. 3-тє, переробл. і доп. ЧНУ, 268.

Навчальний посібник містить сучасні автентичні матеріали юридичного профілю. Структура посібника забезпечує формування у студентів широкого тематичного словника, активне засвоєння функціональної лексики, розвиток навичок перекладу, тобто всіх тих вмінь і навичок володіння професійною англійською мовою, які необхідні сучасному фахівцю з правознавства.

Англійська мова за професійним спрямуванням

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Сергіна С. В. Англійська мова за професійним спрямуванням : навч. посібник = English for specific purposes : textbook / С. В. Сергіна, В. В. Вракіна, В. В. Гращенкова ; Нац. техн. ун-т "Харків. політехн. ін-т". – Харків : ПРОМАРТ, 2019. – 256 с.

Навчальний посібник побудовано на лексичному та граматичному матеріалі, що охоплює нормативну граматику, базовий лексичний та тематичний мінімум курсу. Призначено для студентів заочної форми навчання всіх спеціальностей.

Англійська мова для юристів

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Рибіна Н.В. Англійська мова для юристів: навч. посіб. / Н.В. Рибіна, Н.Є. Кошіль, Л.В. Собчук. — Тернопіль: Видавництво ТНЕУ «Економічна думка», 2015.

Навчальний посібник передусім розрахований на людей, що здобувають вищу освіту і працюють над удосконаленням рівня володіння англійською мовою фахового спрямування, зокрема у сфері права, володіють знаннями англійської мови на рівні В1 згідно із Загальноєвропейськими рекомендаціями з мовної освіти, які були розроблені Асоціацією Мовних Експертів ALTE (The Association of Language Testers in Europe) та бажають підвищити їх до рівня В2. Посібник побудований на автентичному матеріалі і охоплює основні галузі права України, Великобританії та США, розглядаються також правові системи Канади та Австралії. Система різноманітних вправ, підібраних за циклічним принципом, створюють сприятливі умови для ефективного засвоєння змісту матеріалу самостійно і надійного контролю викладачем. Посібник складається з 24 уроків, які можуть опрацьовуватися як у запропонованій послідовності, так і вибірково - в залежності від цілей, завдань та рівня підготовки групи.


Протидія кіберзлочинності

Юридична відповідальність за правопорушення в інформаційній сфері та основи інформаційної деліктології

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Юридична відповідальність за правопорушення в інформаційній сфері та основи інформаційної деліктології: монографія / І. В. Арістова, О. А. Баранов, О. П. Дзьобань та ін.; за заг. ред. проф. К. І. Бєлякова. Київ: КВІЦ, 2019. 344 с.

Монографію присвячено актуальній у сучасній юридичній літературі темі – теоретичним та практичним проблемам юридичної відповідальності за правопорушення в інформаційній сфері (інформаційні делікти). Розглядається зміст і структура інформаційної сфери, як предмету правового регулювання інформаційної діяльності та об’єкту інформаційних правовідносин. Вперше проводиться комплексне дослідження з погляду інформаційної деліктології як інституту інформаційного права. Для наукових працівників, викладачів, аспірантів, студентів (курсантів) та слухачів юридичних навчальних закладів і факультетів.

Правові засади захисту інформації

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Манжай О. В., Манжай І. А. Правові засади захисту інформації: підручник / вид. друге, переробл. та доповн. – Харків : Промарт, 2020. – 162 с.

У підручнику розкрито основні поняття та інститути правового захисту інформації. Досліджено властивості інформації, важливі з точки зору її включення до правового обігу, поняття та загальні засади забезпечення інформаційної безпеки держави, нормативний порядок захисту окремих видів інформації в Україні та за її межами, убезпечення електронного документообігу та його організаційну структуру. Також схематично наведено побудову інституту інтелектуальної власності згідно з українським законодавством та окремі механізми її захисту. Підручник розрахований на курсантів, студентів, слухачів і фахівців з безпеки. Він може бути корисним викладачам та аспірантам вищих навчальних закладів, які займаються дослідженнями у сфері правового забезпечення безпеки інформації.

Інформаційна безпека: питання правового регулювання

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Нашинець-Наумова А.Ю. Інформаційна безпека: питання правового регулювання: монографія / А.Ю. Нашинець-Наумова. – Київ: Видавничий дім «Гельветика», 2017. – 168 с.

У монографії розглядаються загальнонаукові категорії інформаційної безпеки в Україні та в світі. Авторка акцентує увагу на особливостях функціонування системи інформаційної безпеки. Окремо досліджуються питання захисту інсайдерської інформації суб’єктів господарювання. Розраховано на викладачів, аспірантів та студентів.

Кіберзлочинність та електронні докази = Cybercrime and digital evidence

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Кіберзлочинність та електронні докази = Cybercrime and digital evidence : навч. посібник / [Б. М. Головкін, О. І. Денькович, В. В. Луцик, Д. М. Цехан] ; за ред. канд. юрид. наук, доц. Ольги Денькович, д-р права, проф. Габріеле Шмельцер. – Електрон. вид. – Львів : ЛНУ ім. Івана Франка, 2022. – 298 с.

У навчальному посібнику розглянуто поняття кіберзлочину та кіберзлочинності, особливості запобігання кіберзлочинності, особливості методики розслідування цієї категорії кримінальних правопорушень. Окрему увагу приділено поняттю та особливостям електронних доказів, способам їх збирання та правильного процесуального оформлення результатів процесуальних дій, спрямованих на їх збирання. Нормативну базу і правозастосовну практику в посібнику проаналізовано станом на 1 жовтня 2022 року. Навчальний посібник призначений для магістрів, що навчаються за спеціальністю 081 «Право».


Процедури банкрутства

Ліквідаційна процедура – заключна процедура у справах про банкрутство

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Богатир В. К. Ліквідаційна процедура – заключна процедура у справах про банкрутство : монографія / В. К. Богатир ; за ред. докт. юрид. наук., професора Б.В. Деревянка. – Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2021. – 210 с.

У монографії розкрито окремі особливості ліквідаційної процедури як заключної процедури банкрутства, проаналізовано положення Кодексу України з процедур банкрутства та іншого спеціального законодавства, зроблено пропозиції, покликані підвищити захист учасників ліквідаційної процедури банкрутства, теоретичне розуміння основних категорій банкрутства, удосконалити положення законодавства. Розрахована на наукових та науково-педагогічних працівників, юрисконсультів і керівників субʼєктів господарювання, суддів господарських судів, арбітражних керуючих, студентів та аспірантів правових і економічних спеціальностей, а також усіх, хто цікавиться правовим забезпеченням практичних і теоретичних аспектів процедур банкрутства.

Правове регулювання банкрутства

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Хомко Л. В., Яновицька А. В. Правове регулювання банкрутства : навчальний посібник. Львів : Львівський державний університет внутрішніх справ, 2022. 280 с.

Розкрито специфіку проваджень у справах про банкрутство різних суб’єктів господарювання відповідно до Кодексу України з процедур банкрутства. Особливу увагу зосереджено на законодавчій новелі – відновленні платоспроможності фізичної особи, зокрема в досудовому порядку. Розглянуто особливості термінології, історії становлення інституту банкрутства, з’ясовано його сучасний стан і зарубіжний вплив на розвиток інституту. Для здобувачів і викладачів закладів вищої освіти, працівників органів державної влади та місцевого самоврядування й усіх, хто цікавиться проблемами правового регулювання банкрутства.

Застосування норм Кодексу України з процедур банкрутства

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Застосування норм Кодексу України з процедур банкрутства. Збірка наукових статей / За загальною редакцією д.ю.н., судді Верховного Суду С. В. Жукова. К.: Алерта, 2019. 216 с.

До збірки включено статті щодо різних проблемних питань застосування норм Кодексу України з процедур банкрутства. У кожній статті викладені актуальні проблеми застосування нових норм Кодексу та зроблені відповідні висновки, що дозволяють зрозуміти зміни у законодавстві про банкрутство та їх вплив на майбутнє процедур банкрутства. Збірка розрахована на суддів господарських судів, арбітражних керуючих, юристів, викладачів, наукових працівників, аспірантів та студентів.



Сторінка:  1  2  (Далі)
  Все