Право та правоохоронна діяльність


Огляд глосарія за абеткою

Спеціальні | А | Б | В | Г | Ґ | Д | Е | Є | Ж | З | И | І | Ї | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ь | Ю | Я | Все

Г

Гендерна рівність та права жінок

Права жінок та гендерна рівність

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Уварова О.О. Права жінок та гендерна рівність : навчальний посібник / О. О. Уварова. – Київ, 2018. – 204 с.

Гендерна рівність є однією з умов забезпечення справедливого суспільного розвитку. Правнича спільнота відіграє важливу роль в усуненні конкретних проявів несправедливості, які можуть бути викликані соціально-економічними, політичними, культурними чи іншими факторами. Вона може забезпечити компроміс у забезпеченні реалізації відповідних соціальних змін. Навіть найбільш прогресивне законодавство не здатне гарантувати такі зміни в суспільстві, якщо його правнича спільнота не демонструє розуміння цінності гендерної рівності й не є обізнаною з проблемами з її забезпечення та їх можливими наслідками. Саме з юристів і юристок починається створення захищеного правом простору, в якому можуть знаходити вираз ідеї й різноманітні інтереси різних соціальних груп. Вони можуть виступати потужним засобом соціальних змін, коли їх діяльність спрямована на подолання дискримінації й забезпечення гендерної рівності. Програма курсу спрямована на розробку і апробацію першого в Україні комплексного навчального курсу для студентів/ок правничих професій з питань гендерної рівності для формування у них відповідних знань і навичок, а також сприяння тому, щоб гендерна чутливість стала невід’ємною складовою їх світосприйняття. Курс включає лекції, обговорення, практичні заняття, кейси для вирішення, приклади кращих практик і рекомендовані до перегляду фільми. Він побудований таким чином, щоб у доступній та інтерактивній формі охопити ключові питання гендерної рівності та проблеми дискримінації за ознакою статі.

Навчальний курс “Гендерна рівність та права жінок”

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Навчальний курс “Гендерна рівність та права жінок”: Практично-методичний посібник викладача. Асоціація жінок-юристок «Юрфем». Київ, 2020. 168 с. 

Ця публікація була здійснена за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя». Погляди авторів, викладені у цьому виданні, не обов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки.

Практичний посібник з проведення гендерно-правової експертизи актів законодавства та проектів нормативно-правових актів

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Практичний посібник з проведення гендерно-правової експертизи актів законодавства та проектів нормативно-правових актів. Проект ООН Жінки «Гендерна рівність у центрі реформ, миру та безпеки». Київ, 2020.

Ця публікація підготовлена в рамках Проекту ООН Жінки «Гендерна рівність у центрі реформ, миру та безпеки», що здійснюється за фінансової підтримки Швеції. Погляди, викладені в публікації, належать авторам та необов’язково відображають позицію структури ООН Жінки, Організації Об’єднаних Націй та будь-якої з її асоційованих організацій, або офіційну позицію Уряду Швеції. Посібник був розроблений у 2019 році на запит Офісу Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у співпраці з Національним агентством України з питань державної служби та за підтримки Проекту ООН Жінки «Гендерна рівність у центрі реформ, миру та безпеки», що здійснюється за фінансової підтримки Швеції.

Захист прав жінок: юридичні інструменти забезпечення гендерної рівності в Україні

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Уварова О. О. Захист прав жінок: юридичні інструменти забезпечення гендерної рівності в Україні : навч. посіб. / Олена Олександрівна Уварова, Катерина Костянтинівна Дайнеко. – Харків : Лисенко І. Б., 2019. – 114 с.

Висвітлено найбільш актуальні питання забезпечення ґендерної рівності та захисту прав жінок в Україні. Наведено приклади судової практики міжнародних та національних судів, досліджень в різних суміжних сферах, статистичних даних й витягів з нормативно-правової бази. У додатку розміщено перелік рекомендованих для перегляду художніх фільмів, що наочно ілюструють проблематику прав жінок та ґендерної рівності й дозволяють замислитися над аналогічними проблемами в Україні та потенційними шляхами їх вирішення. Також наведено перелік міжнародних актів, які закріплюють стандарти у сфері захисту прав жінок, та їх правовий статус для України, й глосарій базових понять. Посібник призначено для студентів закладів вищої освіти юридичного спрямування, громадських організацій, які працюють у сфері захисту прав жінок й утвердження ґендерної рівності, а також для суддів, адвокатів, прокурорів для врахування ґендерного компоненту в їх практиці. Видання також стане корисним доповненням до матеріалів, які використовують у своїй діяльності громадські активісти, науковці, державні службовці, а також всі, хто цікавиться питаннями втілення стандартів гендерної рівності до національної правової системи України.

Збірка навчальних матеріалів курсу для учасників тренінгу «Ґендерна рівність крізь призму заборони дискримінації у світлі практики Європейського суду з прав людини»

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Фулей Т.І. Збірка навчальних матеріалів курсу для учасників тренінгу «Ґендерна рівність крізь призму заборони дискримінації у світлі практики Європейського суду з прав людини». – К.: ВАІТЕ, 2018. – 134 с.

Це видання – збірка матеріалів, яка є результатом науково-методичної роботи над 2-денним курсом (у формі тренінгу) «Ґендерна рівність крізь призму заборони дискримінації у світлі практики Європейського суду з прав людини». Зазначений тренінг успішно апробовано 2-3 серпня 2018 року для суддів-викладачів Національної школи суддів України у рамках проекту «Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя», що впроваджується Координатором проектів ОБСЄ в Україні за фінансової підтримки Міністерства міжнародних справ Канади. Видання включає програму тренінгу, різноманітні завдання (як індивідуальні, так і для роботи в малих групах), в т.ч. щодо аналізу рішень Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) та рішень національних судів, презентації та інші навчальні матеріали для учасників тренінгу.

Ґендерна політика в нормативно-правових документах

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Ґендерна політика в нормативно-правових документах. Частина 1. За заг. ред Левченко К.Б. / Г.Г. Жуковська, К.Б. Левченко, О.О. Остапенко, О.І. Суслова. Київ, 2020. 186 с.

Видання зосереджується на питаннях нормативно-правового забезпечення формування та реалізації державної політики у галузі забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків в Україні. Розглядається становлення та розвиток законодавства та підходів до формування державної ґендерної політики, аналізуються загальні підходи, механізми та інструменти її реалізації. Книга рекомендована для розповсюдження та використання в якості науково-інформаційного видання для політиків, державних службовців, депутатів рад усіх рівнів, фахівців органів місцевого самоврядування, працівників засобів масової інформації, профспілок, активістам організацій громадянського суспільства, представникам міжнародних організацій, а також широкому колу читачів, які цікавляться питаннями державної політики в сфері прав людини та ґендерної рівності.

Ґендерний вимір внутрішнього переміщення: юридичні інструменти захисту

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Ґендерний вимір внутрішнього переміщення: юридичні інструменти захисту. Методичне керівництво / Катерина Буряковська, Олена Уварова, Марія Ясеновська. Харків, 2020. 68 с.

У цій публікації наведено огляд базових стандартів у сфері забезпечення поваги до ґендерної рівності, теоретичне обґрунтування й підходи до практичного застосування принципу недискримінації за ознакою статі, систематизовано рекомендації міжнародних організацій та експертних груп щодо ролі юридичних інструментів захисту прав жінок в умовах конфлікту й внутрішнього переміщення. У публікації наводяться модельні справи, засновані на реальних ситуаціях, щодо забезпечення прав жінок у ситуації внутрішнього переміщення шляхом звернення до юридичних інструментів захисту – медіації, досудового врегулювання спору, судового розгляду справи. Ця публікація буде корисною для суддів судів загальної юрисдикції та суддів Конституційного Суду України, адвокат(ок)ів, юрист(ок)ів центрів безоплатної правової допомоги, студент(ок)ів, які навчаються за напрямом «Правознавство» і «Міжнародне право», а також для громадських організацій, які надають правову допомогу у справах про захист прав жінок у ситуації внутрішнього переміщення або проводять моніторинг судових справ щодо реалізації принципу ґендерної рівності у справах щодо внутрішнього переміщення.

Гендерно-правова експертиза: проблеми теорії та практики

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Наливайко Л. Р., Сірко Л. П. Гендерно-правова експертиза: проблеми теорії та практики: монографія. Дніпро : ДДУВС, 2023. 200 с.

У монографії наведено сучасне розуміння сутності гендерно-правової експертизи нормативно-правових актів як методу забезпечення гендерної рівності, розкрито особливості її правового забезпечення та реалізації. Запропоновано подальші шляхи удосконалення проведення гендерно-правової експертизи нормативно-правових актів на місцевому, регіональному та загальнодержавному рівнях, враховуючи міжнародний досвід. Видання розраховано на науковців, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, викладачів, здобувачів вищої освіти, громадські організації, а також усіх, хто цікавиться проблематикою проведення гендерно-правової експертизи.


Глобалістика

Глобальна економіка

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Белей С.І., Бойда С.В., Колосінська М.І. Глобальна економіка: навч. посібник для підготовки здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня усіх спеціальностей. Укл.: С.І. Белей, С.В. Бойда, М.І. Колосінська; Чернівецький національний університет ім. Ю. Федьковича. Чернівці: ЧНУ ім. Ю. Федьковича, 2020. 227 с.

На основі компетентнісного підходу подано теоретико-методологічні засади виявлення й аналізу процесів, що відбуваються в глобальній економіці, і можливих напрямів впливу їхніх наслідків на практичну діяльність. Розглянуто теоретичні підходи до дослідження глобальної економіки. Навчальний посібник охоплює основні теми програми дисципліни «Глобальна економіка», наведені матеріали розкривають зміст і основні положення дисципліни Посібник доповнено словником базисних термінів курсу, переліком основної та додаткової літератури, інформаційних ресурсів Internet, практичними завданнями для самостійної роботи, що включають вправи на перевірку володіння основними поняттями. Рекомендовано для підготовки здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня усіх спеціальностей.

Геоекономіка та глобальні стратегії українського бізнесу (антикризовий аспект)

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Рокоча В.В., Одягайло Б.М., Терехов В.І. Геоекономіка та глобальні стратегії українського бізнесу (антикризовий аспект): навчальний посібник. – К.: Університет економіки та права «КРОК», 2017. – 352 с.

Глобалістика

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Бойко О. П. Глобалістика : навчальний посібник / О. П. Бойко. – Суми, 2018. – 79 с.

Навчальний посібник підготовлений на базі оригінальної програми дисципліни «Глобалістика», затвердженої на засіданні кафедри філософії та вченої ради СумДУ. Метою видання цього посібника є формування філософського світогляду, теоретичних і практичних навичок, необхідних майбутньому фахівцю. Посібник містить типову навчальну програму курсу «Глобалістика», комплекс навчально-методичного забезпечення до кожної теми курсу (плани занять, питання для самостійного, індивідуального та групового вивчення, навчальний матеріал, теми рефератів, доповідей та повідомлень, список додаткової та основної літератури, короткий термінологічний словник, контрольні питання), додатковий матеріал (питання для підготовки студентів до заліку). Призначений для студентів усіх форм навчання та аспірантів.

Глобальна економіка

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Липов В. В. Глобальна економіка : навчальний посібник : у 2-х частинах. Частина 1. Теоретичні засади глобальних досліджень : [Електронне видання] / В. В. Липов. – Харків : ХНЕУ ім. С. Кузнеця, 2017. – 228 с.

На основі компетентнісного підходу подано теоретико-методологічні засади виявлення й аналізу процесів, що відбуваються в глобальній економіці, і можливих напрямів впливу їхніх наслідків на практичну діяльність підприємств. Розглянуто теоретичні підходи до дослідження глобальної економіки. Посібник доповнено словником базисних термінів курсу, переліком основної та додаткової літератури, інформаційних ресурсів Internet, практичними завданнями для самостійної роботи, що включають вправи на перевірку володіння основними поняттями, стереотипні, діагностичні, евристичні й тестові завдання, навчальні ігри, тематику есе. Рекомендовано для магістрів економічних спеціальностей усіх форм навчання.

Глобальна економіка. Курс лекцій

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі] 

Радзієвська С. О. Глобальна економіка. Курс лекцій. / С. О. Радзієвська. К.: «СІК ГРУП УКРАЇНА», 2015. 344 c.

Конспект лекцій доповнює основні підручники з дисципліни «Глобальна економіка» і призначений для самостійної роботи студентів. Курс містить дванадцять лекцій. Після теоретичних основ до кожної лекції подано питання для самостійної роботи, тести для самоперевірки, списки основної та додаткової літератури для подальшого опрацювання. Для широкого кола науковців, викладачів, аспірантів, студентів, усіх, хто цікавиться проблемами глобальної економіки.


Господарське право України

Господарське право України

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Господарське право: Підручник / Жук Л. А., Жук І. Л., Неживець О. М. / Керівник авторського колективу доктор екон. наук, проф., академік УЕАН Жук Л. А. - К.: Кондор, 2022. - 434 с.

У підручнику розглядаються організаційно-економічні і правові основи господарської діяльності підприємств, господарських товариств і об'єднань. Послідовно аналізується господарське законодавство, норми якого регулюються Господарським кодексом України. Для викладачів, студентів та аспірантів юридичних і економічних вищих навчальних закладів, викладачів, підприємців, а також для всіх, хто цікавиться питаннями правового регулювання господарської діяльності.

Господарське право (Загальна частина)

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Господарське право (Загальна частина) : підручник. За ред. В.С. Щербини, В.В. Рєзнікової, Київ : Видавництво Ліра-К. 2021. - 448 с.

У підручнику відповідно до програми курсу на основі Госпо­дарського кодексу України та інших нормативно-правових актів господарського законодавства висвітлено основні правові інсти­тути Загальної частини курсу господарського права. Головну увагу зосереджено на правових питаннях організації та здійснення господарської діяльності. Для студентів і аспірантів, які вивчають курс господарського права, а також юрисконсультів, адвокатів, підприємців і всіх, хто цікавиться питаннями правового регулювання господарської дія­льності.

Господарське право: особлива частина (правове регулювання господарських відносин в окремих галузях економіки)

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Деревянко Б. В. Господарське право: особлива частина (правове регулювання господарських відносин в окремих галузях економіки) : навчальний посібник / д-р юрид. наук, проф. Б. В. Деревянко; МВС України, Донецький державний університет внутрішніх справ. — Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2021. — 314 с.

У навчальному посібнику надано характеристику правовому регулюванню господарських відносин в окремих галузях економіки. Зараз в Україні функціонує 19 міністерств та велика кількість державних комітетів, комісій та інших центральних органів виконавчої влади, сформованих за галузевою ознакою. Тому схарактеризувати господарські відносини в усіх галузях економіки у межах одного посібника неможливо. Курс лекцій складається із десяти тем, умовно поділених на регулювання відносин у реальному (6 тем) та фінансовому (4 теми) секторах економіки: в АПК, ГМК, електроенергетиці, будівництві, транспорті, сфері телекомунікацій, банківській сфері, сфері надання фінансових послуг, сфері обігу криптовалюти, біржовій сфері та фондовому ринку. Для студентів, курсантів і слухачів закладів вищої освіти, аспірантів і вчених та усіх, хто цікавиться господарським правом та правовим регулюванням відносин у сфері економіки.

Господарське право України

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Горбова Н. А. Господарське право України: навч. посібник. Мелітополь: Однорог Т. В., 2019. 127 с.

У навчальному посібнику розглянуто теоретико-правові засади та умови здійснення господарської діяльності в Україні, правове становище суб’єктів господарювання, розкрито характерні риси окремих видів господарювання, особливості відповідальності та захисту прав суб’єктів господарювання. Наведено питання для самостійного опрацювання матеріалу та виділені основні теоретичні поняття. Посібник може бути використаний як базовий навчальний посібник для студентів економічних спеціальностей ВНЗ, що вивчають дисципліну «Господарське право», а також буде корисним керівникам підприємств, бухгалтерам, юристам практикам у сфері господарської діяльності.

Господарське право

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Трегубенко Г.П. Господарське право : навч. посіб. /Г.П. Трегубенко. – Полтава : ПолтНТУ, 2018. – 107 с.

У навчальному посібнику подано навчальний матеріал, який висвітлює сучасне трактування сутності, теоретико–методологічні засади господарських процесів і відповідає тематичному плану навчальної дисципліни «Господарське право» програми підготовки слухачів на присвоєння кваліфікаційного рівня «магістр». Для магістрів спеціальностей «Менеджмент», «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність», «Публічне управління та адміністрування», а також викладачів, аспірантів, слухачів вищих навчальних закладів системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації.

Господарське право України. Загальна частина

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Г. В. Смолин, О. А. Туркот, Л. В. Хомко. Господарське право України. Загальна частина: підручник / за заг. ред. Г. В. Смолина. – Львів: ЛьвДУВС, 2017. – 484 с.

Розглянуто не лише новели Господарського кодексу України, а й чинні нормативно-правові акти та численні зміни поточного законодавства щодо забезпечення реформування змісту і форми господарських відносин та подолання наслідків фінансово-економічної кризи. Проаналізовано предмет, систему, принципи та методи господарського права, організаційно-правові форми суб’єктів господарювання, їх створення та легітимацію, зокрема в електронних формах. Висвітлено особливості господарських зобов’язань і договорів, господарсько-правову відповідальність та класифікацію господарсько-правових санкцій тощо. Для здобувачів вищої освіти, які вивчають навчальну дисципліну «Господарське право України», підприємців, державних службовців, працівників правоохоронних органів, а також усіх тих, хто цікавиться питаннями правового регулювання господарської діяльності.

Захист прав суб’єктів господарювання

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Деревянко Б. В., Туркот О. А. Захист прав суб’єктів господарювання: навчальний посібник / за ред. д-ра юрид. наук, проф. Б. В. Деревянка; 2-е вид., переробл. і доповн.; МВС України, Донецький юридичний інститут. Львів : Ліга-Прес, 2019. 150 с.

У навчальному посібнику захист прав суб’єктів господарювання розглянуто як комплекс норм господарського законодавства і групу інститутів господарського права. Розкрито поняття, значення та види правового регулювання захисту прав суб’єктів господарювання, визначено положення захисту різними державними органами та самими суб’єктами господарювання у різних галузях і сферах, розкрито поняття комплексного явища «рейдерство» і визначено шляхи боротьби із ним та профілактики його випадків. Курс лекцій складається із дев’яти тем, кожна з яких закінчується стислими висновками, завданнями і питаннями для самоконтролю, темами рефератів. У кінці курсу лекцій є перелік основних нормативно-правових актів, якими регулюються питання захисту прав суб’єктів господарювання, а також основної навчальної літератури з курсу. Для студентів, курсантів і слухачів закладів вищої освіти, аспірантів і вчених та усіх, хто цікавиться правовим регулюванням захисту прав суб’єктів господарювання.

Господарське право

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Господарське право : навч. посібник / укл. А.А. Бутирський. – Чернівці : Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2020. – 144 с.

Навчальний посібник містить мету і завдання навчальної дисципліни «Господарське право», опис навчальної дисципліни, програму курсу, плани практичних занять із ситуативними задачами, тематику самостійної роботи, перелік екзаменаційних питань, короткий зміст навчальних елементів та список рекомендованої літератури до курсу. Відповідає вимогам програми «Господарське право». Для студентів, аспірантів і викладачів юридичних вузів і факультетів.

Право цифрової економіки України

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Вінник О. Право цифрової економіки України: навчальний посібник. К.: НДІ приватного права і підприємництва імені академіка Ф. Г. Бурчака НАПрН України, 2023. 270 с.

У пропонованому навчальному посібники висвітлюються питання нормативно-правового регулювання відносин у сфері цифрової економіки та пов’язані з цим проблеми (відсутність чіткої системи правового регулювання, наявність численних прогалин, відставання нормативно-правового регулювання від стану відносин у зазначеній сфері). Розкриваються сутність цифрової економіки, роль цифрових технологій в її формуванні, дається характеристика відносин цифрової економіки та їх регулювання, склад сфер та ринків цифрової економіки, а також правових механізмів стимулювання розвитку та забезпечення соціального спрямування цифрової економіки. Навчальний посібник розрахований на студентів та аспірантів юридичних, економічних та інших спеціальностей, що мають відношення до сфери економіки, а також може бути корисним для всіх, хто заінтересований в підвищенні своєї правової грамотності стосовно цифрової економіки як нової сфери суспільного життя та особливостей правового статусу всіх її учасників, включно з найчисленнішої їх категорією – споживачами.


Господарське процесуальне право

 НПК Господарського процесуального кодексу України

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу] 

Науково-практичний коментар Господарського процесуального кодексу України. Станом на І лютого 2022 р / За заг. ред. Короєда С. О. - Київ : Видавничий дім «Професіонал», 2022. - 420 с. 

У даному науково-практичному коментарі подано ґрунтовний аналіз чинної редакції Господарського процесуального кодексу України з урахуванням останніх змін і доповнень. Мета коментаря - дати чітке системне уявлення про господарський процес як врегульовану нормами господарського процесуального права діяльність суду, що здійснюється в установленому законом порядку та визначається системою взаємопов'язаних господарських процесуальних прав, обов'язків і господарських процесуальних дій суду, органу державного виконання та учасників процесу з їх реалізації.

Господарське процесуальне право

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Чернега В.М. Господарське процесуальне право: загальна частина : підручник. Київ: Видавництво Ліра-К, 2023. 178 с.

Підручник «Господарське процесуальне право: загальна частина» підготовлений на основі класичних і новітніх досягнень доктрини господарського процесуального права, господарського процесуального законодавства та практики його застосування. У ньому фігурують: терміни; питання, тести для контролю або самоконтролю знань; завдання для індивідуальної роботи; приклади практичних завдань; список рекомендованих джерел. Підручник адресований здобувачам вищої освіти зі спеціальності 081 «Право», а також професійній спільноті, увага якої зосереджена на потенціалі господарського процесуального права.

Господарський процес України

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Мелех Л. В. Господарський процес України : підручник. Львів : Львівський державний університет внутрішніх справ, 2021. 316 с.

Узагальнено низку питань, висвітлених у науковій та навчальній літературі з господарського процесуального права. Викладено заснований на чинному законодавстві матеріал за структурою судової господарської системи України, видах і розмежуванні правовідносин, які розглядають у межах підвідомчості господарські суди. Акцентовано на стадіях господарського процесу, окремих категоріях справ зі специфічними особливостями, через які їх розгляд виділено в окреме провадження, тощо. Для учасників господарського процесу, а також здобувачів вищої освіти і слухачів усіх форм навчання. 

Господарське процесуальне право

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Господарське процесуальне право : навчальний посібник для студентів спеціальності 081 «Право». КПІ ім. Ігоря Сікорського ; уклад. С. І. Бевз.  Київ : КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021. 103 с.

Комплекс навчально-методичного забезпечення дисципліни містить інформацію про мету і завдання навчальної дисципліни, зміст навчального матеріалу, перелік тем лекцій та їх плани, конспекти лекцій, плани практичних занять, завдання для самостійної роботи, індивідуальні завдання, питання для підготовки до заліку з дисципліни «Господарське процесуальне право». Видання має на меті ознайомити студента зі змістом і структурою навчальної дисципліни, допомогти студенту у вивченні та засвоєнні правових норм, на яких базується господарське судочинство, та формуванні навичок, пов’язаних з юридичних супроводженням вирішення господарських спорів.

Господарський процес

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Господарський процес : навч. посіб. / [В. А. Кройтор, О. В. Синєгубов, О. Г. Бортнік та ін.] ; за заг. ред. проф. В. А. Кройтора ; МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. – Харків, 2020. – 328 с.

У навчальному посібнику висвітлено загальні положення про систему господарських судів в Україні та особливості господарського судочинства. Для студентів, курсантів, аспірантів юридичних закладів вищої освіти, а також працівників юридичних установ.

Господарське процесуальне право (у схемах і таблицях)

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Господарське процесуальне право (у схемах і таблицях) : навчальний посібник / за заг. ред. Н.В. Никитченко. Чернігів : Десна Поліграф, 2019. 440 с.

Навчальний посібник призначений для оволодіння студентами базовими категоріями навчальної дисципліни "Господарське процесуальне право". Теоретичний матеріал курсу викладено у структурно-логічних схемах, які полегшують сприйняття матеріалу та наочно презентують взаємозв'язок понять та категорій господарського процесуального права. Призначено для викладачів та студентів вищих навчальних закладів.

Господарський процес

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Господарський процес: підручник. / Світличний О. П. – Вид. 2, перероб. і доп. – К.: НУБіП України, 2018. – 342 с.

У підручнику викладено нормативний навчальний курс для студентів юридичних спеціальностей з урахуванням внесених змін господарського процесуального законодавства. Опануванню студентами навчальної дисципліни сприятиме раціональна та науково обґрунтована структура підручника. У змісті підручника органічно поєднується теорія і практика господарського судочинства. Підручник буде корисним для використання як в навчальному процесі при підготовці студентів, так і для науковців та практичних працівників.

Господарський процес. Практикум

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Господарський процес. Практикум : навч. Посібник. кол. авт. Дніпро : Видавець Біла К.О., 2018. 192 с.

Пропонований навчальний посібник є спробою систематизованого викладення дисципліни «Господарський процес» як у теоретичному, так і практичному аспектах. Навчальний посібник підготовлений авторами на базі чинного господарського процесуального законодавства, праць учених-юристів і практиків, рекомендацій, роз'яснень, листів і оглядів Президії Вищого Господарського Суду України. Призначений для студентів вищих юридичних навчальних закладів, викладачів, практичних працівників.

Принципи судочинства в Україні та проблеми їх реалізації судами

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Принципи судочинства в Україні та проблеми їх реалізації судами : колект. монограф. ; за заг. ред. докт. юрид. наук, проф. О. В. Кириченка. Дніпро : ЛІРА, 2022. 289 с.

У монографії розглянуто проблеми реалізації судами принципів судочинства в Україні, а також проблемні питання щодо принципів адміністративного, кримінального, цивільного та господарського судочинства. Видання розраховано на науковців, науково-педагогічних працівників, здобувачів закладів вищої освіти, в яких готують правників, працівників правоохоронних органів та суду, адвокатів, а також усіх, хто цікавиться проблемами принципів судочинства.