Право та правоохоронна діяльність


Огляд глосарія за абеткою

Спеціальні | А | Б | В | Г | Ґ | Д | Е | Є | Ж | З | И | І | Ї | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ь | Ю | Я | Все

А

Адміністративні правопорушення та відповідальність

 Адміністративне право України

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу] 

Тацишин І. Б. Адміністративне право України: Навч. посібник. - Львів.: "Новий Світ - 2000", 2022. - 307[1] с.

У навчальному посібнику висвітлено основні теми навчальної дисципліни "Адміністративне право України" опираючись на сучасне законодавство. Поряд із теоретичним матеріалом із Загальної та Особливої частин також подано теми рефератів, перелік основних нормативно-правових актів та рекомендованої літератури, додаткові питання, практичні та тестові завдання до кожної теми.

 Адміністративне право

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Остапенко О.І. Адміністративне право України (загальна частина) : навч. посіб. / [Остапенко О. І. Ковалів М. В., Єсімов С. С. та ін.] ; [Вид. 2-е, доп.] Львів : СПОЛОМ, 2021. 616 с.

Проведено аналіз основних інститутів адміністративного права. Враховано зміни, які відбулися в останні роки в науці адміністративного права, в системі органів публічного управління, в сфері адміністративного законодавства. Детально розглянуто питання публічного адміністрування, поняття адміністративного права та його місце у правовій системі держави, адміністративно-правові норми та адміністративно-правові відносини, адміністративно правовий статус Президента України та інші питання з курсу адміністративного права. Для здобувачів вищої освіти, аспірантів, практичних працівників органів публічного управління.

Адміністративне право

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Адміністративне право : навч. посіб. для здобувачів вищ. освіти / [Ю. П. Битяк, І. М. Балакарєва, М. І. Бєлікова, та ін.] ; за заг. ред. В.М. Гаращука та Р.В. Шаповала. Харків: Право, 2023. 277 с. 

Навчальний посібник «Адміністративне право» підготовлений відповідно до програми навчальної дисципліни «Адміністративне право» і розрахований на здобувачів вищої юридичної освіти за освітньо-кваліфікаційним рівнем «Бакалавр», «Магістр». Може використовуватися при підготовці до складання тестів із ЗНО та ЄДКІ.

Адміністративне право України. Повний курс

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Адміністративне право України. Повний курс : підручник / В. Галунько, П. Діхтієвський, О. Кузьменко та ін. ; за ред. В. Галунька, О. Правоторової. – Видання четверте. – Херсон : ОЛДІ-ПЛЮС, 2021. – 656 с.

У підручнику подано повний курс адміністративного права. За основу взято теоретичні положення та практику діяльності публічної адміністрації, що відповідає цінностям людиноцентристської теорії, коли публічна адміністрація має якнайповніше задовольняти права, свободи й законні інтереси приватних осіб відповідно до цінностей ЄС. Підручник може бути використано студентами в освітньому процесі, аспірантами, викладачами навчальних закладів, науковцями, членами уряду України та іншими посадовими особами органів публічної влади, народними депутатами, апаратом суду, активістами громадських об’єднань, а також усіма, хто цікавиться адміністративним правом. За змістом підручник відповідає Програмі другого блоку фахового вступного випробування з адміністративного права України, що затверджена МОН України. Він стане в нагоді під час підготовки до вступних випробувань для складання ЗНО до магістратури, а також у підготовці до відповідних кваліфікаційних іспитів кандидатів на посади суддів, прокурорів, адвокатів, нотаріусів і працівників правоохоронних органів.

Адміністративне право України (загальна частина)

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Адміністративне право України (загальна частина): навчальний посібник / О. І. Остапенко, М. В. Ковалів, С.С. Єсімов, Л.С. Гулак., Н.Я. Отчак, Л.О. Остапенко. Львів: НУ «Львівська політехніка», 2019. 504 с.

У навчальному посібнику проведений аналіз основних інститутів адміністративного права. Автори врахували зміни, які відбулися в останні роки в науці адміністративного права, в системі органів публічного управління, в сфері адміністративного законодавства. У навчальному посібнику детально розглядаються питання публічного адміністрування, поняття адміністративного права та його місце у правовій системі держави, адміністративно-правові норми та адміністративно-правові відносини, адміністративно правовий статус Президента України та інші питання з курсу адміністративного права. Навчальний посібник буде корисним для здобувачів вищої освіти, аспірантів, практичних працівників органів публічного управління.

Адміністративне право України. Повний курс

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Адміністративне право України. Повний курс : підручник / Галунько В., Діхтієвський П., Кузьменко О., Стеценко С. та ін. Херсон : ОЛДІ-ПЛЮС, 2018. 446 с. 

У підручнику розкрито повний курс адміністративного права на основі однойменної основоположної галузі публічного права. За основу взято теоретичні положення та практику діяльності публічної адміністрації, що відповідає цінностям людиноцентристської ідеології, коли публічна адміністрація має якнайповніше задовольняти права, свободи й законні інтереси фізичних і юридичних осіб відповідно до стандартів ЄС. Підручник може бути використаний студентами в навчальному процесі, аспірантами та викладачами юридичних і гуманітарних вищих навчальних закладів та факультетів, науковцями, народними депутатами України, державними службовцями, посадовими особами органів місцевого самоврядування та апарату суду, активістами громадських об’єднань, а також усіма, хто цікавиться адміністративним правом. Підручник стане в нагоді під час підготовки до вступних випробувань і під час вступу на основі ступеня бакалавра на навчання для здобуття ступеня магістра за спеціальністю 081 «Право», а також у підготовці до відповідних кваліфікаційних іспитів кандидатів на посади суддів, прокурорів, на здобуття свідоцтва про право на адвокатську діяльність.

Адміністративне право України

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Адміністративне право України : підручник / В. В. Середа, О. Л. Хитра, Ю. С. Назар, Д. І. Йосифович, Я. М. Когут та ін. ; за заг. ред. Ю. С. Назара. Львів : ЛьвДУВС, 2021. 680 с.

До видання ввійшли теми Загальної та Особливої частин адміністративного права. У Загальній частині поєднано нормативний матеріал і теоретичні положення, що розкривають сутність публічного управління, його значення для формування структури адміністративного права. Також розглянуто статус суб’єктів адміністративного права, форми і методи публічного управління, адміністративно-правові режими, законність і дисципліну в публічному управлінні тощо. В Особливій частині проаналізовано адміністративно-правові засади публічного управління адміністративно-політичною, економічною та соціально-культурною сферами. У підручнику враховано основні ідеї реформування адміністративного права в умовах інтеграції України до Європейського простору. Для здобувачів вищої освіти, викладачів навчальних закладів МВС України, практичних працівників поліції, широкого кола читачів.

Особливості судового розгляду окремих категорій адміністративних справ

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Миронюк Р. В. Особливості судового розгляду окремих категорій адміністративних справ: навч. посібник / Р. В. Миронюк. Дніпро: Дніпроп. держ. ун-т внутр. справ, 2019. 352 с.

Навчальний посібник підготовлено на основі вивчення проблематики адміністративно-процесуальної діяльності судів щодо розгляду окремих категорій адміністративних справ, а також практики адміністративних судів з розгляду та вирішення найбільш поширеної категорії публічно-правових спорів. Його положення базуються на нормах Конституції України, законодавства Європейського Союзу, Кодексу адміністративного судочинства України, Пленумів та рішень Верховного Суду, Касаційного адміністративного суду та інших нормативних актів, які регулюють публічні відносини. В посібнику розкрито зміст Загальної та Особливої частини адміністративного процесуального права України як нової галузі правової системи держави. Зроблено спробу відходу від усталеного поняття адміністративного процесу як діяльності органів виконавчої влади щодо реалізації своїх контрольно-наглядових повноважень за окремо взятою сферою суспільних відносин, а сконцентровано увагу на новітньому розумінні адміністративного процесуального права, основне призначення якого – урегулювати суспільні відносини, які виникають з приводу процесуального забезпечення реалізації прав і свобод громадян засобом їх звернення до адміністративних судів, з метою відновлення їх конституційних прав, які були порушені дією, рішенням чи бездіяльністю суб’єктів владних повноважень в життєво важливих сферах функціонування суспільних відносин. Розраховано на курсантів, студентів юридичних вузів, аспірантів, викладачів, науковців, працівників судових і правоохоронних органів та органів владних повноважень.

 

Адміністративна відповідальність та впровадження в справах про адміністративні правопорушення

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Адміністративна відповідальність та провадження в справах про адміністративні правопорушення [текст] навча, посіб. [О. В. Кузьменко, М. В. Плугатир, І. Д. Пастух та ін.] ; за заг. ред. О. В. Кузьменко - К. : «Центр учбової літератури», 2022. - 388 с.

Розкрито фундаментальні положення адміністративного права. Описано правові засади здійснення провадження в справах про адміністративні правопорушення. Висвітлено стан чинного законодавства про адміністративну відповідальність, а також положення підзаконних нормативно-правових актів у цій сфері. Для курсантів, студентів і слухачів вищих юридичних навчальних закладів, а також осіб, яких цікавлять проблеми інституту адміністративної відповідальності


Адміністративні процедури та процес

Адміністративні процедури в питаннях та відповідях

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Герасименко Є., Задирака Н. Адміністративні процедури в питаннях та відповідях. Київ: Дакор, 2020. 156 с.

У навчальному посібнику викладено актуальні питання історії формування та розвитку, поняття та загальні засади правового інституту «адміністративні процедури», його місце в системі адміністративного права України, основні завдання та принципи адміністративних процедур, завдання та види адміністративних процедур, загальні поняття щодо структури адміністративних процедур, окремі адміністративні процедурні провадження, права та обов’язки учасників адміністративних процедур, порядок здійснення окремих процедурних дій, процедурні питання, пов’язані з виконанням прийнятих адміністративних рішень.

Адміністративне право України

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Тацишин І. Б. Адміністративне право України: Навч. посібник. - Львів.: "Новий Світ - 2000", 2022. - 307[1] с.

У навчальному посібнику висвітлено основні теми навчальної дисципліни "Адміністративне право України" опираючись на сучасне законодавство. Поряд із теоретичним матеріалом із Загальної та Особливої частин також подано теми рефератів, перелік основних нормативно-правових актів та рекомендованої літератури, додаткові питання, практичні та тестові завдання до кожної теми.

Адміністративна процедура: особливості формування української концепції

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Адміністративна процедура: особливості формування української концепції : матеріли Круглого столу, м. Харків, 15 вересня 2017 р. – Харків : Національна академія правових наук України, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, 2017. 112 с.

У збірці представлено тези виступів, представлених під час проведення Круглого столу «Адміністративна процедура: особливості формування української концепції», який відбувся 15 вересня 2017 р. у м. Харкові за ініціативи Національної академії правових наук України та Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого. Збірка також вміщує матеріали за тематикою Круглого столу, що були надані колегами для опублікування. Видання розраховано на всіх тих, хто цікавиться проблемами адміністративного та фінансового права.

Адміністративний процес України

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Адміністративний процес України : підручник / за заг. ред. Д. І. Йосифовича. Львів : Львівський державний університет внутрішніх справ, 2021. 500 с.

Охоплено теми, які розкривають зміст, завдання, принципи і структуру адміністративного процесу. Зосереджено увагу на підходах до розуміння поняття адміністративного процесу у вітчизняній адміністративно-правовій теорії, видів та джерел доказів, а також особливостей процесу доказування в адміністративному процесі. Розглянуто завдання, принципи і стадії провадження у справах про адміністративні правопорушення. Надано характеристику стадій нормотворчого, реєстраційного та доз- вільного проваджень, а також проваджень за скаргами фізичних і юридичних осіб, визначено їхній зміст та особливості. Висвітлено загальні положення адміністративного судочинства та зміст його стадій. Сформульовано основні ідеї реформування адміністративного процесуального права в умовах інтеграції України в Європейський простір. Для здобувачів вищої освіти, викладачів навчальних закладів МВС України та закладів вищої освіти юридичного спрямування, практичних працівників судових і правоохоронних органів та органів владних повноважень.

Науково-практичний коментар до Закону України «Про адміністративну процедуру»

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Науково-практичний коментар до Закону України «Про адміністративну процедуру» / авт. колектив: Андрійко О. Ф., Бевзенко В. М. та ін.; за заг.ред. Тимощука В. П. – Київ, 2023 – 545 с.

Науково-практичний коментар до Закону України «Про адміністративну процедуру» (далі також – ЗАП) покликаний допомогти публічним службовцям та іншим фахівцям у практичному застосуванні Закону. Потреба у такій праці особливо гостра, зважаючи на суттєву новизну регулювання загальної адміністративної процедури для України. У коментарі розкривається нова для українського законодавства термінологія, конкретні норми та їх зв’язок з принципами адміністративної процедури, а також у цілісному механізмі правового регулювання. Особлива увага приділяється поясненню мети кожної норми, наводяться приклади та моделі застосування відповідних норм з посиланням на поточну практику, а також на закордонний досвід та вихідні джерела м’якого права (зокрема, акти Ради Європи). До авторського колективу з підготовки цього видання були залучені передусім фахівці, які брали безпосередню участь у розробленні законопроєкту «Про адміністративну процедуру» у складі відповідної робочої групи Міністерства юстиції, а згодом – при доопрацюванні ЗАП у робочій групі профільного парламентського комітету. Видання адресоване державним службовцям, службовцям місцевого самоврядування, суддям адміністративних судів, науковцям, викладачам, які мають самі використовувати Закон України «Про адміністративну процедуру» на практиці та/ або навчати його застосовувати інших осіб. Науково-практичний коментар буде корисним для усіх громадян і суб’єктів господарювання, щоб ефективно реалізовувати свої права, захищати законні інтереси у відносинах з державою.


Адміністративне право

 Адміністративне право України

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Тацишин І. Б. Адміністративне право України: Навч. посібник. - Львів.: "Новий Світ - 2000", 2022. - 307[1] с.

У навчальному посібнику висвітлено основні теми навчальної дисципліни "Адміністративне право України" опираючись на сучасне законодавство. Поряд із теоретичним матеріалом із Загальної та Особливої частин також подано теми рефератів, перелік основних нормативно-правових актів та рекомендованої літератури, додаткові питання, практичні та тестові завдання до кожної теми.

Адміністративні процедури в питаннях та відповідях

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Герасименко Є., Задирака Н. Адміністративні процедури в питаннях та відповідях. Київ: Дакор, 2020. 156 с.

У навчальному посібнику викладено актуальні питання історії формування та розвитку, поняття та загальні засади правового інституту «адміністративні процедури», його місце в системі адміністративного права України, основні завдання та принципи адміністративних процедур, завдання та види адміністративних процедур, загальні поняття щодо структури адміністративних процедур, окремі адміністративні процедурні провадження, права та обов’язки учасників адміністративних процедур, порядок здійснення окремих процедурних дій, процедурні питання, пов’язані з виконанням прийнятих адміністративних рішень.

Адміністративне право

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Адміністративне право : підручник / Ю. П. Битяк (кер. авт. кол.), І. М. Білакарєва, І. В. Бойко та ін. ; за заг. ред. Ю. П. Битяка. - Харків : Право, 2020. - 392 с.

У підручнику на основі досягнень адміністративно-правової науки, сучасного адміністративного законодавства України і практики його застосування висвітлено основні питання курсу адміністративного права України. Для студентів, аспірантів та викладачів юридичних спеціальностей закладів вищої освіти, а також наукових і практичних працівників.

Адміністративне право

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Остапенко О.І. Адміністративне право України (загальна частина) : навч. посіб. / [Остапенко О. І. Ковалів М. В., Єсімов С. С. та ін.] ; [Вид. 2-е, доп.] Львів : СПОЛОМ, 2021. 616 с.

Проведено аналіз основних інститутів адміністративного права. Враховано зміни, які відбулися в останні роки в науці адміністративного права, в системі органів публічного управління, в сфері адміністративного законодавства. Детально розглянуто питання публічного адміністрування, поняття адміністративного права та його місце у правовій системі держави, адміністративно-правові норми та адміністративно-правові відносини, адміністративно правовий статус Президента України та інші питання з курсу адміністративного права. Для здобувачів вищої освіти, аспірантів, практичних працівників органів публічного управління.

Адміністративне право

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Адміністративне право : навч. посіб. для здобувачів вищ. освіти / [Ю. П. Битяк, І. М. Балакарєва, М. І. Бєлікова, та ін.] ; за заг. ред. В.М. Гаращука та Р.В. Шаповала. Харків: Право, 2023. 277 с. 

Навчальний посібник «Адміністративне право» підготовлений відповідно до програми навчальної дисципліни «Адміністративне право» і розрахований на здобувачів вищої юридичної освіти за освітньо-кваліфікаційним рівнем «Бакалавр», «Магістр». Може використовуватися при підготовці до складання тестів із ЗНО та ЄДКІ.

Адміністративне право України. Повний курс

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Адміністративне право України. Повний курс : підручник / В. Галунько, П. Діхтієвський, О. Кузьменко та ін. ; за ред. В. Галунька, О. Правоторової. – Видання четверте. – Херсон : ОЛДІ-ПЛЮС, 2021. – 656 с.

У підручнику подано повний курс адміністративного права. За основу взято теоретичні положення та практику діяльності публічної адміністрації, що відповідає цінностям людиноцентристської теорії, коли публічна адміністрація має якнайповніше задовольняти права, свободи й законні інтереси приватних осіб відповідно до цінностей ЄС. Підручник може бути використано студентами в освітньому процесі, аспірантами, викладачами навчальних закладів, науковцями, членами уряду України та іншими посадовими особами органів публічної влади, народними депутатами, апаратом суду, активістами громадських об’єднань, а також усіма, хто цікавиться адміністративним правом. За змістом підручник відповідає Програмі другого блоку фахового вступного випробування з адміністративного права України, що затверджена МОН України. Він стане в нагоді під час підготовки до вступних випробувань для складання ЗНО до магістратури, а також у підготовці до відповідних кваліфікаційних іспитів кандидатів на посади суддів, прокурорів, адвокатів, нотаріусів і працівників правоохоронних органів.

Адміністративне право України (загальна частина)

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Адміністративне право України (загальна частина): навчальний посібник / О. І. Остапенко, М. В. Ковалів, С.С. Єсімов, Л.С. Гулак., Н.Я. Отчак, Л.О. Остапенко. Львів: НУ «Львівська політехніка», 2019. 504 с.

У навчальному посібнику проведений аналіз основних інститутів адміністративного права. Автори врахували зміни, які відбулися в останні роки в науці адміністративного права, в системі органів публічного управління, в сфері адміністративного законодавства. У навчальному посібнику детально розглядаються питання публічного адміністрування, поняття адміністративного права та його місце у правовій системі держави, адміністративно-правові норми та адміністративно-правові відносини, адміністративно правовий статус Президента України та інші питання з курсу адміністративного права. Навчальний посібник буде корисним для здобувачів вищої освіти, аспірантів, практичних працівників органів публічного управління.

Адміністративне право України. Повний курс

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Адміністративне право України. Повний курс : підручник / Галунько В., Діхтієвський П., Кузьменко О., Стеценко С. та ін. Херсон : ОЛДІ-ПЛЮС, 2018. 446 с. 

У підручнику розкрито повний курс адміністративного права на основі однойменної основоположної галузі публічного права. За основу взято теоретичні положення та практику діяльності публічної адміністрації, що відповідає цінностям людиноцентристської ідеології, коли публічна адміністрація має якнайповніше задовольняти права, свободи й законні інтереси фізичних і юридичних осіб відповідно до стандартів ЄС. Підручник може бути використаний студентами в навчальному процесі, аспірантами та викладачами юридичних і гуманітарних вищих навчальних закладів та факультетів, науковцями, народними депутатами України, державними службовцями, посадовими особами органів місцевого самоврядування та апарату суду, активістами громадських об’єднань, а також усіма, хто цікавиться адміністративним правом. Підручник стане в нагоді під час підготовки до вступних випробувань і під час вступу на основі ступеня бакалавра на навчання для здобуття ступеня магістра за спеціальністю 081 «Право», а також у підготовці до відповідних кваліфікаційних іспитів кандидатів на посади суддів, прокурорів, на здобуття свідоцтва про право на адвокатську діяльність.

Адміністративне право України

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Адміністративне право України : підручник / В. В. Середа, О. Л. Хитра, Ю. С. Назар, Д. І. Йосифович, Я. М. Когут та ін. ; за заг. ред. Ю. С. Назара. Львів : ЛьвДУВС, 2021. 680 с.

До видання ввійшли теми Загальної та Особливої частин адміністративного права. У Загальній частині поєднано нормативний матеріал і теоретичні положення, що розкривають сутність публічного управління, його значення для формування структури адміністративного права. Також розглянуто статус суб’єктів адміністративного права, форми і методи публічного управління, адміністративно-правові режими, законність і дисципліну в публічному управлінні тощо. В Особливій частині проаналізовано адміністративно-правові засади публічного управління адміністративно-політичною, економічною та соціально-культурною сферами. У підручнику враховано основні ідеї реформування адміністративного права в умовах інтеграції України до Європейського простору. Для здобувачів вищої освіти, викладачів навчальних закладів МВС України, практичних працівників поліції, широкого кола читачів.

Особливості судового розгляду окремих категорій адміністративних справ

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Миронюк Р. В. Особливості судового розгляду окремих категорій адміністративних справ: навч. посібник / Р. В. Миронюк. Дніпро: Дніпроп. держ. ун-т внутр. справ, 2019. 352 с.

Навчальний посібник підготовлено на основі вивчення проблематики адміністративно-процесуальної діяльності судів щодо розгляду окремих категорій адміністративних справ, а також практики адміністративних судів з розгляду та вирішення найбільш поширеної категорії публічно-правових спорів. Його положення базуються на нормах Конституції України, законодавства Європейського Союзу, Кодексу адміністративного судочинства України, Пленумів та рішень Верховного Суду, Касаційного адміністративного суду та інших нормативних актів, які регулюють публічні відносини. В посібнику розкрито зміст Загальної та Особливої частини адміністративного процесуального права України як нової галузі правової системи держави. Зроблено спробу відходу від усталеного поняття адміністративного процесу як діяльності органів виконавчої влади щодо реалізації своїх контрольно-наглядових повноважень за окремо взятою сферою суспільних відносин, а сконцентровано увагу на новітньому розумінні адміністративного процесуального права, основне призначення якого – урегулювати суспільні відносини, які виникають з приводу процесуального забезпечення реалізації прав і свобод громадян засобом їх звернення до адміністративних судів, з метою відновлення їх конституційних прав, які були порушені дією, рішенням чи бездіяльністю суб’єктів владних повноважень в життєво важливих сферах функціонування суспільних відносин. Розраховано на курсантів, студентів юридичних вузів, аспірантів, викладачів, науковців, працівників судових і правоохоронних органів та органів владних повноважень.


Альтернативне врегулювання спорів

Альтернативні способи вирішення цивільних спорів за законодавством України

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Альтернативні способи вирішення цивільних спорів за законодавством України : навчальний посібник / Верба-Сидор О. Б., Воробель У. Б., Грабар Н. М., Дутко А. О., Юркевич Ю. М.; за ред. канд. юрид. наук, доц. О. Б. ВербиСидор. Львів : Львівський державний університет внутрішніх справ, 2021. 416 с.

Навчальний посібник розроблено на основі правової доктрини альтернативних способів вирішення спорів і чинного законодавства. Нормативний матеріал подано станом на 12 жовтня 2020 року. Студентам для вивчення дисциплін «Альтернативні способи вирішення цивільних спорів за законодавством України», «Цивільне процесуальне право України», «Виконавче провадження», а також для аспірантів, викладачів, суддів, адвокатів, нотаріусів, юрисконсультів, виконавців, усіх, хто цікавиться питаннями альтернативних способів вирішення спорів.

Альтернативне вирішення цивільно-правових спорів

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Альтернативне вирішення цивільно-правових спорів: навч.-метод. посіб.[Електронне видання] / Н. Голубєва, С. Сулейманова, І. Бут, О. Полуніна; Нац. ун-т «Одес. юрид. академія». – Одеса : Фенікс, 2023. 134 с.

Видання визначає обсяг знань, які повинен опанувати студент відповідно до вимог освітньо-кваліфікаційної характеристики майбутнього правознавця з дисципліни «Альтернативне вирішення цивільно-правових спорів», послідовність опанування навчальним матеріалом дисципліни з урахуванням міждисциплінарних зв’язків, методичні рекомендації щодо проведення практичних занять, завдання для самостійної роботи, складові оцінювання знань студентів, список рекомендованої літератури. Навчально-методичний посібник розрахований на студентів та науково-педагогічних працівників вищих юридичних навчальних закладів.

Медіація в Україні: теорія та практика

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Медіація в Україні: теорія та практика : монографія / Н. А. Мазаракі / Інститут законодавства Верховної Ради України. Київ : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2018. 276 с.

У монографії висвітлено теоретико-правові підходи до визначення поняття, сутності та місця медіації у правовій системі держави як методу вирішення спорів на основі фундаментальних цінностей суспільства, проаналізовано теоретичні та практичні особливості принципів медіаціі, визначено характерні риси та напрями удосконалення договірних конструкцій у сфері медіації. Призначено для юристів, адвокатів, суддів, нотаріусів, аспірантів, студентів, та усіх, хто цікавиться питаннями запровадження інституту медіації, механізмами інкорпорації альтернативних методів вирішення спорів у правову систему держави.

Медіація у професійній діяльності юриста

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Медіація у професійній діяльності юриста: підручник / за заг.ред. Н. Крестовської, Л. Романадзе. Одеса «Екологія», 2019. 462 с.

Підручник «Медіація у професійній діяльності юриста» ознайомить майбутніх фахівців, а також практикуючих юристів з теорією та практикою одного із найпоширеніших у світі альтернативних способів вирішення конфліктів (спорів) – медіацією. Підручник також адресовано медіаторам, представникам установ та організацій, які планують використовувати медіацію у своїй діяльності, здобувачам вищої освіти, а також всім, хто бажає ознайомитися з медіацією. Підручник підготовлено колективом науковців, сферу інтересів яких складає медіація, викладачів закладів вищої освіти, в яких впроваджено відповідні навчальні дисципліни, та провідних практикуючих юристів й медіаторів.


Аналітична економіка

Економічна аналітика в бізнесі

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Економічна аналітика в бізнесі : навч. посібник / [О.С. Гринькевич, С.О. Матковський, А.В. Сидорова та ін.] ; за ред. О.С. Гринькевич, С.О. Матковського, А.В. Сидорової, Н.С. Струк. – Львів : ЛНУ ім. ІванаФранка, 2022. – 480 с.

Посібник містить теоретичні, методологічні і практичні матеріали для економічної аналітики і прийняття рішень у бізнесі. Наведено приклади вивчення бізнес-середовища фірми з використанням відкритих даних і прикладних програм. Розглянуто особливості економічної аналітики у різних функціональних сферах прийняття рішень (людські ресурси та інші активи, маркетинг, виробництво, фінанси тощо), відповідні метрики та інформаційно-аналітичні платформи. Для студентів, аспірантів, викладачів, дослідників, професіоналів-практиків, які зацікавлені у розвитку навиків роботи з даними для прийняття рішень у бізнесі.

Основи економічного аналізу

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Основи економічного аналізу : навч.-метод. посібник / В. М. Микитюк, Т. М. Паламарчук, О. П. Русак [ та ін.]; за ред. В. М. Микитюка. – Житомир: Рута, 2018. – 440 с.

Навчально-методичний посібник містить програмний матеріал з основ економічного аналізу, питання для самоконтролю, тестові завдання, приклади розв’язку типових завдань, терміни, поняття та їх визначення, завдання для практичних занять, список літератури. Головна мета навчально-методичного посібника – висвітлити теоретико-методологічні та наукові основи економічного аналізу, обґрунтувати методику проведення аналітичних досліджень економічних явищ і процесів, їх практичне застосування в різних сферах суспільного життя. Для студентів економічних спеціальностей вищих навчальних закладів, магістрів, аспірантів, викладачів.

Макроекономіка

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Козакова О.М. Макроекономіка : підручник / О.М. Козакова, Е.М. Забарна. – Херсон : Олді-плюс, 2018. – 428 с.

Пропонований підручник з макроекономіки присвячений теорії і методології аналізу макроекономічних проблем та охоплює всі теми навчальної програми. Підручник виконано у двох частинах: теоретичний курс і практикум-тренінг. В першій частині в систематизованому, логічному порядку розкриваються теоретичні аспекти основних макроекономічних проблем і сучасні методи їх наукового аналізу. Теоретичні положення ілюструються схемами, графіками, рисунками, таблицями. Надаються основні інформаційні джерела. Друга частина містить основні поняття і терміни, завдання для самоконтролю, питання для самостійного опрацювання у формі рефератів (доповідей), тести та задачі (завдання). Підручник містить відповіді на запропоновані тести та розв’язання задач і відповіді на них. Такий формат і зміст підручника має сприяти ефективному опануванню макроекономіки в контексті сучасних вимог до змісту і якості вищої освіти. Підручник може бути рекомендований студентам економічних спеціальностей та викладачам вищих навчальних закладів, науковим та практичним працівникам.

Державне регулювання структурних змін в економіці України

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Назаркевич І. Б. Державне регулювання структурних змін в економіці України: проблеми та перспективи : монографія / І. Б. Назаркевич. – Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2020. – 356 с.

У монографії проведено комплексне дослідження державного регулювання структурних змін в економіці України та визначено особливості його соціально-економічного змісту. Охарактеризовано теоретико-методологічні підходи до здійснення структурного реформування національної економіки. Значну увагу приділено аналізу основних важелів та інструментів структурного регулювання економіки, як на національному, так і регіональному рівнях. Здійснено оцінку структурної трансформації економіки України в умовах високої волатильності економічних циклів. Обґрунтований вибір пріоритетів структурного реформування української економіки на засадах сталого розвитку відповідно до національних інтересів. Монографія містить авторські погляди на формування концептуальної моделі структурного регулювання національної економіки. Для науковців, економістів-практиків, викладачів, аспірантів, працівників органів державної виконавчої влади та студентів економічних спеціальностей.

Макроекономіка: Практикум

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Макроекономіка: Практикум [Електронний ресурс] : навч. посіб. для студ. спец. за спеціальностями 051 «Економіка», 073 «Менеджмент», 075 «Маркетинг» / КПІ ім. Ігоря Сікорського ; уклад. С. О. Тульчинська, Н. М. Покровська. – Електронні текстові дані (1 файл: 4,5 Мбайт). – Київ : КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023. – 154 с.

Начальний посібник складено відповідно до програми курсу «Макроекономіка», що викладається для студентів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, спеціальностей 051 «Економіка», 073 «Менеджмент» та 075 «Маркетинг». До кожної теми надано основні теоретичні відомості, формули, твердження, запропоновано практичні завдання та задачі, які розкривають прикладні аспекти кожної з тем дисципліни «Макроекономіка». Представлено перелік умовних позначень, основних термінів англійською мовою. Практикум з макроекономіки направлений на опанування та засвоєння здобувачами вищої освіти лекційного матеріалу, ключових категорій та понять, набуття ними практичних навичок з розв’язання сукупності завдань щодо окремих складових предмету макроекономіки, що дозволяє засвоїти необхідний обсяг знань та дає можливість досягти високого рівня професійної та економічної компетентності майбутніх фахівців.