Право та правоохоронна діяльність


Огляд глосарія за абеткою

Спеціальні | А | Б | В | Г | Ґ | Д | Е | Є | Ж | З | И | І | Ї | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ь | Ю | Я | Все

С

Сімейне право України

 Сімейне право України

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Сімейне право України : навч. посіб. /М. М. Дякович. - Харків : ЕКУС, 2022. - 416 с.

На основі чинного законодавства, зокрема Сімейного кодексу України, з урахуванням внесених до нього змін і доповнень, судової практики, наукових досліджень як вітчизняних, так і зарубіжних учених у галузі сімейного права, розкриваються поняття та принципи сімейного права, зміст і структура сімейних правовідносин, розглядаються форми влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, діяльність органів опіки та піклування.

Сімейне право України

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Сімейне право України: підручник / за ред. А. О. Дутко. Львів: Львівський державний університет внутрішніх справ, 2018. 480 с. 

Розглянуто найважливіші теоретичні питання правового регулювання сімейних відносин з урахуванням усіх змін і доповнень, внесених до сімейного законодавства: сім’я, шлюб, особисті немайнові та майнові права й обов’язки подружжя, правовідносини батьків та дітей, способи влаштування дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, тощо.

 

Сімейне право України

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Сімейне право України: підручник/ Т. В. Боднар, В. С. Гопанчук, О. В. Дзера [та ін.]; за заг. ред. Т. В. Боднар та О. В. Дзерн. 2-ге вид., стереотип. Київ: Юрінком Інтер, 2020. 520 с.

У підручнику аналізуються Сімейний кодекс України, інші акти законодавства України, які регулюють сімейні відносини, судова практика їх застосування, диску­сійні питання в юридичній науці. Висвітлюються поняття та принципи сімейного права, особисті та майнові пра­вовідносини подружжя, правовий режим їх майна, права та обов'язки батьків і ді­тей, форми забезпечення прав та інтересів дітей, влаштування дітей, позбавлених батьківського піклування, охорона та захист прав суб'єктів сімейних правовідносин. Окрема увага надасться сімейним відносинам з іноземним елементом. Для студентів, аспірантів і викладачів вищих навчальних юридичних закладів освіти та юридичних факультетів, а також для працівників правозастосовних орга­нів та всіх, кого цікавлять правові питання сімейних відносин.


Стартапи: перші кроки в підприємництві

 Бізнес-планування підприємницької діяльності

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Бізнес-планування підприємницької діяльності : навч. посіб. / З. С. Варналій, Т. Г. Васильців, Р. Л. Лупак, Р. Р. Білик. Чернівці: Технодрук, 2019. 264 с.

У навчальному посібнику висвітлено теоретико-методичні та прикладні аспекти бізнес-планування становлення і розвитку підприємницької діяльності. Розкрито особливості підготовчої, початкової та основної стадій розробки і презентації бізнес-плану підприємницької діяльності.

Підприємництво

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Підприємництво : підручник [Електронний ресурс] / І. В. Гонтарева. – Харків : ХНУ імені В. Н. Каразіна. 2021. 392 с.

Розглянуто сутність, роль та засади підприємницької діяльності, складові підприємницького середовища, види підприємництва та проблеми функціонування суб’єкта підприємницької діяльності в сучасних умовах господарювання, психологічні та етичні аспекти підприємницької діяльності, форми взаємодії та співробітництва суб’єктів підприємницької діяльності. Значну увагу приділено технології заснування власної справи та особливостям організаційно-правових засад підприємництва.

Підприємництво

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Підприємництво [Текст] : підручник / С. В. Панченко, В. Л. Дикань, О. В. Шраменко [та ін.]. Харків : УкрДУЗТ, 2018. Ч. 1. Теоретичні основи організації підприємницької діяльності.

У підручнику характеризуються сутність підприємництва, його види, типи, властивості і функції, суб'єкти підприємницької діяльності і підприємницьке середовище. Розкривається підприємницька ідея, викладається механізм створення власної справи, бізнес-планування, фінансового і кадрового забезпечення, розповідається про підприємницькі ризики та безпеку підприємницької діяльності, психологічні аспекти підприємництва, культуру та етику діяльності підприємницьких структур.


Судові та правоохоронні органи

Судові, правоохоронні, контрольно-наглядові та правозахисні органи України

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Судові, правоохоронні, контрольно-наглядові та правозахисні органи України : підручник / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ ; за заг. ред. д-ра юрид. наук, проф С. М. Гусарова ; [С. М. Гусаров, О. Ю. Салманова, А. Т. Комзюк та ін.]. - Харків, 2020. - 508 с.

У підручнику в систематизованому вигляді розкриваються поняття та зміст судової, правоохоронної, контрольно-наглядової та правозахисної діяльності, види, завдання та функції судових, правоохоронних, контрольно-наглядових і правозахисних органів, їх компетенція, підпорядкованість і особливості взаємодії, правовий статус посадових осіб цих органів. Для курсантів, студентів, слухачів, викладачів, ад’юнктів, аспірантів закладів вищої освіти юридичного профілю, наукових та практичних працівників.

Судові та правоохоронні органи України

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Судові та правоохоронні органи України: навчальний посібник / М. А. Макаров, А. С. Симчук, М. Й. Кулик, Ю. В. Терещенко, С. В. Харченко. Київ: Нац. акад. внутр. справ, 2022. – 656 с.

У навчальному посібнику на основі чинного законодавства України, практики його застосування і досягнень правової науки розглядаються статус судових, правоохоронних, правозахисних органів та недержавних правозахисних інститутів України, порядок їх формування, засади організації та функціонування. Значне місце у цьому посібнику відведено висвітленню правової природи судової влади, визначенню системи і змісту її функцій. Розглянуті принципи і порядок побудови системи судоустрою України, їх відповідность міжнародним стандартам щодо незалежності, неупередженості та доступності правосуддя. Виходячи з перебування вітчизняної системи права на етапі реформування, характеристика органів судової влади, статусу її носіїв, органів прокуратури, досудового розслідування, інших державних і недержавних правоохоронних інститутів здійснена крізь призму їх становлення і розвитку. Навчальний посібник передусім розрахований для студентів, слухачів, курсантів юридичних вищих навчальних закладів. Навчальне видання також буде корисним науково-педагогічним працівникам, правознавцям-практикам, усім, кого цікавить організація діяльності судових, правоохоронних та правозахисних органів в Україні.

Судові та правоохоронні органи України

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Судові та правоохоронні органи України : підруч. / кол. авт.: В. В. Дараган, О. П. Бойко, Н. С. Бублик та ін. Дніпро : Дніпроп. держ. ун-т внутр. справ, 2021. 400 с.

У підручнику викладено основні поняття правосуддя, правоохоронної та правозахисної діяльності, а також висвітлені принципи діяльності, завдання, функції, повноваження та структура судів загальної юрисдикції, Конституційного Суду України, прокуратури, Служби безпеки, Державного бюро розслідувань, Національної поліції, Державної прикордонної служби, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Національної гвардії України, Державної міграційної служби, Державної кримінально-виконавчої служби, Служби судової охорони, Національного антикорупційного бюро, Державної фіскальної служби, Військової служби правопорядку у Збройних силах, Державного агентства рибного господарства, Державного агентства лісових ресурсів та Державної аудиторської служби. Підручник розрахований на студентів, курсантів, слухачів та викладачів закладів вищої освіти, а також наукових та практичних працівників.

Судоустрій, правоохоронні та правозахисні органи України

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Семерак О. С., Семерак І. О. Судоустрій, правоохоронні та правозахисні органи України: навч. посіб. Ужгород: Видавництво УжНУ «Говерла», 2021. 276 с.

Навчальний посібник підготовлений згідно з навчальною програмою «Судові та правоохоронні органи України» для студентів юридичних факультетів вищих навчальних закладів України. Розрахований на викладачів, практичних працівників, аспірантів, слухачів, курсантів, усіх тих, кого цікавить організація судів та інших правоохоронних і правозахисних органів.

Прокурорське право

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Прокурорське право: навч. посібник / Г. Д. Борейко, О. М. Броневицька, Ю. О. Лісіцина, В. В. Луцик, В. В. Навроцька, І. Р. Серкевич, Б. М. Телефанко; за заг. ред. В. В. Луцика. Львів: ЛьвДУВС, 2019. 640 с.

Висвітлено основні наукові положення, поняття та проблемні питання діяльності органів прокуратури в Україні. Охарактеризовано історичні етапи розвитку прокуратури на українських землях, принципи діяльності органів прокуратури та правові засоби прокурорської діяльності. Розкрито систему прокуратури України, зокрема структуру та завдання Генеральної прокуратури, територіальних і спеціалізованих прокуратур. Вичерпно проаналізовано основні функції прокуратури, як-от: підтримання публічного обвинувачення в суді; представництво інтересів держави у випадках, визначених законом; нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також застосування інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян. Для курсантів, студентів, слухачів, аспірантів, ад’юнктів та викладачів вишів і факультетів юридичного спрямування всіх форм навчання, а також для працівників судових і правоохоронних органів.

Судова реформа: як громадяни можуть зробити її успішною

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Судова реформа: як громадяни можуть зробити її успішною / [Р. Куйбіда, О. Лебедь, Р. Ліхачов, О. Трубенкова]; за заг. ред. Р. Куйбіда. – К.: ФОП Москаленко О.М., 2018. – 62 с.

Видання покликано допомогти активним громадянам, представникам громадських об’єднань долучитися до проведення судової реформи з тим, щоб вона відбувалася в інтересах суспільства. У книжці описано передумови, мету та зміст сучасної судової реформи, а також інструменти, які дають можливість громадськості впливати на покращення системи правосуддя в Україні. Видання здійснено в межах проекту Центру політико-правових реформ «Посилення спроможності організацій громадянського суспільства у регіонах України впливати на органи державної влади та місцевого самоврядування з метою прискорення реформ», що реалізується за фінансової підтримки Посольства Королівства Нідерландів у рамках програми «Матра». Авторський колектив несе повну відповідальність за зміст публікації. Зміст публікації не є відображенням офіційної позиції Посольства Королівства Нідерландів в Україні.


Судова риторика і техніка дебатів

 Судова риторика

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Молдован В. В. Судова риторика: теорія і практика: навч. посіб. / стереотип. вид. Київ: Юрінком Інтер, 2020. 496 с.

Судова риторика — навчальний посібник з науки і мистецтва переконуючої комунікації. Для студентів юридичних вищих навчальних закладів освіти, практичних працівників і всіх тих, хто цікавиться даною тематикою.

Основи ораторського мистецтва

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Гапотій В.Д., Куліда О.О. Основи ораторського мистецтва: навчально-методичний посібник (галузь знань 08 Право, спеціальність 081 Право). Мелітополь, ФОП Однорог Т.В., 2019. 168 с. 

Навчально-методичний посібник «Основи ораторського мистецтва» призначений для студентів вищих навчальних закладів при підготовці фахівців за спеціальністю 081 Право. Студенти-правники мають змогу засвоїти основні поняття курсу та поглибити професійно-компетентні особливості ораторського мистецтва юриста. Головна орієнтація навчально-методичного посібника направлена на оволодіння майбутніми юристами практичними навичками та має повноцінно забезпечити у підготовці програмні результати навчання, що потрібні у подальшій професійній діяльності.

Мистецтво виступів у суді

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Мистецтво виступів у суді (витяг із книги Томаса А.Мауі «Судові процеси: стратегія, навички та нові методи переконання». Адвокат майбутнього. 2019. 152 с.  

Матеріали, представлені в цій збірці, призначені допомогти у підготовці до судового процесу та у розгляді кримінальної справи суддею, хоча багато з цих принципів застосовуються також і до цивільних справ. За виключенням статей, які присвячені показанням свідків, всі представлені матеріали є витягом із книги Томаса А.Мауі “Судові процеси: стратегія, навички та нові методи переконання” (2 видання, 2009 року, видавництво Аспен Паблішерз).

Підтримання прокурором публічного обвинувачення в суді

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Кісліцина І. Підтримання прокурором публічного обвинувачення в суді : метод. Вказівки для здобувачів вищої освіти першого рівня за спец. 081 «Право». Нац. ун-т «Одеська юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2023. 73 с. 

Методичні вказівки з дисципліни підготовлені для здобувачів вищої освіти першого рівня факультету прокуратури та слідства (кримінальної юстиції) Національного університету «Одеська юридична академія» з метою засвоєння ними знань про організаційні основи підтримання публічного обвинувачення в суді як функції прокуратури, про завдання органів прокуратури з підтримання публічного обвинувачення; про основні повноваження прокурора, які стосуються участі прокурорів у кримінальному провадженні, розгляді справ судами першої, апеляційної, касаційної інстанцій.

Адвокатська техніка: методика підготовки прямого допиту і вступної промови

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Зейкан Я.П. Адвокатська техніка: методика підготовки прямого допиту і вступної промови. Харків : Фактор, 2016. 160 с. 

Кримінальний процес за правилами КПК України 2012 року відзначається особливостями, які характеризуються в першу чергу тим, що для сторін розширені можливості в реалізації принципу змагальності. Для цього адвокат повинен володіти основними прийомами адвокатської техніки, зокрема методикою підготовки прямого допиту і вступної промови.
У цьому посібнику розкрито основні техніки та тактики прямого допиту і вступної промови, оволодіння якими допоможе адвокату досягти максимальних результатів у судовому процесі.

Риторика

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Риторика: навч. Посібн / упоряд.: Ісаєнко Т.К., Лисенко А.В. Полтава : ПолтНТУ, 2019. 247 с. 

Навчальний посібник укладено відповідно до робочої навчальної програми дисципліни «Риторика» і спрямовано на вдосконалення риторичної компетентності студентів. Пропоноване видання містить тематику лекційних та практичних занять з дисципліни, що складаються з теоретичного й практичного блоків. Методичні та практичні рекомендації допоможуть оволодіти підготовкою ораторського твору, вдосконаленням його структури, логічних та емоційних засад і забезпечать якісне виголошення перед публікою. Для студентів вищих навчальних закладів усіх рівнів акредитації та форм навчання.

Риторика

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Риторика : навч.-метод. посібник / уклад: Лариса Мафтин. Чернівці : Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2020. 344 с. 

Посібник містить матеріали, необхідні для підготовки до семінарських та практичних занять до дисципліни «Риторика» : поетичні та прозові тексти, приклади судових промов, зразки ораторського мистецтва, афоризми, поради промовцю. Подано короткий довідник видатних постатей риторики, словник найбільш поширених понять і термінів, науково-допоміжний бібліографічний покажчик. Для студентів педагогічних закладів вищої освіти.

Основи риторики і красномовства

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Білавич Г. Основи риторики і красномовства. Навчально-методичний посібник. Івано-Франківськ, 2020. 211 с.

У навчальному посібнику «Основи ораторського мистецтва» висвітлено основний зміст понять класичної риторики. Розглянуто питання історичного розвитку риторики як науки, теорії риторики, а також подано теми, у яких розроблено основні положення практичної риторики. Посібник укладено відповідно до навчального плану та програми, він містить конспекти лекцій і теми практичних занять, теоретично-поняттєвий мінімум знань, перелік модулів та змістове наповнення до них, методичні рекомендації для самостійної роботи студентів, а також дидактичний матеріал та зразки ораторської майстерності.

Основи ораторської майстерності

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Середа Н. В. Основи ораторської майстерності: навчальний посібник. Середа Н. В., Квасник О. В. Харків : НТУ «ХПІ», 2019. 304 с. 

Розглянуто загальні питання про сутність риторики, роди, види і основні принципи публічного мовлення. Призначено для самостійної роботи студентів, що навчаються за спеціальностями 053 «Психологія», 011 «Освітні, педагогічні науки», 074 «Публічне управління та адміністрування». Рекомендовано для вивчення дисциплін «Риторика», «Основи ораторської майстерності», «Основи ораторського мистецтва». Також може бути корисним студентам всіх спеціальностей і викладачам, усім тим, хто прагне вдосконалити мистецтво комунікації та публічної промови.