Геодезія та землеустрій


Огляд глосарія за абеткою

Спеціальні | А | Б | В | Г | Ґ | Д | Е | Є | Ж | З | И | І | Ї | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ь | Ю | Я | Все

О

Основи вищої математики

 

Вища математика. Частина 2

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Вища математика. Частина 2. Теорія та практика для студентів геодезичних спеціальностей. М.І. Юрків, А.М. Бридун, М.М. Фис. Львів 2019 - 120с.

У чотирьох розділах навчального посібника висвітлено головні питання інтегрального числення функції однієї дійсної змінної та теорії рядів і відповідно до програми курсу вищої математики для студентів геодезичних спеціальностей. Подання теоретичного матеріалу чергується з великою кількістю прикладів. Наведено також практичні завдання для проведення аудиторних робіт та самостійної роботи.


Основи геодезії

 

Геодезія

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Калинич І.В., Гриник Г.Г., Ничвид М.Р. Геодезія: навчальний посібник. Ужгород: ДВНЗ «УжНУ», 2020. 248 с.

Базовий підручник з однойменної дисципліни навчального плану. Написаний відповідно до вимог Державного освітнього стандарту. Представлено загальні відомості з геодезії, картографії та топографії; будови та призначення геодезичних приладів, методів геодезичних вимірювань, обчислень і оцінки точності їх результатів; інженерно-геодезичних робіт, що виконуються під час вишукування, проектування і будівництва інженерних споруд. Викладено методи досліджень, проведення розбивочних робіт, виконавчих зйомок. Наведено відомості з геодезичного забезпечення кадастру, лісовпорядних та нробіт, організації геодезичних робіт і техніки безпеки при їх проведенні. Для студентів вищих навчальних закладів за спеціальностями 205 "Лісове господарство" та 206 "Садово-паркове господарство".

 

Нівелювання лабораторний практикум

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Калинич І.В., Ничвид М.Р., Калинич І.І. Нівелювання. Лабораторний практикум: навчальний посібник. Ужгород: Видавництво УжНУ «Говерла», 2020. 88 с.

У навчальному посібнику наведено загальні відомості про геометричне нівелювання ІІ, ІІІ та IV класів; прилади, що використовують для його виконання; робота на станції при виконанні нівелювання ІІ, ІІІ та IV класів. Похибки та точність нівелювання; зрівноваження нівелірних ходів та мереж. Всі наведені в навчальному посібнику приклади супроводжуються детальним викладенням порядку обчислень, багато практичних порад та рекомендацій , які допоможуть студентам отримати практичний досвід виконання польових та обчислювальних робіт. Відомості і вказівки щодо виконання польових робіт, які містяться в навчальному посібнику дозволять використовувати його при виконанні навчальної геодезичної практики. Посібник призначено для студентів ДВНЗ «УжНУ», які навчаються за спеціальностями «Геодезія та землеустрій» «Будівництво», «Лісове та садово-паркове господарство», а також може стати у нагоді для студентів, що навчаються за спеціальністю «Геодезія та землеустрій» в коледжі. Лабораторний практикум містить рекомендації та вихідні дані з виконання восьми лабораторних робіт з курсу "Нівелювання"

 

Геодезія

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Горлачук В.В., Семенчук І.М., Анисеяко О.В. та ін. Геодезія: навч. посіб. /В.В. Горлачук, І.М. Семенчук, О.В. Анисенко, П.В. Мацко. - Стереотип. вид. - Херсон: ОЛДІ-ПЛЮС, 2019. - 252 с.

Навчальний посібник «Геодезія» передбачає системне викладання основ геодезії з урахуванням нових тенденцій розвитку технологій вимірювання земної поверхні. Різнобічно висвітлено питання способів знімання території, нівелювання, вирахування площ контурів та земельних ділянок. Розглянуто процес використання електронних геодезичних приладів у геодезії.


Основи економічної теорії

 

Основи економічної теорії

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Мочерний С. В., Скотний В. Г. Основи економічної теорії: Підручник. Львів: Новий Світ-2000, 2022. 600 с.

Видання підготовлено відповідно до основних вимог програми навчальної дисципліни «Основи економічної теорії», затвердженої і рекомендованої Міністерством освіти і науки України для студентів вищих навчальних закладів. У ньому оптимально викладено теоретичні питання сучасної економічної науки та результати зарубіжної і вітчизняної практики господарювання.


Основи меліорації та ландшафтознвства

 

Ландшафтознавство: практикум

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Дудка І. Г., Чернов Б. О. Ландшафтознавство. Київ: КНТ, 2020. 198 с.

У практикумі вміщено лабораторні роботи до курсу «Основи ландшафтознавства» для студентів географічних спеціальностей вищих навчальних закладів України, запитання-завдання для перевірки опанованими знаннями з ландшафтознавства, теми для самостійного опрацювання, творчі завдання, список рекомендованої літератури, словник-довідник фізико-географічних і ландшафтознавчих термінів і понять, додатки, наприкінці вміщено тести для перевірки рівня засвоєння знань в умовах кредитно-модульної підготовки фахівців. Крім того, автори вводять в окремі теми додатковий матеріал, який, крім збагачення знань студентів, допоможе їм краще зрозуміти методику виконання практичних і самостійних завдань і, як вважається, спонукатиме студентів на власні пошукові дослідження, що притаманно сучасному Учителю.

 

Динамічна геоморфологія: навчальний посібник

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Погорільчук Н.М. Динамічна геоморфологія: навчальний посібник. Київ, 2022. 75 с.  

Рекомендовано до друку Вченою радою географічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка (протокол № 8 від 21 лютого 2022 року)

 

Еволюція ландшафтів України

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Гродзинський М. Д. Еволюція ландшафтів України: ландшафтознавчо-географічний
вимір проблеми : монографія. – К. : ВПЦ "Київський університет", 2023. -432 c.

Розглянуто еволюцію ландшафтів території України з міоцену до тепер. Методологію цього розгляду побудовано на застосуванні теоретичних уявлень сучасного ландшафтознавства до інтерпретації палінологічних, палеопедологічних, палеокліматичних та інших емпіричних даних палеогеографічних наук. Запропоновано схеми макроеволюції та етапності еволюції ландшафтів України, обґрунтовано поняття ландшафтно-  еволюційного регіону та схему ландшафтно - еволюційного районування території України. Встановлено вихідні поверхні та нуль-моменти сучасного ландшафтогенезу. Особливу увагу приділено голоценовій еволюції ландшафтів України, зокрема питанням інерційності ландшафтогенезу, перебудови структури ландшафтної зональності України в голоцені, впливу діяльності людини на ландшафтний покрив. Виділено й описано генетико-еволюційні ряди сучасного ландшафтогенезу: зональні кліматогенні, елювіальні літогенні, схилові денудаційні та постденудаційні, гідроморфні, галоморфні, марітимний. Для фахівців у галузі природничої географії, екології та наук про Землю, а також інших природознавців, до кола інтересів яких входять питання еволюції природного середовища України. Видання стане у пригоді студентам і викладачам природничих факультетів університетів.

 

Основи меліорації та ландшафтознавства

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

 

Гоч В.,Марич Ю. Основи меліорації та ландшафтознавства.  Київ: Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти. 2020. 

У електронному  посібнику з навчальної дисципліни «Основи меліорації і ландшафтознавства» викладені основи зрошувальних і осушувальних меліорацій, режим зрошення і техніка поливу сільськогосподарських культур, осушувальні та осушувально-зволожувальні меліорації, меліорації заболочених заплав, спеціальні види осушення, культуртехнічні меліорації, агролісомеліорації і лісовпорядкування, розроблені лабораторно-практичні заняття.

Електронний посібник містить теоретичні відомості, опорний конспект, навчально-методичні картки, методичні вказівки щодо виконання практичних робіт, комплексну контрольну роботу, тестовий контроль знань, питання для самостійної роботи, презентації та відео до розділів, кросворди. Рекомендований для студентів і викладачів закладів фахової передвищої освіти.

 

Основи метеорології і кліматології

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Основи метеоролоrіі і кліматолоrіі : навчальний посібник/ В. О. Тюленева, І. С. Козій. - Суми: Університетська книга, 2021. - 210 с.

Пропонований посібник містить двадцять тем, до складу яких входить матеріал, який охоплює практично всі метеорологічні процеси та явища, а також словникосновних термінів з метеоролопїі кліматолоrі та необхідні довідкоеіматеріали, що сприяютьзасвоєнню набутих знань, умінь і навичок.

 

Ландшафтознавство

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Ландшафтознавство : навч. посіб. / Матковська С. І., Світельський М. М., Іщук О. В. та ін. -Херсон : ОЛДІ-ПЛЮС, 2021. - 144 с.

Викладено сучаснi пiдходи до основ ландшафтознавства. Висвітлено основні поняття ландшафтознавства, розглянуто структуру та властивості геосистеми, охарактеризовано особливості впливу людської дыюсті на природні ландшафти.

 

Основи ландшафтознавства і охорона земель

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Основи ландшафтознавства і охорона земель: навч. посіб., 2-ге видання, виправлене і доповнене / В. І. Канівець, М. М. Пархоменко, С. В. Канівець. - К.: «Каравела», 2019. - 140 с.

У посібнику розглянуті компоненти ландшафту, елементарні його частини, функції окремих складових, класифікація і систематика ландшафтів, особливості їх обстеження й картування. Викладена система вимог з оптимального використан ня ландшафтів у аграрному секторі - агрономії, землевпорядкуванні, лісовому господарстві. Окремі розділи присвячені землям природно-охоронного призначення (рекреаційному, спортивно-оздоровчому тощо), описані заходи поліпшення земельних комплексів. Окремий розділ присвячено заповідному фонду та порядку включення нових земель до природоохоронних територій державного і місцевого значень.


Основи стандартизації, сертифікації та метрології

 

МЕТРОЛОГІЯ І СТАНДАРТИЗАЦІЯ

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]  

Полякова Н.О. Метрологія і стандартизація: навчальний посібник для студентів напряму геодезія, картографія та землеустрій. К.: ПП «Фітосоціоцентр», 2015.  214 с.

Навчальний посібник розраховано на вивчення основних теоретичних відомостей з метрології та стандартизації студентами напряму геодезія, картографія та землеустрій. Наведено аналіз похибок фізичних величин, класифікацію засобів вимірювальної техніки та еталонів до вимірювання, відомості про державну та міжнародну стандартизацію та сертифікацію, а також основний перелік стандартів термінів та визначень, що діють у картографічній та топографо-геодезичній сфері.


Основи фотограмметрії

 

Фотограмметрія

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Білоус В.В., Боднар С.П. Фотограмметрія. Навчальний посібник.  К.: Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2021. 137 с.

В посібнику викладені основні положення теорії та практики отримання фотографічних знімків; особливості побудови зображення кадрових знімків; розглянуті сучасні методи та технічні засоби аерофотознімання, принципи та методи камеральної обробки фотоматеріалів. Навчальний посібник написаний у відповідності до навчальної програми «Фотограмметрія» та призначений для студентів спеціальностей 193 «Геодезія та землеустрій» та 103 «Науки про Землю» освітнього рівня «Бакалавр», а також може бути використаний студентами споріднених спеціальностей.


Основи ґрунтознавства і геології

 

Географія ґрунтів з основами ґрунтознавства 

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі] 

Аріон О.В. Географія ґрунтів з основами ґрунтознавства: Навчально-методичний посібник. К, 2017. 226 с.

Навчально-методичний посібник включає: програму навчальної дисципліни «Географія ґрунтів з основами ґрунтознавства»; основні питання географії ґрунтів та загального ґрунтознавства, відповідно до тем, визначених навчальною програмою; методичні рекомендації до польової ґрунтово-географічної практики; термінологічний словник, в якому представлено основні поняття необхідні студентам для засвоєння матеріалу з дисципліни. Навчально-методичне видання призначене для викладачів та студентів географічних факультетів вищих навчальних закладів освіти.

 

Основи грунтознавства

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]  

Аріон О.В. Основи ґрунтознавства : навч.-метод. посіб. К.: ВПЦ "Київський університет", 2021.  327 с.

Висвітлено основні питання загального ґрунтознавства та географії ґрунтів відповідно до тем, визначених навчальною програмою. Подано методичні рекомендації до польової ґрунтознавчої практики; термінологічний словник, у якому представлено основні поняття, необхідні студентам для засвоєння матеріалу з дисципліни. У додатках наведено орієнтовні теми семінарів, завдання до практичних та самостійних робіт із курсу, а також тести для перевірки рівня знань. Для студентів і викладачів географічних факультетів вищих навчальних закладів.

 

Основи загальної геології

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]  

Основи загальної геології: навчальний посібник-практикум / С.Ю. Бортник, О.В. Ковтонюк, Н.М. Погорільчук. Київ, 2022. 164 с.

Навчальний посібник призначений для закріплення теоретичних знань та відпрацювання практичних навичок з основ загальної геології і рекомендований для підготовки студентів різних освітніх програм спеціальностей 106 Географія, 103 Науки про Землю, 198 Архітектура та будівництво, що опановують навчальну дисципліну «Основи загальної геології». Він включає матеріали та завдання для виконання практичних робіт та тестові завдання за основними тематичними блоками загальної геології у обсязі, передбаченому навчальною програмою. Для студентів та викладачів географічних факультетів.

 

Грунтознавство та охорона земель

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Грунтознавство та охорона земель : практикум // Н.В. Цуман, Б.В. Борисюк, П.І. Коваленко; за ред П.І. Коваленка. -Херсон : ОЛДІ-ПЛЮС, 2020. -256 с.

У практикумі наведені основні методи лабораторних і польових досліджень фізичних. водних. фізико-хімічних властивостей фунтів для виявлення деградаційних процесів в умовах інтенсивного землеробства. Охарактеризовані сучасні методики бонітування фунтів та якісної оцінки земель.

 

Динамічна геоморфологія: навчальний посібник

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Динамічна геоморфологія: навчальний посібник / Н.М. Погорільчук. – Київ, 2022. – 75 с.  

Рекомендовано до друку Вченою радою географічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка (протокол № 8 від 21 лютого 2022 року)

 

Основи метеорології і кліматології

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Основи метеоролоrіі і кліматолоrіі : навчальний посібник/ В. О. Тюленева, І. С. Козій. - Суми: Університетська книга, 2021. - 210 с.

Пропонований посібник містить двадцять тем, до складу яких входить матеріал, який охоплює практично всі метеорологічні процеси та явища, а також словникосновних термінів з метеоролопїі кліматолоrі та необхідні довідкоеіматеріали, що сприяютьзасвоєнню набутих знань, умінь і навичок.

 

Грунтознавство

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Панас Р. М. Ґрунтознавство: навчальний посібник. — Львів: "Новий Світ - 2000", 2021. - 312 с.

Розкрито поняття ґрунту як природного тіла та основного засобу сільськогосподарського виробництва. Охарактеризовано процеси й фактори ґрунтоутворення, будову, склад і властивості ґрунту. Наведена класифікація ґрунтів та закономірності їх поширення. Подана генетико-морфологічна характеристика типів ґрунтів у природних зонах. В окремих розділах розкрито питання родючості ґрунтів, ерозії і заходи щодо її усунення. Наведено матеріали грунтових обстежень і рекомендації у плані використання їх у споріднених галузях науки.

 


Оцінка земель

 

Нормативна грошова оцінка земель в Україні

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Паньків Зіновій Нормативна грошова оцінка земель в Україні : навчальний посібник .  Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2021.  344 с.

Викладено теоретико-методологічні основи оцінки земель, положення природно-сільськогосподарського районування території під час земельно-оціночних робіт, методики нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського та несільськогосподарського призначення, населених пунктів. Для студентів природничих факультетів вищих навчальних закладів ІІІ-IV рівнів акредитації, працівників органів державної влади та місцевого самоврядування, науковців і практиків у сфері регулювання земельних відносин, власників землі та землекористувачів.

 

Методологія оцінки нерухомості. Оцінка земель несільськогосподарського призначення

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Глушенкова І. С. Методологія оцінки нерухомості. Оцінка земель несільськогосподарського призначення : [навч. посібник] / І. С. Глушенкова, Л. В. Сухомлін, Т. В. Анопрієнко. – Харків. нац. ун-т міськ. госп-ва ім. О. М. Бекетова. – Харків : ХНУМГ ім. О. М. Бекетова, 2018. – 156 с. URL: http://surl.li/narce 

У навчальному посібнику наведено методологічні засади оцінки земель, законодавчі акти і нормативні документи з питань оцінки земель несільськогосподарського призначення в Україні. Навчальний посібник буде корисним працівникам органів державної влади та місцевого самоврядування, підприємств і установ, які є суб’єктами оціночної діяльності, землевпорядних установ і організацій усіх форм власності, викладачам і студентам навчальних закладів. Навчальний посібник призначений для студентів спеціальності 193 – Геодезія та землеустрій, а також інженерів-землевпорядників, оцінювачів землі та нерухомості.

 

Оцінка земель

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Оцінка земель: Навчальний посібник/М.Г. Ступень, Р.Й. Гулько, І.Р. Залуцькиіі, О.Я. Микула та ін.: За заr. ред.М.Г.СІупеня -Львів: "Новий Світ-2000".- 2023-312с.

У навчальному посібникувикладенотеоретичні основи оцінки земель, розкрито районування території при земельнооціночнихроботах, теоретичні основи і метоличні положеннябонітування грунтів,загальні положення ізавдання економічноїоцінки земель, теоретичніоснови і методичні положення економічної оцінки земель, внутрігосподарська оцінка земель, грошова і експертна оцінка земель, шість функцій грошей.