Право та правоохоронна діяльність


Огляд глосарія за абеткою

Спеціальні | А | Б | В | Г | Ґ | Д | Е | Є | Ж | З | И | І | Ї | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ь | Ю | Я | Все

К

Конституційне право

Конституційне право України

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Совгиря О. В., Шукліна Н. Г. Конституційне право України. Повний курс: навч. посіб. Київ: Юрінком Інтер, 2022. 556 с.

У навчальному посібнику висвітлено питання щодо: характеристики конституційного права як галузі національного права України, основ вчення про конституцію, основ конституційного ладу України, конституційно-правового статусу людини і громадянина в Україні, конституційних прав, свобод та обов'язків людини і громадянина в Україні, форм безпосередньої демократії (прямого народовладдя), конституційно-правових основ організації і здійснення державної влади в Україні, законодавчої влади в Україні, конституційно-правового статусу Президента України, виконавчої влади в Україні, судової влади в Україні, Конституційного Суду України, територіального устрою України, місцевого самоврядування в Україні.

Конституційне право

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Конституційне право: підручник / за загальною редакцією М.І. Козюбри. - К.: Ваіте, 2021. – 528 с. 

Видано за підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні. У цій публікації висловлено виключно погляди авторів. Вони не обов’язково збігаються з офіційною позицією Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

Конституційне право України

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Конституційне право України : Підручник. 11-е видання: (присвячене 30-ій річниці заснування юридичного факультету ДВНЗ «Ужгородський національний університет») перероблене та доповнене. Ужгород : РІК-У, 2023. 536 с. 

Конституція як джерело права є основою легітимності публічної влади в Україні як суверенній, незалежній, демократичній, соціальній, правовій державі. Знання її норм дозволить підвищити рівень правосвідомості громадян нашої держави та виробити стійку позицію не бути байдужим до подій загальнодержавного та місцевого значення. Підручник «Конституційне право України» буде корисним для кожного без винятку члена суспільства.

Конституційне право України

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Конституційне право України : підручник / за заг. ред. Т. М. Слінько. – Харків : Право, 2020. – 592 с.

Підручник підготовлено відповідно до вимог державного освітнього стандарту колективом науково-педагогічних працівників кафедри конституційного права України Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого. Заслуговує на увагу новаторська структура підручника, яка не є простим віддзеркаленням структури Конституції України. Авторський колектив пропонує розпочати вивчення конституційного права з адекватного усвідомлення теоретичних засад і цінностей органічного конституціоналізму, універсальних принципів конституції західного типу, а також конституційного ладу України, прав людини та основоположних свобод, компетенції вищих органів державної влади, територіальної організації Української держави. На рівні сучасних вимог викладені у підручнику також інші важливі питання, що випливають із суті цієї навчальної дисципліни. Для студентів, аспірантів і викладачів юридичних закладів вищої освіти та юридичних факультетів.

Конституційне право

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Конституційне право: підручник / За загальною редакцією О. С. Бакумова, Т. І. Гудзь, М. І. Марчука Харків, 2019. – 484 с. 

У підручнику розглядаються основні питання теорії конституційного права, розкриваються його предмет, система та джерела. На основі аналізу національних правових систем, змісту конституцій, з урахуванням досягнень юридичної науки висвітлюються основні положення конституційного права різних країн, включаючи Україну. Аналізуються інститути конституційного права України, встановлюються притаманні їм особливості, специфіка регулювання суспільних відносин нормами конституційного права, правовий статус суб’єктів конституційно-правових відносин, їхня правозастосовна діяльність, особливості конституційно-правової відповідальності.

Конституційне право України

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Конституційне право України : навч. посібник. – 2-е вид., перероб. і доп. / В. О. Боняк, В. А. Завгородній, А. В. Самотуга, Л. А. Філяніна. Дніпро : Дніпроп. держ. ун-т внутр. справ, 2017.  293 с.

З урахуванням сучасних досягнень науки конституційного права та чинного конституційного законодавства у навчальному посібнику розкрито ключові питання кожної з тем навчальної дисципліни «Конституційне право України», компактно викладено основи теорії конституції, загальні засади конституційного ладу України, конституційно-правовий статус людини і громадянина та органів державної влади, територіальний устрій і місцеве самоврядування, що надасть змогу у стислі строки систематизувати вивчений матеріал, виділити основні поняття, актуалізувати набуті у процесі навчання знання та побудувати схему відповіді на іспиті. Для самостійного вивчення надано перелік законодавчих та інших нормативно-правових актів. До кожного модуля запропоновано тестові завдання, що допоможуть перевірити рівень засвоєння вивченого матеріалу. Для здобувачів вищої освіти, науково-педагогічних працівників, усіх, хто бажає швидко і досконало опанувати провідну галузь національного права.

Конституційне право

[Електронний ресурс, що знаходяться у вільному доступі]

Конституційне право : навч. посібник / Д. Терлецький, М. Афанасьєва, Ю. Батан [та ін.] ; за заг. ред. Д. Терлецького ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2023. 584 с.

Навчальний посібник підготовлено відповідно до вимог державних освітніх стандартів для викладачів закладів вищої освіти та здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня, що навчаються за спеціальностями 081 – «Право», та 293 – «Міжнародне право». Систему конституційного права викладено на засадах її багатоаспектності, що цілком виправдано у зв’язку з об’єктивністю існування багатьох рівнів зазначеної системи. До змісту навчального посібника включено складники, які засвідчують наукові напрацювання кафедри конституційного права Національного університету «Одеська юридична академія».

Конституційне право

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Конституційне право : навч.-метод. посібник / Д. С. Терлецький, М. В. Афанасьєва, Ю. Д. Батан [та ін.] ; за заг. ред. Д. С. Терлецького ; НУ «ОЮА». – Одеса : Фенікс, 2023. – 200 с.

Посібник підготовлено відповідно до вимог державних освітніх стандартів для викладачів закладів вищої освіти та здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня, що навчаються за спеціальностями 081 – «Право» та 293 – «Міжнародне право». Систему конституційного права викладено на засадах її багатоаспектності, що цілком виправдано у зв’язку з об’єктивністю існування багатьох рівнів зазначеної системи. До змісту посібника включено складники, які засвідчують наукові напрацювання кафедри конституційного права Національного університету «Одеська юридична академія».


Конституційне процесуальне право

Конституційний судовий процес (схеми нормативно-правової логістики)

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Селіванов А. О. Конституційний судовий процес (схеми нормативно-правової логістики) : наук.-практ. посіб. Київ : Логос, 2021. 43 с.

Науково-практичний посібник має за мету сприяти вивченню предмета «Конституційне правосуддя в Україні». Конституційне судочинство наочно відтворено у нормативно-логістичній послідовності функціонування єдиного органу конституційної юрисдикції відповідно до оновленого Закону України «Про Конституційний Суд України», враховує зміни у статусі, формах і методах застосування функцій конституційного судового контролю, офіційного тлумачення норм Конституції та запровадження інституту конституційної скарги.

Конституційне правосуддя в Україні

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Селіванов А.О. Конституційне правосуддя в Україні (навч.-метод. посібник) / А.О. Селіванов. - К.: Логос, 2018. - 94 с.

В основу авторського спецкурсу покладено науково-практичні дослідження багатогранного державно-правового явища - конституційного правосуддя. Його вивчення відповідає завданням магістерської програми - оволодіння знаннями про сучасний механізм конституційного контролю в контексті функціонування Конституційного Суду України з новими повноваженнями відповідно до конституційних змін 2016 року. Насамперед це стосується конституційного судочинства, що є найбільш ефективною гарантією Конституції України. Українська модель конституційного правосуддя належить до європейського судочинства конституційної юстиції, що має суспільне значення у забезпеченні конституційного правопорядку в державі. Отже, метою цього курсу є формування новітніх знань у студентів магістерського курсу про важливий державно-правовий інститут - конституційний контроль, що сприятиме підвищенню якості підготовки кваліфікованих фахівців права. 

Конституційна юстиція

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Терлецький Д. С., Батан Ю. Д., Запорожець В. І. Конституційна юстиція : навч.- метод. посібник / за заг. ред. Д. С. Терлецького. Одеса, 2021. 154 с.

Навчально-методичний посібник підготовлено відповідно до вимог державних освітніх стандартів для викладачів закладів вищої освіти та здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня, що навчаються за спеціальністю 081 «Право».

Конституційний юрисдикційний процес в Україні

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Спінчевська О.М. Конституційний юрисдикційний процес в Україні: сучасний стан та перспективи удосконалення: монографія. – Київ: КНТ, 2022. – 246 с.

У монографії обґрунтовано теорію та практику сучасного стану та перспектив удосконалення конституційного юрисдикційного процесу в Україні, зокрема його доктрини та методології дослідження, правової регламентації, поняття, особливостей, принципів, стадій, суб’єктів, проблем реалізації, ефективності як засобу захисту конституційних прав та свобод людини і громадянина, а також розроблено на цій основі положення, узагальнення, висновки, рекомендації та пропозиції, спрямовані на його оптимізацію, зокрема шляхом внесення низки змін до національного законодавства з питань юрисдикційної діяльності Конституційного Суду України. Видання розраховане на державних службовців, працівників органів законодавчої, виконавчої та судової влади, органів місцевого самоврядування, науковців та студентів юридичних факультетів закладів вищої освіти, а також усіх, хто цікавиться даною проблематикою.


Корпоративне право

Корпоративне право

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Корпоративне право: навчальний посібник / О.В. Пушкіна, С.В. Несинова, Т.М. Лежнєва, І.Б. Пробко, Т.А. Тодорошко; за заг. ред. С.В. Несинової. – Дніпро: Університет імені Альфреда Нобеля, 2018. – 276 с.

У посібнику на основі аналізу положень Цивільного та Господарського кодексів, законів України “Про господарські товариства”, “Про акціонерні товариства”, “Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю”, інших актів корпоративного законодавства України з урахуванням матеріалів судової практики, наукових досліджень, вітчизняного та зарубіжного досвіду висвітлюються загальні питання корпоративного права; особливості правового статусу окремих видів господарських товариств; правовий режим їхнього майна; корпоративні права та обов’язки їхніх учасників; правовий статус органів управління товариств; питання щодо здійснення розпорядження та захисту корпоративних прав. Посібник може бути використаний як базовий навчальний посібник для студентів юридичних та економічних вишів, що вивчають дисципліну «Корпоративне право», а також стане в пригоді керівникам підприємств, юристам-практикам у сфері господарської діяльності та корпоративного управління.

Корпоративне право

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Корпоративне право: навчальний посібник / О.В. Гарагонич, С.М. Грудницька, Л.М. Дорошенко [та ін.]; за заг. ред. О.В. Гарагонича, С.М. Грудницької, Л.М. Дорошенко. – 2-е вид., випр. і доп. – К.: Видавничий дім «АртЕк», 2018. – 400 с. 

У навчальному посібнику розглядаються теоретичні правові проблеми нового для української правової дійсності нормативно-правового утворення – корпоративного права, а також актуальні питання діяльності корпоративних підприємств. У доступній формі викладено питання поняття та предмету корпоративного права, правового статусу корпоративних підприємств, корпоративних прав та обов’язків, корпоративного управління, правового регулювання майнових відносин в корпоративних підприємствах, особливостей вирішення корпоративних спорів та ін. Навчальний посібник призначений для вивчення спеціального навчального курсу «Корпоративне право» студентами юридичних та економічних спеціальностей, а також для всіх тих, хто цікавиться питаннями правового регулювання корпоративних відносин. До посібника включено перелік основних законодавчих і підзаконних нормативних актів, що регулюють відповідні відносини.

Захист прав суб’єктів господарювання

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Деревянко Б. В., Туркот О. А. Захист прав суб’єктів господарювання: навчальний посібник / за ред. д-ра юрид. наук, проф. Б. В. Деревянка; 2-е вид., переробл. і доповн.; МВС України, Донецький юридичний інститут. Львів : Ліга-Прес, 2019. 150 с.

У навчальному посібнику захист прав суб’єктів господарювання розглянуто як комплекс норм господарського законодавства і групу інститутів господарського права. Розкрито поняття, значення та види правового регулювання захисту прав суб’єктів господарювання, визначено положення захисту різними державними органами та самими суб’єктами господарювання у різних галузях і сферах, розкрито поняття комплексного явища «рейдерство» і визначено шляхи боротьби із ним та профілактики його випадків. Курс лекцій складається із дев’яти тем, кожна з яких закінчується стислими висновками, завданнями і питаннями для самоконтролю, темами рефератів. У кінці курсу лекцій є перелік основних нормативно-правових актів, якими регулюються питання захисту прав суб’єктів господарювання, а також основної навчальної літератури з курсу. Для студентів, курсантів і слухачів закладів вищої освіти, аспірантів і вчених та усіх, хто цікавиться правовим регулюванням захисту прав суб’єктів господарювання.

Корпоративне управління

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Швець Ф. Д. Корпоративне управління. Навчальний посібник.  Рівне : НУВГП, 2017. 320 с.

Навчальний посібник складається з десяти розділів, в яких розглянуто теоретичні засади корпоративного управління в умовах ринкової економіки, системи, моделі та принципи корпоративного управління. Значну увагу приділено раціональному управлінню підприємствами корпоративного типу, роботі фондового ринку, балансу інтересів менеджерів і держави в межах норм чинного законодавства. Навчальний посібник рекомендований для студентів вищих навчальних закладів, які навчаються за магістерськими програмами, а також для фахівців, діяльність яких пов’язана з управлінням корпораціями.

Конспект лекцій з дисципліни Корпоративне управління

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Козирєва О. В. Конспект лекцій з дисципліни Корпоративне управління для здобувачів другого  магістерського) рівня вищої освіти за освітньо-професійною програмою Менеджмент організацій і адміністрування (за видами економічної діяльності).  Х. : НФаУ. 2018.  295 с.

Методичні вказівки містять перелік основних тем з дисципліни Корпоративне управління, основні категорії, контрольні питання та список рекомендованої літератури до кожної теми.

Корпоративне управління в системі економічної безпеки

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Корпоративне управління в системі економічної безпеки: навч. посібник / З. Б. Живко, О. Р. Сватюк, М. І. Копитко; за заг. ред. З. Б. Живко. – Львів: ЛьвДУВС, 2018. – 456 с.

Розкрито зміст та особливості управління акціонерними товариствами в Україні з метою підвищення ефективності функціонування корпорацій і соціально-економічних інститутів у період глобалізації світової економіки. Завдяки сучасним економічним і науково-методичним розробкам у галузі корпоративного управління укомплектовано основний навчальний матеріал за відповідною програмою з вивчення нормативної дисципліни з урахуванням спеціалізації здобувачів освітнього ступеня «магістр». Для здобувачів і викладачів закладів вищої освіти економічних та безпекознавчих спеціальностей, фахівців у сфері корпоративного управління, економічної безпеки та широкого кола підприємців.

Корпоративне управління в системі економічної безпеки

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Корпоративне управління в системі економічної безпеки: навч. посібник / З. Б. Живко, О. Р. Сватюк, М. І. Копитко; за заг. ред. З. Б. Живко. – Львів: ЛьвДУВС, 2018. – 456 с.

Розкрито зміст та особливості управління акціонерними товариствами в Україні з метою підвищення ефективності функціонування корпорацій і соціально-економічних інститутів у період глобалізації світової економіки. Завдяки сучасним економічним і науково-методичним розробкам у галузі корпоративного управління укомплектовано основний навчальний матеріал за відповідною програмою з вивчення нормативної дисципліни з урахуванням спеціалізації здобувачів освітнього ступеня «магістр». Для здобувачів і викладачів закладів вищої освіти економічних та безпекознавчих спеціальностей, фахівців у сфері корпоративного управління, економічної безпеки та широкого кола підприємців.

Корпоративне управління за законодавством України

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Корпоративне управління за законодавством України: теоретико-прикладні проблеми монографія / О. А. Беляневич, А. В. Мягкий. К.: НДІ приватного права і підприємництва імені академіка Ф. Г. Бурчака НАПрН України, 2017. 320 с.

У монографії досліджено господарсько-правові проблеми корпоративного управління в приватному секторі економіки Україні. Висвітлено теоретичні питання сутності корпоративного управління та його видів, суб’єктного складу корпоративного управління як системи внутрішньогосподарських відносин, досліджено сутність та форми контролю за діяльністю виконавчого органу господарського товариства. На основі узагальнення практики господарських судів окреслено особливості застосування способів захисту права на управління та відповідальності посадових осіб товариства. Видання розраховане на науковців, викладачів, аспірантів та студентів юридичних вузів і факультетів, керівників та учасників господарських товариств, а також усіх, хто цікавиться сучасним станом та перспективами розвитку корпоративного законодавства України.

Економічна конкуренція: сучасний стан законодавчого забезпечення та перспективи його модернізації

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Швидка Т. І. Економічна конкуренція: сучасний стан законодавчого забезпечення та перспективи його модернізації : монографія / Т. І. Швидка – Харків : Право, 2020. – 376 с.

Монографія присвячена комплексному дослідженню конкурентної політики держави та відповідно – проблемі модернізацій національного конкурентного законодавства. Окремо увагу приділено історії становлення й сучасному стану. Виокремлено напрями, завдання, механізми реалізації конкурентної політики, встановлено функціональне призначення й її системно-структурні зв’язки з іншими напрямами економічної політики держави. Спираючись на аналіз законодавства України та іноземних країн у цій сфері, доведено необхідність реформування й удосконалення вітчизняного конкурентного законодавства шляхом його систематизації в формі кодифікації. Обґрунтовано доцільність розробки та прийняття в цій сфері трьох кодексів, кожен з яких регулює гомогенні за своєю природою відносини: Конкурентного кодексу України, Конкурентного процедурного кодексу України та Кодексу України про конкурентні правопорушення. Акцентовано увагу на необхідності закріплення положень конкурентної політики держави в її прогнозних і програмних документах. Для науковців, викладачів, юристів, аспірантів, студентів юридичних і економічних спеціальностей закладів вищої освіти.

Основи права конкуренції Європейського Союзу та "європеїзація" конкуренційного права України

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Основи права конкуренції Європейського Союзу та "європеїзація" конкуренційного права України : навч. посіб. / К. В. Смирнова К. : ВПЦ ''Київський університет'', 2021. 223 с.

Висвітлено основні аспекти права конкуренції Євросоюзу на основі джерел правового регулювання політики конкуренції в європейському інтеграційному об'єднанні (нормативних актів, рішень Суду ЄС, органів Євросоюзу). На прикладах подано основні категорії антимонопольних угод (вертикальні та горизонтальні), розглянуто типологію картелів. Визначено основні характеристики домінуючого становища й наведено способи правового регулювання зловживань в Євросоюзі. Проаналізовано практику органів Євросоюзу щодо застосування антимонопольних норм до концентрації. Наприкінці кожного розділу подано аналітичні питання, відповіді на які сприятимуть кращому засвоєнню матеріалу. Для викладачів, студентів, аспірантів, слухачів закладів вищої освіти, державних службовців, адвокатів, юристів, а також усіх, кого цікавлять питання антимонопольного права Євросоюзу.


Криміналістика

Криміналістика

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Криміналістика : підручник : у 2 т. Т. 1 / [А. Ф. Волобуєв, М. В. Даньшин, А. В. Іщенко та ін.] ; за заг. ред. А. Ф. Волобуєва, Р. Л. Степанюка, В. О. Малярової ; МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. – Харків, 2018. – 384 с.

У першому томі підручника, підготовленого за програмою навчальної дисципліни «Криміналістика», затвердженої для викладання в Харківському національному університеті внутрішніх справ, викладено загальнотеоретичні положення криміналістики, питання криміналістичної техніки та криміналістичної тактики, надано практичні рекомендації щодо розслідування злочинів. Підручник орієнтовано на підготовку фахівців для підрозділів досудового розслідування Національної поліції України, але він може бути корисним також і для інших осіб, які навчаються чи викладають у ВНЗ МВС України, практичних працівників органів правопорядку і використовуватись в інших юридичних ВНЗ.

Криміналістика

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Криміналістика : підручник : у 2 т. Т. 2 / [А. Ф. Волобуєв, О. В. Одерій, Р. Л. Степанюк та ін.] ; за заг. ред. А. Ф. Волобуєва, Р. Л. Степанюка, В. О. Малярової ; МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. – Харків, 2018. – 312 с. 

У другому томі підручника, підготовленого за програмою навчальної дисципліни «Криміналістика», затвердженої для викладання в Харківському національному університеті внутрішніх справ, викладено питання криміналістичної методики, надано практичні рекомендації щодо розслідування злочинів. Підручник орієнтовано на підготовку фахівців для підрозділів досудового розслідування Національної поліції України, але він може бути корисним також і для інших осіб, які навчаються чи викладають у ВНЗ МВС України, практичних працівників органів правопорядку і використовуватись в інших юридичних ВНЗ.

Криміналістична техніка, тактика і методика 

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Криміналістична техніка, тактика і методика : навчальний посібник / В. В. Копча, Н. В. Копча. – Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2022. – 286 с. 

У навчальному посібнику, відповідно до програми навчальної дисципліни «Криміналістика», юридичного факультету УжНУ з урахуванням положень чинних нормативно-правових актів, які регламентують діяльність правоохоронних та судових органів, а також сучасної теорії і практики криміналістики стисло розглянуті основні аспекти криміналістичної техніки, тактики та методики розслідування кримінальних правопорушень. Навчальний посібник розрахований на здобувачів вищої освіти під час їхньої підготовки до лекційних, семінарських і практичних занять, а також на його використання у системі підвищення кваліфікації працівників правоохоронних органів під час вивчення криміналістичної техніки, тактики та методики розслідування кримінальних правопорушень.


Кримінальне право (Загальна частина)

 Кримінальне право України

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу] 

Вереша Р. В. Кримінальне право України. Загальна частина. Навч. посіб. 2-ге вид. перероб. та доп. - К. : Центр учбової літератури, 2021. - 320 с. 

У навчальному посібнику висвітлюються питання Загальної частини кримінального права України, з урахуванням змін Кримінального кодексу України станом на вересень 2011 року. Зміст навчального посібника узгоджується з навчальною програмою з Загальної частини кримінального права України. Видання розраховане на студентів, аспірантів, викладачів, наукових працівників, а також на всіх, хто цікавиться питаннями кримінального права.

Кримінальне право України. Загальна частина

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Кримінальне право України. Загальна частина : підручник / [А. А. Васильєв, Є. О. Гладкова, О. О. Житний та ін.] ; за заг. ред. проф. О. М. Литвинова; МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. – Харків, 2020. – 428 с.

У підручнику розглянуто основні питання навчальної дисципліни «Кримінальне право України. Загальна частина». У матеріалах курсу під час розгляду основних інститутів і вчень Загальної частини кримінального права України використано актуальні нормативні акти й судову практику. Для курсантів і студентів вищих навчальних закладів юридичного профілю, викладачів, аспірантів та ад’юнктів, науковців і практичних працівників, а також широкого кола читачів, які цікавляться проблематикою протидії злочинності.

Кримінальне право: теорія і практика (вибрані праці)

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Дудоров О.О. Кримінальне право: теорія і практика (вибрані праці). – К.: Ваіте, 2017. – 872 с.

Книга є збіркою наукових праць, присвяченою 50-річному ювілею автора, і продовженням реалізації ідеї, започаткованої в 2010 році, коли побачила світ робота «О.О. Дудоров. Вибрані праці з кримінального права». Видання вміщує різножанрові праці автора з проблем Загальної та Особливої частини кримінального права, написані протягом 2010–2016 років. Книга розрахована на викладачів, наукових співробітників, аспірантів, правозастосувачів, усіх тих, хто цікавиться питаннями сучасного кримінального права.

Теоретичні основи кваліфікації кримінальних правопорушень

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Сопілко І.М. Теоретичні основи кваліфікації кримінальних правопорушень: навч. посібник / І.М. Сопілко, С.Я. Лихова, О.П. Куліков. – Тернопіль : Осадца Ю.В.., 2022. – 188 с.

Навчальний посібник присвячено висвітленню загальних питань кваліфікації кримінальних правопорушень. Викладені ключові положення кримінального права України, що стосуються загальних засад кваліфікації кримінальних правопорушень. Розглянуті спірні питання кваліфікації та запропоновані шляхи їхнього вирішення. Проаналізована практика судів, щодо кваліфікації кримінальних правопорушень. Особлива увага приділена кваліфікації законів, якими КК України був доповнений після 24 лютого 2022 р. Також розглядаються проблеми кваліфікації кримінальних правопорушень у сфері інформаційної безпеки України. Навчальний посібник підготовлений з урахуванням змін до вітчизняного кримінального законодавства. Для здобувачів вищої освіти спеціальностей 081 «Право» та 262 «Правоохоронна діяльність», а також для науково-педагогічних працівників і аспірантів.

Кваліфікація злочинів

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Кваліфікація злочинів : навч. посіб. / Г. М. Анісімов, О. О. Володіна, І. О. Зінченко та ін. ; за ред. М. І. Панова. – Х. : Право, 2016. – 356 с. 

У посібнику розглянуто загальні положення кваліфікації злочинів – її поняття, підстави, етапи, види, принципи, а також питання кваліфікації окремих видів злочинів: проти життя, здоров’я, статевої свободи та статевої недоторканості особи; проти власності і у сфері господарської діяльності; з безпеки руху та експлуатації автотранспорту; проти громадського порядку та моральності. Приділено значну увагу аналізу об’єктивних і суб’єктивних ознак складів злочинів, розмежуванню суміжних складів, відмежуванню злочинних діянь від незлочинних; використано роз’яснення Пленуму Верховного Суду України, інші матеріали судової практики з кваліфікації окремих категорій злочинів. Для студентів, аспірантів, викладачів юридичних навчальних закладів, науковців, юристів-практиків.

Кримінальне право України (у питаннях та відповідях)

[Електронний ресурс, що є у вільному доступі]

Кримінальне право України (у питаннях та відповідях) : навч. посіб. / [О. М. Литвинов, Ю. В. Орлов, В. П. Ємельянов та ін.] ; за заг. ред. д-ра юрид. наук, проф. Ю. В. Орлова ; МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. – Харків : ХНУВС, 2023. – 520 с. 

У навчальному посібнику у стислій та доступній формі розглянуто основні питання навчальної дисципліни «Кримінальне право України», інститути і вчення Загальної та Особливої частин кримінального права. Використовуючи цей посібник для підготовки до іспиту, можна в найкоротші строки систематизувати знання, отримані під час вивчення дисципліни, зосередити увагу на ключових поняттях, їх ознаках та особливостях. Також можна застосовувати посібник для дистанційного та заочного вивчення кримінального права України. Для курсантів і студентів ЗВО юридичного профілю, викладачів, аспірантів та ад’юнктів, науковців, практичних працівників, а також широкого кола читачів, які цікавляться проблематикою протидії злочинності.

Теорія та практика кримінально-правової кваліфікації

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Ус О.В. Теорія та практика кримінально-правової кваліфікації : лекції. Харків : Право, 2018. 368 с. 

Лекції з навчальної дисципліни «Теорія та практика кримінально-правової кваліфікації» присвячені сучасному вченню про кримінально-правову кваліфікацію. Розглядаються її поняття, види, теоретико-методологічні засади (основні характеристики), загальні та спеціальні правила кримінально-правової кваліфікації (зокрема, кваліфікація при колізії та конкуренції кримінально-правових норм; закінченого та незакінченого злочину; злочину, вчиненого у співучасті; множинності злочинів; діяння, яке не є злочинним; посткримінальної поведінки особи тощо), зміна кримінально-правової кваліфікації та кваліфікаційна помилка тощо. У лекціях містяться викладення основних положень науки кримінального права, аналіз кримінального законодавства України та практики його застосування, а також постанов Пленуму Верховного Суду України та висновків Верховного Суду України щодо застосування норми права. Для здобувачів вищої освіти, викладачів вищих навчальних закладів та факультетів юридичного профілю, наукових та практичних працівників, а також усіх, хто цікавиться питаннями кримінально-правової кваліфікації.

 

Кримінальне право України

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

В.І. Цимбалюк Кримінальне право України. Загальна характеристика розділів. Особливої частини кримінального права України. Частина перша. Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів./В.І. Цимбалюк, В.О. Самороков, А.А.Благодир, С.М. Благодир,В.П. Садовніх / Львів: ФОП Піча С.В., «Новнй Світ- 2000». 2021. - 220 с.

Навчальний посібник призначений для студентів юридичного факультету. У ньому розглядається загальна юридична характеристика розділів Особливої частини, запропонована методика виконання студентами завдань з практичних і семінарських занять. Містить перелік нормативних актів, основної та додаткової літератури, методичні рекомендації щодо розв'язання задач, тестові завдання та практикум.


Кримінальне право (Особлива частина)

Кримінальне право України. Особлива частина

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Кримінальне право України. Особлива частина : навчальний посібник / Попович О.В., Томаш Л.В., Латковський П.П., Бабій А.Ю. Чернівці, 2022. 319 с.

Навчальний посібник підготовлений відповідно до програми навчальної дисципліни «Кримінальне право України». У ньому на основі чинного Кримінального кодексу України і сучасних наукових позицій подаються конструктивні особливості складів кримінальних правопорушення у формі лаконічних, структурованих та викладених з логічною послідовністю таблиць. Пропонується для студентів, викладачів, аспірантів, практикуючих юристів та громадян, які мають бажання ознайомтися з основними положеннями Особливої частини курсу «Кримінальне право України».

Кримінальне право України. Особлива частина

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Сухонос В.В. Кримінальне право України. Особлива частина: підручник / В.В. Сухонос, Р.М. Білоконь, В.В.Сухонос (мол.) / за заг. ред. доктора юрид. наук, проф. В.В. Сухоноса. Суми : ПФ "Видавництво "Університетська книга", 2020. - 672 с.

У пропонованому підручнику автори викладають матеріали навчального курсу Особливої частини кримінального права України. Підручник повністю відповідає стандартам вищої освіти з предмета "Кримінальне право" (юриспруденція) та має на меті поглиблення знань студентів закладів вищої освіти ІІ-ІV рівнів акредитації під час підготовки до заліків та іспитів з кримінального права (Особлива частина) України. Для студентів юридичних факультетів, а також викладачів, юристів-практиків і всіх осіб, які цікавляться кримінальним правом.


Кримінальне процесуальне право

Кримінальний процес України. Загальна частина

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Тертишник В.М. Кримінальний процес України. Загальна частина: підручник. Академічне видання. - К.: Алерта, 2021. - 440 с.

Підручник розрахований на студентів, слухачів і курсантів вищих юридичних навчальних закладів, що навчаються за спеціальністю «Правознавство» та «Правоохоронна діяльність». Він буде слушним помічником як тим, хто засвоює ази кримінально-процесуального права, так і тим, хто прагне до поглибленого вивчення кримінального процесу, магістрам, аспірантам, а також практичним працівникам правоохоронних та правозахисних органів, слідчим, суддям, адвокатам, прокурорам, дізнавачам, судовим виконавцям і секретарям, іншим працівникам, які мають справу із застосуванням норм кримінально-процесуального права.

 Кримінальний процес України. Особлива частина

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Тертишник В.М. Кримінальний процес України. Особлива частина: підручник. Академічне видання. - К.: Алерта, 2021. - 420 с.

Підручник розрахований на студентів, слухачів і курсантів вищих юридичних навчальних закладів, що навчаються за спеціальністю «Правознавство» та «Правоохоронна діяльність». Він буде слушним помічником як тим, хто засвоює ази кримінально-процесуального права, так і тим, хто прагне до поглибленого вивчення кримінального процесу, магістрам, аспірантам, а також практичним працівникам правоохоронних та правозахисних органів, слідчим, суддям, адвокатам, прокурорам, дізнавачам, судовим виконавцям і секретарям, іншим працівникам, які мають справу із застосуванням норм кримінально-процесуального права.

Кримінально-процесуальне право України

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Тертишник В. М. Кримінально-процесуальне право України: Підручник. 10-те вид., доповн. і перероб. Київ: Алерта, 2023. 698 с.

Пропонований підручник являє собою коротку редакцію курсу кримінально-процесуального права, підготовленого з урахуванням сучасних законодавчих та інших нормативних актів станом на 22 квітня 2023 року.У підручнику з урахуванням останніх законодавчих новел в лаконічній формі викладені основні положення курсу «Кримінальний процес України», розкриті проблемні питання застосування кримінально-процесуального законодавства. Належної уваги надано розгляду питань верховенства права та інших принципів кримінального процесу, удосконалення статусу слідчих та детективів, проблем доказового права, провадження слідчих та негласних слідчих (розшукових) дій, проблем забезпечення справедливого правосуддя. Підручник орієнтований на підготовку студентів правничих вузів до іспитів та ЗНО, буде слушним помічником для вивчення основ кримінально-процесуальної науки.

Кримінальний процес

[Електронний ресурс, щознаходиться у вільному доступі]

Кримінальний процес: підручник / Р. І. Благута, Ю. В. Гуцуляк, О. М. Дуфенюк та ін.; за заг. ред. А. Я. Хитри, Р. М. Шехавцова, В. В. Луцика. Львів: ЛьвДУВС, 2019. Ч. 1. 532 с.

Підготовлено відповідно до програми навчальної дисципліни «Кримінальний процес» у закладах вищої освіти. Відображено сучасний стан і перспективи розвитку вітчизняного кримінального процесу з урахуванням практики його застосування, зокрема практики Європейського суду з прав людини. Для курсантів, студентів, слухачів, аспірантів, адʼюнктів та викладачів вишів і факультетів юридичної спрямованості усіх форм навчання. Може бути корисним для працівників судових і правоохоронних органів (станом законодавства на 01 листопада 2018 року).

Кримінальний процес

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Кримінальний процес: підручник / Р. І. Благута, Ю. В. Гуцуляк, О. М. Дуфенюк та ін.; за заг. ред. А. Я. Хитри, Р. М. Шехавцова, В. В. Луцика. Львів: ЛьвДУВС, 2019. Ч. 2. 616 с.

Підготовлено відповідно до програми навчальної дисципліни «Кримінальний процес» у закладах вищої освіти. Відображено сучасний стан і перспективи розвитку вітчизняного кримінального процесу з урахуванням практики його застосування, зокрема практики Європейського суду з прав людини. Для курсантів, студентів, слухачів, аспірантів, адʼюнктів та викладачів вишів і факультетів юридичної спрямованості усіх форм навчання. Може бути корисним для працівників судових і правоохоронних органів (станом законодавства на 01 листопада 2018 року).

Кримінальний процес України

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Кримінальний процес України: у питаннях і відповідях : навч. посіб. / авт. кол. ; за заг. ред. д-ра юрид. наук, доц. Т. Г. Фоміної. – Харків : ХНУВС, 2021. – 300 с.

У навчальному посібнику висвітлено основні питання щодо здійснення кримінального провадження, що розкрито з урахуванням чинного кримінального процесуального законодавства станом на 1 жовтня 2021 року. Видання відповідає програмі навчальної дисципліни «Кримінальний процес». Розраховано на курсантів, студентів, слухачів та викладачів вишів юридичної спрямованості всіх форм навчання.

Кримінальний процес

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Кримінальний процес : навч. посібник / Ю.П. Аленін, Л.І. Аркуша [та ін.] ; НУ «Одеська юридична академія» [Електронне видання]. – Одеса : Фенікс, 2020. – 582 с.

Навчальний посібник підготовлений для здобувачів вищої освіти (бакалаврат) для підготовки до занять з курсу «Кримінальний процес». Посібник містить зміст питань за програмою курсу, питання для контролю знань і вмінь здобувачів вищої освіти, літературу з курсу.