Право та правоохоронна діяльність


Огляд глосарія за абеткою

Спеціальні | А | Б | В | Г | Ґ | Д | Е | Є | Ж | З | И | І | Ї | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ь | Ю | Я | Все

В

Війна, мир і безпека України у вимірі міжнародного права

Воєнно-політичні конфлікти та міжнародна безпека

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Воєнно-політичні конфлікти та міжнародна безпека: курс лекцій / Г.П. Ситник. К: ТОВ "САК Лтд.",  2023. – 92 с.

У лекціях розкрито сутність воєнно-політичних конфліктів, основи їх аналізу, елементи класичної моделі міждержавного протиборства, технології та інструменти врегулювання вказаних конфліктів. Викладено основи міжнародного права щодо забезпечення міжнародної безпеки та гуманітарного права, що застосовується у збройних конфліктах, а також наведена характеристика систем колективної безпеки.
Для студентів Навчально-наукового інституту публічного управління та державної служби Київського національного університету імені Тараса Шевченка, які навчаються за спеціальністю «Національна безпека (за окремими сферами забезпечення і видами діяльності)» за освітніми програмами «Стратегічний менеджмент у сфері національної безпеки». Водночас вони також можуть бути корисними і для фахівців, на яких покладаються аналітичні, консультативно-дорадчі й організаційно-розпорядчі функції щодо забезпечення національної безпеки та слухачів системи перепідготовки державних службовців

Міжнародно-правове регулювання збройних конфліктів

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Громовенко К. В. Міжнародно-правове регулювання збройних конфліктів : навчально-методичний посібник / К. В. Громовенко, М. В. Грушко, К. В. Мануїлова. – Одеса : Видавництво «Юридика», 2023. – 132 с.

У навчально-методичному посібнику викладено основні теоретичні питання міжнародно-правового регулювання збройних конфліктів, розкрито зміст основних понять та категорій осіб, поява яких пов’язана з таким особливим періодом, як збройний конфлікт, з посиланнями на міжнародно-правові акти та рекомендовану літературу. Навчально-методичний посібник містить тестові завдання та практичні задачі, що сприяє поглибленню знань, ефективному застосуванню норм, які регулюють збройні конфлікти, в національному законодавстві під час практичної роботи, зокрема у сфері охорони прав і свобод цивільного населення під час збройних конфліктів, поводження з військовополоненими, діяльності Міжнародного Руху Червоного Хреста та Червоного Півмісяця, питання відповідальності за порушення норм міжнародного гуманітарного права. Посібник призначений для здобувачів вищої освіти денної та заочної форми навчання закладів вищої освіти.

Філософія війни та миру

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Філософія війни та миру: курс лекцій / Г.П. Ситник. К: ТОВ "САК Лтд.", 2023. –118 с.

У лекціях розкрито проблеми соціального насильства, війни та миру (філософський аспект) та сучасні погляди на війну крізь призму глобалізації та формування багатополюсного світу, що дозволяє сформувати у сукупність знань про: природу та змістовні виміри війни і соціального насильства; уявлення про війну та мир(від філософії стародавнього світу до німецької класичної філософії); сучасні світоглядні уявлення про війну та мир; приховані смисли гібридної війни та безпекові ризики для України; еволюцію способів, форм та цілей збройних конфліктів у ХХІ ст.; сутність революцій у військовій справі та їх вплив на ведення війни; сучасні тенденції глобалізації війни; виклики безпеці України крізь призму руйнації однополярного світу та російсько-української війни.

Національна безпека в контексті європейської інтеграції України 

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Ситник Г. П., Орел М.Г. Національна безпека в контексті європейської інтеграції України: підручник / Г. П. Ситник, М. Г. Орел; за ред. Г. П. Ситника. Київ: Міжрегіональна Академія управління персоналом, 2021. 372 с.

Викладено концептуальні засади національної безпеки та комплексну характеристику глобалізаційно-інтеграційних чинників, які здійснюють вплив на її забезпечення. Здійснено системне осмислення взаємопов'язаних проблем національної безпеки для переходу від її теоретичних підвалин до практичного застосування фахівцями, які здійснюють дослідження у вказаній сфері та на яких покладаються експертно-аналітичні й консультативно-дорадчі завдання щодо реалізації політики національної безпеки України у контексті її євроінтеграційних завдань. Для аспірантів та студентів вищих навчальних закладів, слухачів системи перепідготовки державних службовців та всіх, хто цікавиться проблемами національної безпеки.

Основи стратегічного планування національної безпеки

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Ситник Г. П. Основи стратегічного планування національної безпеки : навч. посіб. / Г. П. Ситник, М. Г. Орел ; за ред. Г. П. Ситника. – К. : ВПЦ "Київський університет", 2022. – 208 с.

Викладено концептуальні засади стратегічного планування, детермінанти формування стратегій національної безпеки та інституційні засади стратегічного планування у сфері національної безпеки України. Здійснено системне осмислення взаємопов'язаних детермінант формування стратегій національної безпеки і практичних аспектів стратегічного планування у зазначеній сфері для використання фахівцями, на яких покладаються експертно-аналітичні, консультативно-дорадчі й організаційно-розпорядчі завдання щодо забезпечення національної безпеки. Для студентів, аспірантів закладів вищої освіти, слухачів системи перепідготовки державних службовців і всіх, хто цікавиться проблемами національної безпеки.

Онтологія війни і миру: безпека, стратегія, смисл

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Парахонський Б. О., Яворська Г. М. Онтологія війни і миру: безпека, стратегія, смисл : монографія / Борис Олександрович Парахонський, Галина Михайлівна Яворська. Київ : НІСД, 2019. 560 с.

Монографію присвячено проблемам онтології війни і миру в контексті досвіду України у протидії російській гібридній війні, яка стала довгостроковим чинником деструктивних впливів на українську політичну, економічну та соціальну реальність. Агресивні дії РФ спричиняють руйнівні наслідки для системи світового порядку та міжнародної безпеки, є головним чинником дестабілізації безпекового середовища в регіональному оточенні України. У праці сутність війни і миру розкривається через стратегічну та безпекову парадигми, із включенням різнорівневої взаємодії когнітивних смислів. Семантика концептів війни і миру, проблеми соціально-політичної онтології, опис глобального й регіонального стратегічного середовища, стратегічна культура та її зв’язок з дискурсом влади, роль ідентичності та мови війни і, нарешті, стратегія перемоги – стислий перелік питань, що розглядаються в книзі. Автори спираються на припущення про зв’язок онтологічних моделей із сучасними способами ведення воєнних дій, зокрема про зв’язок гібридної війни з логікою постмодерністського релятивізму і загальною боротьбою із владним порядком. Окрему увагу приділено ролі політики ідентичності та аналізові когнітивного виміру гібридних конфліктів. Для науковців і широкого читацького загалу.


Виборче право

Принципи виборчого права: доктринальне розуміння, стан та перспективи законодавчої реалізації в Україні

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Ключковський Ю.Б. Принципи виборчого права: доктринальне розуміння, стан та перспективи законодавчої реалізації в Україні: монографія. Київ: Ваіте, 2018. 908 с.

Монографія присвячена дослідженню системи принципів виборчого права, їх змісту і ролі для галузі виборчого права. Принципи виборчого права розглядаються у контексті загальнотеоретичної проблеми принципів права, їх значення як вищих імперативних правових вимог. Досліджена проблема розкриття змісту «принципів-назв», розв’язання якої пропонується через формулювання правових вимог – складових відповідного принципу. Здійснена систематизація принципів права, які чинять істотний вплив на зміст правового регулювання виборів. Окрім найбільш загального принципу верховенства права, виокремлено групи конституційно-правових принципів представницької демократії, галузеві принципи виборчого права, а також інституційні принципи окремих інститутів виборчого права. Видання розраховане на науковців-правознавців, викладачів правничих дисциплін, аспірантів та студентів правничих спеціальностей, фахівців у сфері виборів, усіх, хто цікавиться проблемами виборчого права і проведення виборів.

Збірник правових позицій Верховного Суду щодо захисту виборчих прав

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Збірник правових позицій Верховного Суду щодо захисту виборчих прав / упоряд.: М.І. Смокович, О.А. Губська, В.М. Соколов; відпов. за вип. Н.Л. Богданюк, Ж.А. Букань, Н.В. Богашева; Верховний Суд. Київ: „Компанія «ВАІТЕ»“, 2021. 78 с.

У збірнику наведені правові позиції Верховного Суду щодо захисту виборчих прав за період 2019-2020 років, які були сформульовані у судових рішеннях Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду та Великої Палати Верховного Суду під час виборчого процесу виборів Президента України 2019 року, народних депутатів України 2019 року та місцевих виборів 2020 року. Правові позиції систематизовані за предметом оскарження та містять посилання на відповідні рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень. Видання розраховане на суддів, адвокатів та всіх, хто проводить діяльність у сфері виборчого права, бажає бути в курсі останньої судової практики та застосовувати її. 

Виборчий кодекс України. Книга перша. Загальна частина. Науково-практичний коментар

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Виборчий кодекс України. Книга перша. Загальна частина. Науково-практичний коментар / за ред. Ю. Б. Ключковського. Київ: К.І.С., 2021. 768 с.

У науково-практичному коментарі Книги першої (Загальної частини) Виборчого кодексу України детально розкриваються основні положення виборчого законодавства України. Роз’яснюється зміст основних принципів виборчого права, виборчих прав громадян, суб’єктного, процедурного та часового аспектів виборчого процесу. Детально проаналізовано засади інститутів органів адміністрування виборів, списків виборців, інформаційного забезпечення виборів і передвиборної агітації, спостереження за виборами, оскарження виборчих правопорушень. Коментар розрахований на учасників виборчого процесу, членів виборчих комісій, суддів адміністративних судів, законодавців, а також на науковців, викладачів і студентів юридичних та політологічних спеціальностей вищих навальних закладів.

Виборчі системи: порівняльно-правове дослідження

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Мохончук Б. С. Виборчі системи: порівняльно-правове дослідження / Б. С. Мохончук : монографія. Харків : Юрайт, 2021. 304 с.

У роботі здійснено порівняльно-правове дослідження виборчих систем. Монографія ґрунтується на матеріалах дисертації автора «Виборча система України як конституційно-правовий інститут». Розкрито поняття, ознаки та системоутворюючі елементи виборчої системи. Автор аналізує присутні в науці визначення категорії виборча система, а також підходи до розуміння виборчої системи та її пов’язаність з концепцією демократії. Розглянуто міжнародні стандарти щодо процесу виборчої інженерії, практику Європейського суду з прав людини, положення міжнародних договорів та актів «м’якого» права. Здійснено характеристику елементів виборчої системи: структури виборчого округу, виборчої формули, структури виборчого бюлетеня та факультативних елементів (ґендерні квоти, виборчі бар’єри ти вимоги легальності). Продемонстровано генезис виборчих систем в Україні. Запропоновано критерії проектування виборчих систем та досліджено їх вплив на суспільні відносини. Розкрито питання меж політичної доцільності та конституційного контролю за процесом виборчої інженерії. Здійснено правовий аналіз Виборчого кодексу України, а також особливостей забезпечення ґендерно збалансованого представництва. Надано пропозиції щодо вдосконалення конституційного та законодавчого регулювання питань виборчої інженерії в Україні щодо парламентських, президентських та місцевих виборів.

Вирішення виборчих спорів

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Вирішення виборчих спорів: підручник / Ю. Г. Барабаш, О. А. Губська, К. Еллена, В. С. Кобрин, Д. С. Ковриженко, О. О. Коцюруба, Б. С. Мохончук, П. В. Романюк, М .І. Цуркан, В.І. Чорненький; за заг. ред. Ю.Г. Барабаша. Київ: «АК-ГРУП», 2023. 416 c.

Посібник стане основним ресурсом для університетського курсу з вирішення виборчих спорів. Він охоплює майже всі аспекти ефективного ВВС, включаючи вивчення національного законодавства, міжнародних стандартів, провідного досвіду і судової практики, пов’язаних із ключовими аспектами матеріального та процесуального права. В посібнику міститься ретельний огляд та аналіз функцій, повноважень і зобов’язань різних суб’єктів, що беруть участь у ВВС.


Вступ до бакалаврських студій

Основи наукових досліджень

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Основи наукових досліджень: навчальний посібник / О.М. Сінчук, Т.М. Берідзе, Л.М. Барановська, О.В. Данілін, Д.О. Кальмус. Кременчук: ПП Щербатих О.В. 2022. 196 с. 

Навчальний посібник спрямовано на висвітлення основних теоретичних положень, питань методології, технології та організації науково-дослідницької діяльності; формування теоретичного й практичного підгрунтя для ефективного, кваліфікованого проведення наукових досліджень як у процесі навчання у ВНЗ, так і на практиці. 

Основи наукових досліджень у вищій школі

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Вітченко А. О., Вітченко А. Ю. Основи наукових досліджень у вищій школі : підруч. Київ : ФОП Ямчинський О.В., 2020. 272 с. 

У пропонованому підручнику висвітлено теоретико-методологічні засади наукового пошуку у вищій школі, розкрито методичні підходи до планування, організації та проведення дослідницької роботи, підготовки різних форм звітності за результатами наукових досліджень. Книга призначена для студентів, аспірантів, викладачів, науковців, керівників закладів вищої освіти.


Вступ до практики ЄСПЛ

 Страсбурзьке право. Європейський суд з прав людини

[Друкований екземпляр знаходиться у власності викладача]

Страсбурзьке право. Європейський суд з прав людини. Право, практика, коментар / В'ячеслав Манукян ; пер. з рос. О. М. Уліщенко. - Харків: Право, 2019. - 560 с.

Найбільш розвиненою й ефективною системою захисту прав людини не лише на регіональному, а й на універсальному рівні є система Ради Європи.У центрі цієї системи містяться Європейська конвенція про захист прав людини й основоположних свобод та Європейський суд з прав людини. Суд у Страсбур­зі не є ані апеляційним/касаційним судом, ані судом «четвертої» інстанції. Про­те справжня вага і прецедентна цінність Страсбурзького права такі неоціненні, що це визначення слід сприймати хіба що як данину політико-юридичній ко­ректності. В історії ЄСПЛ практично не було випадків невиконання його рішень, що також свідчить про ефективність цього механізму захисту прав людини. Предмет цієї книжки - Страсбурзьке право. Так автор називає право Кон­венції і право, яке здійснюється самим Судом. Звісно, основна увага в книжці приділяється Конвенції та практиці ЄСПЛ. Там, де це доречно й корисно, на­водиться практика інших судових та квазісудових установ щодо захисту прав людини. Книжка призначена не лише для студентів, які вивчають право, - вона буде цікавою і юристам, які практикують. Знання права Конвенції та практи­ки ЄСПЛ (Страсбурзьке право) необхідне кожному юристу, а не лише право­знавцям - спеціалістам із цього динамічного й винятково цікавого напряму. Робота становить інтерес і для широкого кола читачів, позаяк складні юри­дичні положення - там, де це можливо, - викладені простою людською мовою: зверхньої формули «Зась увійти сюди тому, хто не юрист!» автор не визнає.

Практика Європейського суду з прав людини

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Кучук А. М. Практика Європейського суду з прав людини [Текст] : навчально-методичний посібник. Частина 1 / А. М. Кучук, О. О. Орлова, О. В. Мінченко. – Дніпро : Середняк Т.К., 2021. – 126 с.

У навчально-методичному посібнику викладено загальну характеристику європейської системи захисту людських прав, надано рекомендації щодо вивчення кожної з тем навчального курсу з відзначенням дискусійних аспектів кожної теми та орієнтирів для їх розв’язання. Висвітлення матеріалу теми здійснено з урахуванням останніх змін щодо діяльності Європейського суду з прав людини. Зазначається перелік рішень Європейського суду з прав людини, опрацювання яких дозволить краще опанувати відповідні теми навчального курсу. Розраховано на студентів, курсантів і викладачів правничих закладів вищої освіти, а також усіх тих, хто цікавиться питаннями практики Європейського суду з прав людини.

Практичний посібник щодо прийнятності заяв

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Практичний посібник щодо прийнятності заяв // Conseil de l’Europe / Cour européenne des droits de l’homme, 2014 (Рада Європи / Європейський суд з прав людини). 2014. 128 с.

Посібник було укладено Департаментом Юрисконсульта Суду, він не є зобов’язальним для Суду. Перше видання цього посібника було здійснено у 2009 році, друге у 2011. Третє видання було завершено до 1 січня 2014.

Застосування практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Фулей Т.І. Застосування практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя: Науково-методичний посібник для суддів. – 2-ге вид. випр., допов. – К., 2015. – 208 с.

Видання підготовлене для проведення серії тренінгів для суддів загальних судів України щодо застосування практики Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), у межах проекту «Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя» Координатора проектів ОБСЄ в Україні. Проект впроваджується спільно з Національною школою суддів України, Верховним Судом України та Вищим адміністративним судом України за фінансової підтримки Уряду Канади. У виданні наводяться основні положення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод і розкривається їх зміст крізь призму практики ЄСПЛ.