Інформаційні та комп'ютерні технології


Огляд глосарія за абеткою

Спеціальні | А | Б | В | Г | Ґ | Д | Е | Є | Ж | З | И | І | Ї | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ь | Ю | Я | Все

Т

Теорія ймовірностей та математична статистика

 

Теорія ймовірностей та математична статистика. Посібник з розв'язування задач

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Кармелюк Г.І. Теорія ймовірностей та математична статистика. Посібник з розв'язування задач : Навч. посібник. - К.: Центр учбової літератури, 2021. - 576 с.

В посібнику в доступній формі викладені загальні теоретичні положення основних розділів теорії імовірностей і математичної статистики, які ілюструються великою кількістю детально розглянутих прикладів і задач різної складності. Для студентів економічних спеціальностей вищих навчальних закладів, педуніверситетів, технічних вузів та осіб, що застосовують в своїй практиці імовірнісні методи і методи математичної статистики.

 

Теорія ймовірностей та математична статистика

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Копич І.М., Сороківський В.М., Кісілевич О.В., Пенцак О.С. Теорія ймовірностей та математична статистика. Навчальний посібник. - Львів: Новий Світ-2000, 2023. - 382[2]с.

Навчальний посібник містить основні розділи курсу «Теорія ймовірностей та, математична статистика». Виклад теоретичного матеріалу ведеться від інтуїтивного введення і обґрунтування понять теорії ймовірностей до рекомендацій щодо практичного застосування методів математичної статистики. Кожна тема супроводжується прикладами, контрольними запитаннями та практичними завданнями і відповідями до них.Для студентів, аспірантів та викладачів економічних навчальних закладів.


Тестування в системах ІоТ

 

Інженерія програмного забезпечення

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Інженерія програмного забезпечення: Посібник для студентів вищих навчальних закладів /І.Л. Бородкіна, Г. О. Боролкін. - К.: Центр учбової літератури. 2021. - 204 с.

В посібнику надано систематичний виклад принципів, моделей, методів і метрик. які використовуються в інженерному циклі створення складних програмних систем. Викладено основи як класичних, так і гнучких методів розробки, розглянуто питання менеджменту класичних і гнучких програмних проектів. Велика увага приділена останнім науковим та практичним досягненням, що характеризують динаміку розвитку галузі. Як програмні засоби, що підтримують цілісний процес розробки ПЗ, розглядається технологія компанії Microsoft - Visual Studio Team System (VSTS) з акцентом на Team Foundation Server (TFS). Показується, як викладений в посібнику теоретичний матеріал може бути реалізовано на практиці, з використанням програмних засобів розробки.

 

Тестування програмного забезпечення

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]:

Авраменко А.С., Авраменко В.С., Косенюк Г.В. Тестування програмного забезпечення. Навчальний посібник. – Черкаси: ЧНУ імені Богдана Хмельницького, 2017. – 284 с.

У посібнику розглядаються основні поняття в області тестування програмного забезпечення, критерії вибору тестів, оцінка відтестованості проекту. Значна увага приділяється модульному та інтеграційному тестуванню, інтеграційному тестуванню для об’єктно-орієнтованого програмування. Розглядаються питання автоматизації тестування тощо.


Технології Інтернету речей

 

Технології інтернету речей. Навчальний посібник

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]:

Технології інтернету речей. Навчальний посібник [Електронний ресурс]: навч. посіб. для студ. спеціальності 126 «Інформаційні системи та технології», спеціалізація «Інформаційне забезпечення робототехнічних систем» / Б. Ю. Жураковський, І.О. Зенів; КПІ ім. Ігоря Сікорського. – Київ: КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021. – 271 с.

Спрямований на формування у студентів умінь та набуття практичних навичок, пов’язаних з технологіями інтернету речей, а також аналізом та обробленням “великих” даних. Забезпечує студентів необхідними теоретичними знаннями для опанування відповідної теми комп’ютерного практикуму та виконання завдань, запланованих впродовж семестру. Містить короткий теоретичний опис, методичні поради виконання комп’ютерних практикумів, а також додаткові самостійні завдання, контрольні питання.


Технології захисту інформації

 

Інформаційна та кібербезпека: соціотехнічний аспект

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Інформаційна та кібербезпека: соціотехнічний аспект. [Підручник]. / В.Л. Бурячок, В.Б. Толубко, В.О. Хорошко, С.В. Толюпа /. - Львів: «Магнолія 2006», 2023. - 320 с.

У підручнику висвітлено головні принципи забезпечення інформаційної та кібернетичної безпеки, розкрито їхню сутність, основний зміст та складові.
Значну увагу приділено типовим інцидентам у сфері високих технологій, а також методам і засобам соціального інжинірингу. Докладно розглянуто систему заходів із захисту від соціотехнічних атак. Наведено порядок здійснення процедур із тестування систем захисту інформації в інформаційно-комунікаційних системах на предмет проникнення, а також порядок оцінювання їхніх параметрів на різних рівнях.

 

Криптологія: опорний коспект лекцій

Криптологія: опорний коспект лекцій / уклад.: Дмитрій Вербівський, Богданна Якимчук. Житомир: Вид-во ЖДУ ім. Івана Франка, 2023. 173 с.

Опорний конспект лекцій спрямований на ознайомлення студентів із основними цілями та поняттями криптології, загальними принципами побудови систем криптографічного захисту даних шляхом використанням сучасних симетричних та асиметричних алгоритмів.

 

Технологї захисту інформації

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Технологї захисту інформації. Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. / С. Е. Остапов, С. П. Євсеєв, О.Г. Король. - Львів: «Новий Світ-2000», 2022 . - 678 с.

У пропонованому виданні викладені основи сучасного захисту інформації в комп'ютерних системах, не пов'язаних з державною таємницею. Посібник складається з теоретичного матеріалу та лабораторного практикуму. У теоретичній частині висвітлено основні поняття й подані визначення, які стосуються захисту інформації, формування політики безпеки. Розглянуто критерії оцінки захищеності комп'ютерних систем, основи криптографічного захисту інформації, захист інформації від несанкціонованого доступу в сучасних операційних системах, описано комплексні системи захисту в корпоративних інформаційних системах.

 

Інформаційний та кіберпростори

Бурячок В. Л. Інформаційний та кіберпростори: проблеми безпеки, методи та засоби боротьби. [Посібник)./В. Л. Бурячок, С.В.Толюпа, В.В.Семко,  Л.В. Бурячок, П.М.Складанний Н.В. Лукова-Чуйко - Львів: «Магнолія 2006», 2021. -178 с.

У посібнику представлено низку лабораторних робіт за такими темами: ознаки, принципи становлення та розвитку сучасного інформаційного суспільства; кіберпростір та мережа Internet: становлення, структура, проблемні аспекти функціонування; система безпеки інформаційного і кіберпросторів: формування та розвиток, а також засоби та способи боротьби в інформаційному і кіберпросторах. Ix засвоєння дозволить більш глибоко та детально розглянути основні положення, поняття й визначення щодо базових аспектів захисту інформації, створення та експлуатації захищених інформаційних та комунікаційних систем.


Технології машинного навчання

 

Машинне навчання

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Машинне навчання: Навчальний посібник призначений для студентів, що навчаються за першим (бакалаврським) рівнем вищої освіти за спеціальностями галузі знань 12 "lнформаційні технології. Львів: Видавництво «Новий Світ-2000», 2021. - 315 с.

Навчальний посібник „Машинне навчання" призначений для формування теоретичних, практичних навичок та їх використання при побудові аналітичних інформаційних систем та аналітичних модулів у системах підтримки прийняття рішень, коли необхідно спрогнозувати результат за вхідними даними. Він складається з двох частин. У першій частині начального посібника розглянуто класичні методи машинного навчання: навчання з вчителем та без вчителя. Методи навчання з вчителем призначені для розв'язування задач класифікації (прогнозування категорії об'єкта) та регресія (прогнозування місця на числовій прямій); без вчителя кластеризації, узагальнення та пошуку правил. Детально описано основні методи таких навчань. Друга частина присвячена іншим методам машинного навчання (навчання з підкріпленням та нейронним мережам).

 

Машинне навчання. Комп’ютерний практикум

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]:

Машинне навчання: комп’ютерний практикум з дисципліни «Машинне навчання» [Електронний ресурс]: навч. посіб. для студ. спеціальності 121 «Інженерія програмного забезпечення» (освітня програма «Інженерія програмного забезпечення мультимедійних та інформаційно-пошукових систем»)/ Л.М. Олещенко; КПІ ім. Ігоря Сікорського. – Електронні текстові дані. – Київ: КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2022. – 92 с.

Навчальний посібник розроблено для ознайомлення студентів з технологіями програмування Python для машинного навчання та вимогами до виконаних комп’ютерних практикумів, зокрема, правилами їх оформлення.

 

Штучний інтелект: вступ до машинного навчання

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]:

Мосіюк, О. О. (2019) Штучний інтелект: вступ до машинного навчання. Вид-во ЖДУ ім. І. Франка, м. Житомир.

Навчально-методичний посібник, що пропонується, може бути рекомендованим студентам ЗВО, а саме: студентам фізико-математичних факультетів спеціальності 014.09 Середня освіта (Інформатика), вчителям інформатики, слухачам курсів підвищення професійної кваліфікації в процесі професійного вдосконалення.

 

Інтелектуальні системи

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Литвин В. В., Пасічник В. В., Яцишин Ю. В. Інтелектуальні системи: Підручник — Львів: "Новий Світ - 2000", 2021 - 406 с.

У підручнику розглядаються основні поняття, методи та моделі побудови інтелектуальних систем. Особливістю викладення є практична спрямованість: оволодіння поданим матеріалом достатнє для самостійного розроблення інтелектуальних систем. Окрім розділів: фундаментальні проблеми інтелектуальних систем, моделі та методи функціонування інтелектуальних систем, подання знань та доведень, онтологія та онтологічні системи, інтелектуальні агенти та мультиагентні системи, машинне навчання та нейронні мережі, які традиційно належать до курсу з інтелектуальних систем, що є продовження курсу "Системи штучного інтелекту", розглянуто сучасні теоретичні та практичні аспекти інженерії знань, а також прикладне використання інтелектуальних систем. Підручник створений з урахуванням досвіду, набутого під час опрацювання подібних вітчизняних та іноземних видань. Рекомендований для бакалаврів, які навчаються за напрямом "Комп'ютерні науки", та магістрів, що освоюють спеціальності, які базуються на такому бакалавраті. Підручник буде корисний також усім, хто цікавиться питаннями розроблення інтелектуальних систем.