Право та правоохоронна діяльність


Огляд глосарія за абеткою

Спеціальні | А | Б | В | Г | Ґ | Д | Е | Є | Ж | З | И | І | Ї | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ь | Ю | Я | Все

З

Забезпечення права на справедливий суд

Судові, правоохоронні, контрольно-наглядові та правозахисні органи України

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Судові, правоохоронні, контрольно-наглядові та правозахисні органи України : підручник / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ ; за заг. ред. д-ра юрид. наук, проф С. М. Гусарова ; [С. М. Гусаров, О. Ю. Салманова, А. Т. Комзюк та ін.]. - Харків, 2020. - 508 с.

У підручнику в систематизованому вигляді розкриваються поняття та зміст судової, правоохоронної, контрольно-наглядової та правозахисної діяльності, види, завдання та функції судових, правоохоронних, контрольно-наглядових і правозахисних органів, їх компетенція, підпорядкованість і особливості взаємодії, правовий статус посадових осіб цих органів.Для курсантів, студентів, слухачів, викладачів, ад’юнктів, аспірантів закладів вищої освіти юридичного профілю, наукових та практичних працівників.

Захист права на справедливий суд відповідно до Європейської конвенції з прав людини

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Віткаускас Д., Диков Г. Захист права на справедливий суд відповідно до Європейської конвенції з прав людини. Посібник для юристів. 2-ге видання. Підготовлене Довидасом Віткаускасом. 2018. 190 с.

Цей посібник, підготовлений Генеральним Директоратом з прав людини та верховенства права, є практичним інструментом для тих юристів держав-членів Ради Європи, які прагнуть удосконалити навички застосування Європейської Конвенції з прав людини та практики Європейського суду з прав людини у своїй щоденній роботі. Цей посібник призначено передусім для практикуючих юристів, суддів та інших фахівців у галузі права, які вже обізнані зі статтею 6 Європейської конвенції з прав людини та практикою Європейського суду з прав людини.

Судоустрій, правоохоронні та правозахисні органи України 

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі] 

Семерак О. С., Семерак І. О. Судоустрій, правоохоронні та правозахисні органи України: навч. посіб. Ужгород: Видавництво УжНУ «Говерла», 2021. 276 с. 

Навчальний посібник підготовлений згідно з навчальною програмою «Судові та правоохоронні органи України» для студентів юридичних факультетів вищих навчальних закладів України. Розрахований на викладачів, практичних працівників, аспірантів, слухачів, курсантів, усіх тих, кого цікавить організація судів та інших правоохоронних і правозахисних органів.

Судова реформа: як громадяни можуть зробити її успішною

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Судова реформа: як громадяни можуть зробити її успішною / [Р. Куйбіда, О. Лебедь, Р. Ліхачов, О. Трубенкова]; за заг. ред. Р. Куйбіда. – К.: ФОП Москаленко О.М., 2018. – 62 с.

Видання покликано допомогти активним громадянам, представникам громадських об’єднань долучитися до проведення судової реформи з тим, щоб вона відбувалася в інтересах суспільства. У книжці описано передумови, мету та зміст сучасної судової реформи, а також інструменти, які дають можливість громадськості впливати на покращення системи правосуддя в Україні. Видання здійснено в межах проекту Центру політико-правових реформ «Посилення спроможності організацій громадянського суспільства у регіонах України впливати на органи державної влади та місцевого самоврядування з метою прискорення реформ», що реалізується за фінансової підтримки Посольства Королівства Нідерландів у рамках програми «Матра». Авторський колектив несе повну відповідальність за зміст публікації. Зміст публікації не є відображенням офіційної позиції Посольства Королівства Нідерландів в Україні.

Судові та правоохоронні органи України

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Судові та правоохоронні органи України: навчальний посібник / М. А. Макаров, А. С. Симчук, М. Й. Кулик, Ю. В. Терещенко, С. В. Харченко. Київ: Нац. акад. внутр. справ, 2022. – 656 с.

У навчальному посібнику на основі чинного законодавства України, практики його застосування і досягнень правової науки розглядаються статус судових, правоохоронних, правозахисних органів та недержавних правозахисних інститутів України, порядок їх формування, засади організації та функціонування. Значне місце у цьому посібнику відведено висвітленню правової природи судової влади, визначенню системи і змісту її функцій. Розглянуті принципи і порядок побудови системи судоустрою України, їх відповідность міжнародним стандартам щодо незалежності, неупередженості та доступності правосуддя. Виходячи з перебування вітчизняної системи права на етапі реформування, характеристика органів судової влади, статусу її носіїв, органів прокуратури, досудового розслідування, інших державних і недержавних правоохоронних інститутів здійснена крізь призму їх становлення і розвитку. Навчальний посібник передусім розрахований для студентів, слухачів, курсантів юридичних вищих навчальних закладів. Навчальне видання також буде корисним науково-педагогічним працівникам, правознавцям-практикам, усім, кого цікавить організація діяльності судових, правоохоронних та правозахисних органів в Україні.

Судові та правоохоронні органи України

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Судові та правоохоронні органи України : підруч. / кол. авт.: В. В. Дараган, О. П. Бойко, Н. С. Бублик та ін. Дніпро : Дніпроп. держ. ун-т внутр. справ, 2021. 400 с.

У підручнику викладено основні поняття правосуддя, правоохоронної та правозахисної діяльності, а також висвітлені принципи діяльності, завдання, функції, повноваження та структура судів загальної юрисдикції, Конституційного Суду України, прокуратури, Служби безпеки, Державного бюро розслідувань, Національної поліції, Державної прикордонної служби, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Національної гвардії України, Державної міграційної служби, Державної кримінально-виконавчої служби, Служби судової охорони, Національного антикорупційного бюро, Державної фіскальної служби, Військової служби правопорядку у Збройних силах, Державного агентства рибного господарства, Державного агентства лісових ресурсів та Державної аудиторської служби. Підручник розрахований на студентів, курсантів, слухачів та викладачів закладів вищої освіти, а також наукових та практичних працівників.


Загальна теорія права

Теорія права і держави

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу] 

Скакун О. Ф. Теорія права і держави : Підручник. 4-те вид., стереотипне. Київ : Алерта, 2021. 528 с.

Підручник підготовлено відповідно до навчальної програми із загальної теорії держави і права для юридичних вищих навчальних закладів України. Навчальний матеріал становлять основні поняття, категорії і проблеми сучасної теорії права і держави. Усі питання курсу викладено з урахуванням новітніх теоретико-методологічних досягнень світової і вітчизняної юриспруденції, оновленого національного законодавства, узагальнень юридичної практики.

Загальна теорія права та держави

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Загальна теорія права та держави : навчально-методичний посібник для здобувачів вищої освіти Національного університету «Одеська юридична академія», факультетів: ФПС, СПФ, ФМПВ [Електронне видання] / A. Ф. Крижановський, Н. М. Крестовська, Л. Г. Матвеева, С. М. Скуріхін, B. Є. Іванчук. - Одеса : Фенікс, 2022. - 258 с. (Сер. «Навчально-методичні посібники»).

Навчально-методичний посібник містить систематизоване викладення ключових тем навчальної дисципліни «Загальна теорія права та держави». Він призначений для підготовки студентів Національного університету «Одеська юридична академія» (факультети: ФПС, СПФ, ФМПВ) до семінарських занять, заліків та іспитів. У цілому, зазначений посібник розрахований на студентів, аспірантів та викладачів юридичних вищих навчальних закладів.

Теорія держави і права

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Тополевський Р. Б., Федіна Н. В. Теорія держави і права: навч. посібник. Львів: ЛьвДУВС, 2020. 268 с.

У навчальному посібнику розглянуто основні поняття, категорії та проблеми теорії держави і права. У ньому висвітлено основні та загальні закономірності виникнення, функціонування та розвитку держави і права в їхній єдності. Мета цього навчального посібника: сформувати у майбутніх правників базові знання з теорії держави і права, навчити орієнтуватися в правових термінах та аналізувати юридикозначущі ситуації. Видання зосереджено на формуванні комплексного уявлення про права людини, демократичну, правову, соціальну державу, їхній взаємозв’язок із такими поняттями як правомірна та протиправна поведінка, правова система. Вивчення реальності елементів системи стримування і противаг, особливостей функціонування держави та її взаємодія з громадянським суспільством є актуальними для становлення системи юридичних знань майбутніх правників. Навчальний посібник закладає необхідне підґрунтя у майбутніх правників для розуміння галузевих юридичних наук, опираючись на цінність права. Для здобувачів вищої освіти, які вивчають теорію держави і права.


Захист прав споживачів

Законодавство України у сфері захисту прав споживачів

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Законодавство України у сфері захисту прав споживачів: зб. норм./прав. актів / уклад.: Резворович К. Р., Юнін О. С., Круглова О. В. та ін. – Дніпро: Видавець Біла К. О., 2019. – 484 с.

Збірник нормативно-правових актів підготовлено кафедрою цивільного права та процесу Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ з метою доведення положень чинного законодавства у сфері захисту прав споживачів та забезпечення належних умов для реалізації споживачами своїх прав та інтересів0 Довідник представляє собою збірку основних нормативно/ правових актів України, що регулюють відносини учасником яких є споживач, виробник, продавець тощо0 Збірник розрахований на здобувачів вищої освіти, юристів та всіх, хто цікавиться сферою захисту прав споживачів.

Поведінка споживача

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Пахуча Е.В. Поведінка споживача: конспект лекцій для здобувачів першого (бакалаврського) рівня спеціальності 075 «Маркетинг». Державний біотехнологічний університет. Х., 2023. 126 с.

Запропонований конспект лекцій розроблено відповідно до навчальної програми з дисципліни «Поведінка споживачів». Викладено теоретичні і методичні основи поведінки споживачів з метою підвищення ефективності маркетингової діяльності підприємства, розглянуто фактори зовнішнього і внутрішнього впливу та особливості прийняття рішень при купівлі індивідуальним споживачем. Висвітлено концептуальні засади маркетингового впливу на поведінку споживачів. Приділено увагу теоретичним основам управління споживчою лояльністю. До кожної теми висвітленої в конспекті лекцій додається перелік контрольних питань для перевірки засвоєних знань.

Поведінка споживача

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Гнатенко М. К. Поведінка споживача : конспект лекцій для студентів бакалавріату всіх форм навчання спеціальностей 073 – Менеджмент, 281 – Публічне управління та адміністрування / М. К. Гнатенко ; Харків. нац. ун-т міськ. госп-ва ім. О. М. Бекетова. – Харків : ХНУМГ ім. О. М. Бекетова, 2019. – 53 с.

Конспект лекцій складено з метою допомогти студентам економічних, адміністративно-управлінських спеціальностей закладів вищої освіти під час підготовки до занять, заліків та іспитів з навчальної дисципліни «Поведінка споживача».

Довідник товарознавця і споживача продовольчих товарів

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Довідник товарознавця і споживача продовольчих товарів : навч. посібник / С. В. Князь, А. Г. Загородній, М. В. Римар та ін.; за ред. д-ра екон. наук, проф. С. В. Князя. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2021. – 796 с.

Довідник охоплює ключові категорії та поняття сфери комерційної діяльності й експертизи якості продовольчих товарів. Містить такі розділи: стандартизація у сфері експертизи якості товарів, класифікація і властивості товарів, захист прав інтелектуальної власності у сфері комерційної діяльності, пакування і зберігання товарів, реалізація і транспортування товарів, експертиза товарів, торговельно-технологічне обладнання товарознавство вин і сирів. Наведені означення розглянуто відповідно до ДСТУ та ISO. Для студентів викладачів, підприємців, товарознавців, здобувачів наукових ступенів.

Захист прав споживачів

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Захист прав споживачів. Методичні вказівки для практичних занять і самостійного вивчення дисципліни студентами першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» / Л.М. Сатир, Л.І. Стаднік, В.М. Кепко та ін. Біла Церква, 2020. 86 с.

На даному етапі розвитку реформування економіки України здійснюється за допомогою правових норм, спрямованих перш за все на захист прав громадян, коли вони виступають споживачами товарів, робіт чи послуг. «Захист прав споживачів» є дисципліною вибіркової частини циклу професійної та практичної підготовки фахівця.


Захист прав учасників дорожнього руху

Безпека дорожнього руху

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Парасюк В. М., Демків Р. Я., Когут В. М. Безпека дорожнього руху : навчальний посібник. Львів : Львівський державний університет внутрішніх справ, 2022. 340 с. 

Розглянуто правове забезпечення безпеки дорожнього руху, визначено правове становище учасників дорожнього руху, категорії та види транспортних засобів, особливості регулювання дорожнього руху в Україні. Охарактеризовано підстави притягнення до адміністративної та кримінальної відповідальності за вчинення правопорушень проти безпеки руху. Визначено умови відшкодування шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки. Викладено організаційно-правові засади діяльності підрозділів Національної поліції у сфері забезпечення дорожнього руху. Розглянуто питання щодо заходів особистої безпеки при застосуванні поліцейських заходів для забезпечення збереження життя і здоров’я працівників Національної поліції і підтримання високого рівня ефективності їх професійних дій. Для практичних працівників підрозділів Національної поліції, науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти МВС.

Адміністративно-правове регулювання діяльності патрульної поліції щодо забезпечення безпеки дорожнього руху в Україні

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Адміністративно-правове регулювання діяльності патрульної поліції щодо забезпечення безпеки дорожнього руху в Україні: моногр. / Х.П. Ярмакі, Р.М. Пилипів, М.Ю. Веселов. Житомир: Вид. О.О. Євенок, 2019. – 240 с. 

 Монографія присвячена комплексному дослідженню питань адміністративно-правового регулювання діяльності патрульної поліції щодо забезпечення безпеки дорожнього руху. На основі досягнень вітчизняної юриспруденції, зарубіжного досвіду, аналізу чинного законодавства і правозастосовної (в тому числі судової) практики розроблене авторське бачення щодо вирішення актуальних проблем та подальшого удосконалення діяльності патрульної поліції у зазначеній сфері. У дослідженні вперше після реформування МВС України та створення патрульної поліції визначено її місце як одного з основних суб’єктів, що сьогодні забезпечують реалізацію державної політики у сфері безпеки дорожнього руху на загальнодержавному рівні. Дається авторська дефініція понять «адміністративна діяльність патрульної поліції у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху», «профілактична діяльність патрульної поліції у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху». На підставі аналізу положень Закону України «Про Національну поліцію» обґрунтовується новий погляд на класифікацію методів діяльності поліції. Окремо в науковій роботі розглядаються організаційно-правові особливості здійснення профілактичної, адміністративно-юрисдикційної діяльності, а також застосування поліцейських заходів патрульною поліцією під час забезпечення безпеки дорожнього руху. Вносяться пропозиції щодо вдосконалення нормативно-правового регулювання зазначеної діяльності. Видання розраховане на викладачів, курсантів та студентів, ад’юнктів і аспірантів, здобувачів та слухачів. Може бути корисним для працівників патрульної поліції, установ та закладів освіти МВС України тощо.

Адміністративна діяльність поліції у питаннях та відповідях

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Адміністративна діяльність поліції у питаннях та відповідях : навчальний посібник / за заг. ред. О.М. Бандурки. Харків : ХНУВС, 2017. 242 с. 

У навчальному посібнику висвітлено основні положення законодавства України, що регулює адміністративну діяльність органів поліції; розкрито зміст та напрями адміністративної діяльності поліції; розглянуті особливості превентивної роботи поліції, у тому числі в частині налагодження взаємодії поліції та суспільства. Охарактеризовано специфіку організації підтримання публічної безпеки та порядку, захисту та дотримання прав і свобод людини в поліції, адміністративно-юрисдикційної діяльності поліції, контролю і нагляду як основи забезпечення законності в органах поліції. Навчальний посібник розраховано на курсантів, слухачів, ад’юнктів, аспірантів, докторантів, викладачів вищих навчальних закладів МВС України зі специфічними умовами навчання. Ознайомлення з матеріалами даного посібника також буде корисним курсантам та слухачам під час підготовки до атестації здобувача вищої освіти для отримання освітнього ступеню «бакалавр» і «магістр» та для працівників поліції, виконуючих обов’язки у сфері адміністративної діяльності поліції.

Поліцейська (адміністративна) діяльність

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Поліцейська (адміністративна) діяльність : навч. посіб. / за заг. ред. д-ра юрид. наук, проф. О. І. Безпалової ; [О. В. Джафарова, С. О. Шатрава та ін. ; передм. О. І. Безпалової] ; МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. – Харків : ХНУВС, 2020. – 396 с. 

У навчальному посібнику висвітлено основні положення законодавства України, що регулює поліцейську (адміністративну) діяльність. Навчальний посібник буде корисним курсантам, слухачам магістратури, ад’юнктам, аспірантам, докторантам, викладачам закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання, в яких здійснюється підготовка кадрів для Міністерства внутрішніх справ України і Національної поліції, працівникам органів та підрозділів Національної поліції.

Адміністративно-юрисдикційна діяльність Національної поліції України

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Адміністративно-юрисдикційна діяльність Національної поліції України: навч. посіб. / за заг. ред. О. І. Безпалової ; [О. В. Джафарова, С. О. Шатрава, К. Л. Бугайчук та ін. ; передм. О. І. Безпалової] ; МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. – Харків : ХНУВС, 2021. – 468 с. 

У навчальному посібнику висвітлено основні положення законодавства України, що регулює адміністративно-юрисдикційну діяльність Національної поліції України. Навчальний посібник буде корисним курсантам, слухачам магістратури, ад’юнктам, аспірантам, докторантам, викладачам закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання, в яких здійснюється підготовка кадрів для Міністерства внутрішніх справ України і Національної поліції, працівникам органів та підрозділів Національної поліції.


Захист права власності

Захист права власності

[Друкований екземпляр знаходиться у власності викладача кафедри]

3ахист права власності. Правові позиції Верховного Суду : коментарі науковців / О. П. Печений, І. В. Спасибо-Фатєєва та ін., за заг. ред. І. В. Спасибо-Фатєєвої. Харків : ЕКУС, 2020. 496 с. (Серія: "Проблеми судової практики")

У цьому виданні на прикладах із судової практики розкриваються проблемні аспекти ви­рішення спорів щодо захисту права власності. Коментується широкий спектр способів захисту права власності - віндикаційний, негаторний, кондикційний, реституційний позови, відшкоду­вання збитків і багато інших. Коментуються постанови Верховного Суду за період 2019 - лютий 2020 р. з наданням інформації про відповідні кейси. Завдяки ним та їх коментарям, наданим суддями та науковцями, читач може зробити власні висновки щодо аргументації та застосовуваних підходів, які склалися в судовій практиці при вирішенні справ спорів щодо захисту права власності. Для суддів, адвокатів, студентів, викладачів та всіх, хто шукає відповіді на питання щодо розв'язання цієї категорії спорів.

Цивільне право України

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Доліненко Л.О., Доліненко В.О., Сарновська С.О. Цивільне право України: Навчальний посібник. - К.: Кондор, 2022. - 356 с.

Навчальний посібник підготовлено на основі нового Цивільного кодексу України. В ньому стисло викладені основні положення цивільного права відповідно до нового цивільного законодавства України, програма курсу, плани семінарських занять, подана література до кожног теми, контрольні питання, теми курсових та дипломних робіт.

Цивільне право. Загальна частина

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Цивільне право. Загальна частина : навч. посіб. / [О. Є. Аврамова, А. С. Горбенко, Н. О. Горобець та ін.] ; за заг. ред. С. О. Сліпченка, О. Л. Зайцева ; МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. – Харків : ХНУВС, 2022. – 332 с.

Навчальний посібник підготовлено авторським колективом кафедри цивільно-правових дисциплін та кафедри цивільного права та процесу Харківського національного університету внутрішніх справ. Він повністю відповідає курсу цивільного права, передбаченому для отримання вищої юридичної освіти. Навчальний посібник із цивільного права традиційно поділено на дві частини. В цій частині висвітлено інститути загальної частини цивільного права, а також особисті немайнові права, речові права, право інтелектуальної власності. Посібник може бути корисним як студентам (курсантам), так і аспірантам (ад’юнктам) та викладачам юридичних, економічних ЗВО. Він також буде цікавим для всіх, хто цікавиться цивільним правом.

Цивільне право (загальна частина)

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Кіріяк О.В., ПацурківськийЮ.П., Гудима-Підвербецька М.М. Цивільне право (загальна частина) : навч. посібник / О.В. Кіріяк, Ю.П. Пацурківський, М.М. Гудима-Підвербецька. Чернівці : Чернівец. нац.. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2021. 304 с.

Навчальний посібник розроблений у відповідно з до робочої програми навчального курсу дисципліни «Цивільне право (Загальна частина)» для спеціальності 081 «Право» та є завершеним навчальним виданням, необхідним і достатнім для повного вивчення курсу «Цивільне право (загальна частина)». Видання містить по кожній темі необхідну і достатню інформацію для вивчення курсу. Для проведення лекційних і практичних занять зі студентами юридичних факультетів з даної дисципліни.


Земельне право

 Земельне право України

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу] 

Корнєєв Ю.В. Земельне право України: Навч. посіб. / Ю. В. Корнєєв. - К. : Центр учбової літератури, 2021. - 200 с. 

Навчальний посібник розрахований на студентів, слухачів, аспірантів вищих навчальних закладів. Структура навчального посібника побудована на найбільш оптимальному та легкому поданні матеріалу студентам - у запитаннях і відповідях. Даний посібник стане у пригоді всім, хто бажає озброїти себе системою знань з курсу земельного права, які стануть у пригоді в практичній діяльності кожного юриста.

Земельне право

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Земельне право : підручник / О. І. Баїк, У. П. Бобко, М. С. Долинська, А. О. Дутко, Н. М. Павлюк ; за ред. О. І. Баїк. Львів : Навчально-науковий Інститут права, психології та інноваційної освіти Національного університету «Львівська політехніка», 2021. 385 с.

Підручник містить актуальні і практично значимі положення земельного права, які ґрунтуються на чинному законодавстві України та викладені у десяти розділах. Крім того, у підручнику подано тестові питання, теми рефератів та термінологічний словник. Рекомендовано для студентів, аспірантів, докторантів і викладачів закладів вищої освіти, наукових працівників, працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування у сфері земельних правовідносин.

Земельне право 

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Земельне право : підручник. 3-тє вид., доп. і перероб.; за ред. М. В. Шульги. Харків : Юрайт, 2023. 592 с.

В підручнику на основі новітнього земельного законодавства України розглядаються актуальні і практично значимі положення, які стосуються особливостей виникнення, здійснення, зміни та припинення земельних прав та їх охорони. Аналізується специфіка правового режиму самостійних категорій земель України. Матеріал адаптовано до сучасних вимог, спрямованих на зміну усталених підходів до вивчення земельного права. Для студентів, аспірантів, викладачів і науковців правничих спеціальностей, а також широкого кола читачів, які цікавляться сучасними земельно-правовими проблемами.