Самостійне опрацювання

ТЕМА. АДМІНІСТРАТИВНИЙ ПРИМУС

Питання винесені на самостійне опрацювання

1. Застосування заходів фізичного впливу.

2. Застосування спеціальних засобів.

3. Застосування вогнепальної зброї.

Основні терміни та поняття

Державний примус, адміністративний примус, превентивні (адміністративно-запобіжні) заходи, заходи адміністративного припинення, заходи загального та спеціального призначення, поліцейське піклування, перевірка документів, адміністративне затримання, привід особи, особистий огляд і огляд речей, доставлення порушника, фізична сила, спеціальні засоби, вогнепальна зброя.

Застосування заходів фізичного впливу

Вивчення питань, що виносяться на самостійне опрацювання слід починати із аналізу Закону України «Про Національну поліцію», відповідно до якого поліцейські мають право застосовувати заходи фізичного впливу, в тому числі прийоми рукопашного бою, для припинення правопорушень, подолання протидії законним вимогам міліції, якщо інші способи не забезпечили виконання покладених на неї обов’язків.

Під заходами фізичного впливу слід розуміти дії співробітника поліції, що виявляється у застосуванні мускульної сили та механічного впливу на будь-який орган, частину тіла або весь організм правопорушника без допомоги спеціальних засобів та вогнепальної зброї з метою припинення правопорушення, затримання правопорушника та відведення небезпеки, загрожує життю та здоров’ю громадян.

До прийомів рукопашного бою слід відносити кидки, удари, захвати, прийоми звільнення від них, прийоми обшуку та конвоювання, блоки, відходи з лінії атаки.

Застосування заходів фізичного впливу буде правомірним лише у випадках, коли обстановка свідчить про те, що ненасильницькі дії не будуть ефективними для виконання завдань, покладених на поліцію.

Застосування фізичного впливу до правопорушника може бути як поєднаним з психологічним впливом, так і без нього. 

Вид засобу фізичного впливу та інтенсивність його застосування визначаються кожним співробітником поліції самостійно виходячи з оцінки обстановки, що склалася.

У випадках, коли є підстави до застосування вогнепальної зброї співробітник поліції може використовувати будь-які заходи фізичного впливу, навіть ті, внаслідок яких можливе спричинення смерті. За інших обставин застосування засобів фізичного впливу повинно носити оборонний, стримуючий характер, спрямований на здійснення контролю за діями правопорушника.

Page 1
100% complete