Інформаційні та комп'ютерні технології


Огляд глосарія за абеткою

Спеціальні | А | Б | В | Г | Ґ | Д | Е | Є | Ж | З | И | І | Ї | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ь | Ю | Я | Все

О

Обслуговування апаратного забезпечення

 

Інструктивно-методичні матеріали до лабораторних занять вибіркової освітньої компоненти «Ремонт та обслуговування персонального комп’ютера»

Антонов Є.В. Інструктивно-методичні матеріали до лабораторних занять вибіркової освітньої компоненти «Ремонт та обслуговування персонального комп’ютера» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти. Житомир: Видво ЖДУ імені Івана Франка, 2022. 40 с.

 


Операційні системи

 

Операційні системи. Конспект лекцій

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]:

Операційні системи: [Електронний ресурс]: навч. посіб. для студ. спеціальності 123 «Комп’ютерна інженерія» / В. Г. Зайцев, І. П. Дробязко; КПІ ім. Ігоря Сікорського. – Київ: КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2019. – 240 с.

Навчальний посібник призначений для отримання знань студентами, що вивчають дисципліну «Операційні системи», щодо типових підходів до побудови і особливостей функціонування основних компонентів операційних систем (ОС). Навчальне видання призначене для студентів, які навчаються за спеціальністю 123 «Комп’ютерна інженерія» факультету прикладної математики КПІ ім. Ігоря Сікорського.

 

Операційна система Linux

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]:

Горбань Г. В. Операційна система Linux : навч. посіб. / Г. В. Горбань, І. О. Кандиба. – Миколаїв : Вид-во ЧНУ ім. Петра Могили, 2019. – 276 с.

У посібнику розглянуто основи роботи у командному рядку операційної системи Linux. Особлива увага приділяється командам для роботи з файловою системою, обробки текстових даних, встановлення прав доступу на файли та каталоги. Окремо розглядаються засоби програмування в ОС Linux: мова Shell для написання сценаріїв командного інтерпретатора bash та компілятори gcc та g++ для написання програми на мовах програмування C та C++ відповідно. Посібник призначено для студентів спеціальностей 121 «Інженерія програмного забезпечення» та 122 «Комп’ютерні науки», а також може бути корисним для студентів інших спеціальностей галузі знань 12 «Інформаційні технології».

 

Операційні системи та системне програмування

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]:

Мосіюк, О. О.Федорчук (Жуковська), А. Л. (2022) Операційні системи та системне програмування. Вид-во ЖДУ ім. Івана Франка.

Навчально-методичний посібник, що пропонується, може бути рекомендованим здобувачав вищиго рівня освіти, а саме: студентам фізико-математичних факультетів спеціальності 122 Комп’ютерні науки, а також – 014.09 Середня освіта (Інформатика), 014.08 Середня освіта (Фізика), 015.39 Професійна освіта (Цифрові технології), 112 Статистика та інші, а також вчителям інформатики для підготовки до уроків та факультативних занять.

 

Операційні системи

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]:

Операційні системи: [Електронний ресурс]: навч. посіб. для студ. спеціальності 123 «Комп’ютерна інженерія» / В. Г. Зайцев, І. П. Дробязко; КПІ ім. Ігоря Сікорського. – Електронні текстові дані (1 файл: 3 Мбайт). – Київ: КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2019. – 240 с.

Навчальний посібник призначений для отримання знань студентами, що вивчають дисципліну «Операційні системи», щодо типових підходів до побудови і особливостей функціонування основних компонентів операційних систем (ОС).

 

Операційні системи: навчальний посібник

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]:

Операційні системи : навчальний посібник. [за ред. В. М. Рудницького] / І. М. Федотова-Півень, І. В. Миронець, О. Б. Півень, С. В. Сисоєнко, Т. В. Миронюк; Черкаський державний технологічний університет. – Харків : ТОВ «ДІСА ПЛЮС», 2019. – 216 с.

В даному навчальному посібнику висвітлені основні питання щодо розвитку сучасних операційних систем, їх основних складових, архітектури, принципів і концепцій побудови. Посібник містить теоретичні та практичні матеріали, матеріали для самостійної роботи студентів, що подані у стислій, зручній для сприйняття формі.

 

Windows 2010 : навчальний посібник

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]:

Windows 2010 : навчальний посібник / Укладач: Дячук С. Ф. – Тернопіль : Вид-во ТНТУ імені Івана Пулюя, 2021. – 144 с.

Навчальний посібник адресовано широкому колу читачів, а саме: здобувачам вищої освіти усіх рівнів ЗВО, науково-педагогічним і педагогічним працівникам та іншим зацікавленим категоріям користувачів. Чітка і прозора структура підручника підпорядкована меті вивчення основних прийомів роботи з операційною системою Microsoft Windows 10. Розглянуто основні прийоми роботи з персональним комп’ютером під керуванням ОС Windows 10, особливості роботи з файлами і папками, питання створення й обслуговування віртуальних робочих столів та пошуку інформації. Описано останню версію web-переглядача компанії Microsoft Edge та детально розглянуто питання створення облікових засобів Microsoft, способів входу в ОС Windows 10 та питання запуску й використання служби онлайн хмарного сховища OneDrive на комп’ютері.


Основи інтернету речей

 

Інтернет речей

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Інтернет речей / Семюель Грінгард. - Лондон : The MIT Press, 2015. - 232. с.

У книжці автор знайомить читача зі світом технологій майбутнього, найновішими розробками й різноманітними ноу-хау, які зроблять життя максимально комфортним. Та паралельно Семюель Грінгард прораховує всі ризики й небезпеки цього ідеального техносвіту: комп'ютерні злочини, кібертероризм і мережева зброя, тотальний контроль та загроза приватному життю людини. Ця захоплива наукова розвідка — справжня подорож до майбутнього! А мріяти про нього чи боятися — вирішувати вам.

 

Інформаційний та кіберпростори

Бурячок В. Л. Інформаційний та кіберпростори: проблеми безпеки, методи та засоби боротьби. [Посібник)./В. Л. Бурячок, С.В.Толюпа, В.В.Семко,  Л.В. Бурячок, П.М.Складанний Н.В. Лукова-Чуйко - Львів: «Магнолія 2006», 2021. -178 с.

У посібнику представлено низку лабораторних робіт за такими темами: ознаки, принципи становлення та розвитку сучасного інформаційного суспільства; кіберпростір та мережа Internet: становлення, структура, проблемні аспекти функціонування; система безпеки інформаційного і кіберпросторів: формування та розвиток, а також засоби та способи боротьби в інформаційному і кіберпросторах. Ix засвоєння дозволить більш глибоко та детально розглянути основні положення, поняття й визначення щодо базових аспектів захисту інформації, створення та експлуатації захищених інформаційних та комунікаційних систем.


Основи дискретної математики

 

Дискретна математика Матвієнко

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Матвієнко М. П. Дискретна математика. Підручник. Вид. 2-re перероб. доп. - Київ : Видавництво Ліра-К, 2019. - 324 с.

У підручнику у логічний послідовності викладено основні поняття дискретної математики згідно галузевого стандарту вищої освіти України з комп'ютерних і других наук. Теоретичний матеріал книги проілюстро вано значною кількістю вправ і задач для набуття читачем практичного досвіду.

 

Практикум з комп'ютерної дискретної математики

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Практикум з комп'ютерної дискретної математики: навч. посібник / Л.М. Журавчак, Н. І. Мельникова, П. В. Сердюк. Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2020. - 316 с.

Посібник містить матеріал для практичних занять та лабораторних робіт із дисциплін "Комп'ютерна дискретна математика" та "Дискретна математика". Він охоплює низку напрямів дискретної математики: теорію множин, логіку, відношення, булеві функції (зокрема, і завадостійке кодування) та комбінаторику. Особливу увагу приділено загальній теорії графів - одному з найважливіших інструментів програміста, і головним її застосуванням, зокрема, деревоподібним структурам.

 

Дискретна математика Нікольський

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Дискретна математика : підручник / Ю. В. Нікольський, В. В. Пасічник, Ю. М. Щербина; за наук. ред. д-ра техн. наук, проф. В. В. Пасічника. - 7-ме видання, випр. та допов. Львів : Магнолія 2006; ЛНУ ім. Івана Франка, 2023. - 432 с.

У підручнику викладено основні поняття та методи дискретної математики. Окрім таких розділів, як математична логіка, теорія множин і відношень, комбінаторний аналіз, теорія графів, основн теорії кодів, теорія булевих функцій, основи теорії формальних мов та алгоритмів, розглянуто також теорію складності обчислень. Виклад матеріалу супроводжується багатьма докладно розібраними прикладами, кожний розділ завершується збірником задач для самостійного розв'язування та списком комп'ютерних проектів для індивідуальних завдань. За змістом та обсягом підручник відповідає навчальним планам дисципліни «Дискретна математика» для студентів базових напрямів «Комп'ютерні науки», «Програмна інженерія», «Комп'ютерна інженерія», «Інформатика», «Прикладна математика» та «Системний аналіз». Ним можуть скористатись аспіранти та викладачі вищих навчальних закладів.

 

Дискретна математика

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Висоцька В.А., Литвин В.В., Лозинська О.В. Дискретна математика : практикум ( Збірник задач з дискретної математики): навчальний посібник. Львів: Видавництво «Новий Світ- 2000», 2023. 575 с.

Навчальний посібник містить матеріал для вивчення основних теоретичних засад, функціональних можливостей та практичного застосування дискретної математики. Посібник призначений для здобуття студентами практичних навичок застосування класичних алгоритмів дискретної математики та сучасних алгоритмів штучного інтелекту, що використовуються при побудові комп'ютерних програм.

 

Практикум з комп'ютерної дискретної математики.

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Практикум з комп'ютерної дискретної математики: навч. посібник / Л. М. Журавчак, Н. І. Мельникова, П. В. Сердюк. - Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2020. - 316 с.

Посібник містить матеріал для практичних занять та лабораторних робіт із дисциплін "Комп'ютерна дискретна математика" та "Дискретна математика"'. Він охоплює низку напрямів дискретної математики: теорію множин, логіку, відношення, булеві функції (зокрема, і завадостійке кодування) та комбінаторику. Особливу увагу приділено загальній теорії графів — одному з найважливіших інструментів програміста, і головним її застосуванням, зокрема, деревоподібним структурам.

 

Дискретна математика

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Нікольський Ю. В. Дискретна математика : підручник / Ю. В. Нікольський, В. В. Пасічник, Ю. М. Щербина ; за наук. ред. д-ра техн. наук, проф. В. В. Пасічника. - 7-мс видання, випр. та допов. - Львів : Магнолія 2006 ; ЛНУ ім. Івана Франка, 2023. - 432 с.

У підручнику викладено основні поняття та методи дискретної математики. Окрім таких розділів, як математична логіка, теорія множин і відношень, комбінаторний аналіз, теорія графів, основи теорії кодів, теорія булевих функцій, основи теорії формальних мов та алгоритмів, розглянуто також теорію складності обчислень. Виклад матеріалу супроводжується багатьма докладно розібраними прикладами, кожний розділ завершується збірником задач для самостійного розв'язування та списком комп'ютерних проєктів для індивідуальних завдань. За змістом та обсягом підручник відповідає навчальним планам дисципліни«Дискретна математика» для студентів базових напрямів «Комп'ютерні науки», «Програмна інженерія», «Комп'ютерна інженерія», «Інформатика», «Прикладна математика» та «Системний аналіз». Ним можуть скористатись аспіранти та викладачі вищих навчальних закладів.


Основи електротехніки і електроніки

 

Електротехніка 4-те видання

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Коруд В.І., Гамола О.Є., Малинівський С.М. Електротехніка: Підручник / За заг. ред. В.І. Коруда. - 4-те вид., переробл. і доп. - Львів: "Магнолія 2006", 2023. - 447 с.

У підручнику, написаному відповідно до програм підготовки спеці- алістів, бакалаврів і магістрів, подано основні поняття електротехніки. Розглянуто основні теорії електричних і магнітних кіл, а також перехідні процеси та нелінійні кола. Описано будову та роботу електричних ма- шин змінного та постійного струму, наведено поняття електроприводу, електропостачання та електробезпеки.

 

Електротехніка, електроніка та мікропроцесорна техніка

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Електротехніка, електроніка та мікропроцесорна техніка: Підручник. За ред. В.І. Мілих. 4-е вид., перероблене. Київ : Каравела, 2023. 688 с.

У підручнику викладено навчально-теоретичний матеріал, який супроводжується численними прикладами. Частина з електротехніки описує основні поняття і закони електричних і магнітних кіл, співвідношення електричних і енергетичних величин, які характеризують стан цих кіл. Такожрозглянут і конструкція, прнцип дії, характеристики та принципи управління таких електротехнічних пристроїв, як трансформатори, електровимірювальні прилади, електричні апарати, електричні машини постійного та змінного струму. У частині, що стосується електроніки, подані напівпровідникові прилади (резистори, діоди, транзистори, тиристори, інтегральні мікросхеми, силові напівпровідникові модулі, фото- та оптоелектронні прилади), електронна схемотехніка (випрямляч і та інші перетворювачі, підсилювачі, генератори, ключі, електронна логіка, тригери, генератори імпульсів, типові комбінаційні та послідовнісні пристрої, цифро-аналогові і аналого-цифрові перетворювачі). З мікропроцесорної техніки подані типові структури мікропроцесора та мікропроцесорної системи, основи програмування мікропроцесорів, організація та функціонування стекової пам'яті та переривань,загальні пристрої пам'яті, організація і функці онування інтерфейсу, мікроконтролери.