Право та правоохоронна діяльність


Огляд глосарія за абеткою

Спеціальні | А | Б | В | Г | Ґ | Д | Е | Є | Ж | З | И | І | Ї | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ь | Ю | Я | Все

М

Міграційне право

Міграційне право України

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Сопільник, Ростислав Любомирович. Міграційне право України : навч. посіб. / [Сопільник Р. Л. , Ковалів М. В. , Єсімов С. С. та ін.]. Львів : СПОЛОМ, 2023. 260 с.

Розглянуто поняття та місце міграційного права в системі національного права, його принципи, джерела, суб’єкти, міграційно-правові відносини, навчальні та практичні питання основних міграційних потоків, що регулюються чинним міграційним законодавством: внутрішньою (соціально-економічною), зовнішньою, зовнішньою трудовою, внутрішньою та незаконної міграції населення у контексті європейської інтеграції України. Відповідає актуальним вимогам державного освітнього стандарту вищої освіти. Для добувачів вищої освіти юридичних вишів і факультетів, професорсько-викладацького складу, наукових та практичних працівників та всім, хто цікавиться проблемами адміністративно-правового регулювання міграції населення.

Міграційне право України

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Міграційне право України : підручник / [С. М. Гусаров, А. Т. Комзюк, О. Ю. Салманова та ін.] ; за заг. ред. д-ра юрид. наук, чл.-кор. НАПрН України С. М. Гусарова. — Харків : Дім реклами, 2016. — 296 с.

У підручнику розглянуто основні питання міграційного права, зокрема його поняття та місце в правовій системі України, правовий статус суб’єктів міграційного права, правовий режим міграції в Україні, юридичну відповідальність у міграційній сфері, а також основи міграційного права зарубіжних країн. Для викладачів, студентів, курсантів, аспірантів та докторантів вищих юридичних навчальних закладів, науковців та практичних працівників, а також усіх, хто цікавиться проблемами міграційного права.

Міжнародне міграційне право

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Харитонов Р.Ф., Чайковський Ю.В. Міжнародне міграційне право : навч.-метод. посіб. [Електронне видання] / Р. Ф. Харитонов, Ю. В. Чайковський ; НУ «Одеська юридична академія». – Одеса : Фенікс, 2022. − 78 с.

Сучасні виклики для міграційної політики: правові, освітні та історичні аспекти

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Сучасні виклики для міграційної політики: правові, освітні та історичні аспекти : матеріали науково-практичного круглого столу, Суми, 24 червня 2023 р. / ред. колегія: В. М. Завгородня, А. М. Куліш та ін. – Суми : Сумський державний університет, 2023. – 70 с.

До збірника ввійшли наукові статті та повідомлення викладачів, студентів, учених та аспірантів ЗВО і наукових установ, викладачів закладів вищої та фахової передвищої освіти, вчителів шкіл, виголошені під час проведення науково-практичного круглого столу «Сучасні виклики для міграційної політики: правові, освітні та історичні аспекти», присвяченого актуальним питанням європейської міграційної політики, історії та права і проведеного в межах реалізації освітнього проєкту «101098859-EU4Migration-ERASMUS-JMO-2022-HEI-TCHRSCH-UA-IBA / ERASMUS-JMO-2022-HEI-TCH-RSCH «Міграційна політика та право ЄС у контексті цілей сталого розвитку» напрямку «Жан Моне» програми Еразмус +».

Міграційна політика: глобальний контекст та  українські реалії 

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Малиновська О.А. Міграційна політика: глобальний контекст та  українські реалії  : монографія / О.A. Малиновська. – К. : НІСД, 2018. – 472 с.

У монографії подано огляд сучасної міграційної ситуації в світі, на Європейському континенті та в Україні. Проаналізовано чинники та наслідки міжнародної міграції, її значення для розвитку та  безпеки. Розглянуто деякі теоретичні підходи до аналізу міграційної політики, міжнародно-правові документи у сфері міграції, надбання спільної міграційної політики Європейського Союзу. Основні напрями міграційної політики проілюстровано досвідом зарубіжних країн. Окрему увагу приділено формуванню та розвитку міграційної політики України, перспективам її подальшого удосконалення. Для широкого читацького загалу.

Міграційне право

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Грицай І.О., Тарасенко Ю.М. Міграційне право: Методичні рекомендації для самостійної та індивідуальної роботи / І.О. Грицай, Ю.М. Тарасенко. Дніпро: Дніпроп. держ. ун-т внутр. справ, 2018. 104 с.

Викладено методичні рекомендації для самостійної та індивідуальної роботи з тем, передбачених навчальним планом з дисципліни «Міграційне право». Для студентів та викладачів юридичних закладів вищої освіти.


Міжнародне приватне право

 Міжнародне приватне право

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу] 

Фединяк Г. С" Фединяк Л. С. Міжнародне приватне право : підручник. Вид. 8-ме, переробл. і допов. Київ: Алерта, 2021. 524 с. 

Підручник охоплює всі традиційні теми курсу «Міжнародне приватне право». Вони розділені на Загальну та Особливу частини. Підручник викладено у класичному стилі подачі матеріалу. Чимало місця відведено аналізу правового статусу фізичних та юридичних осіб, правовому регулюванню зобов'язань у міжнародному приватному праві, трудових правовідносин, шлюбно-сімейних, спадкових. Матеріал, що стосується міжнародного цивільного процесу, допоможе з'ясувати засади процесуального статусу іноземних суб'єктів права, оволодіти знаннями про міжнародну підсудність, визнання та виконання іноземних судових рішень.

Міжнародне приватне право: особлива частина

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Міжнародне приватне право: особлива частина : навч. -метод. посіб. / О. Р. Вайцеховська, О. В. Руденко. – Харків : Право, 2023. – 520 с. 

У виданні, підготовленому на підставі аналізу сучасного законодавства України, міжнародних договорів у галузі співробітництва з приватноправових питань, законодавства та судової практики іноземних держав, викладено основні підгалузі міжнародного приватного права. Посібник містить виклад лекційного матеріалу, плани семінарських занять і навчально-методичні рекомендації до них, тести, задачі, перелік нормативно-правових актів і рекомендованої літератури. Для студентів, аспірантів, викладачів юридичних вишів та інших навчальних закладів.

Міжнародне приватне право

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Килимник І. І. Міжнародне приватне право : навч. посібник / І. І. Килимник, А. М. Бровдій ; Харків. нац. ун-т міськ. госп-ва ім. О. М. Бекетова; Харків : ХНУМГ ім. О. М. Бекетова, 2018. – 111 с.

У навчальному посібнику викладено основні теми міжнародного приватного права, важливі для студентів економічних спеціальностей. У посібнику окреслено теми, які повною мірою забезпечують вивчення загальних засад міжнародних приватноправових відносин, а також особливостей правового регулювання та застосування норм права у цій сфері. Курс міжнародного приватного права покликаний сформувати у студентів цілісне уявлення про особливості правильного тлумачення та застосування колізійних норм, допомогти визначити приналежності різних правовідносин до міжнародних приватноправових.


Міжнародне публічне право

 Міжнародне публічне право. Том 1

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу] 

Міжнародне публічне право : підручник : у 2 т. /[В.В. Мицик, Буроменський, О. В. Буткевич та ін.] ; за ред. В. В. Мицика. - 2-гe вид., змін. -Харків : Право, 2020. Т. 1 : Основи теорії. - 2020. - 416 с. 

У томі І підручника з позицій сучасної науки міжнародного права XХI століття висвітлено загальнотеоретичні питання міжнародного права, історія його становлення, поняття, юридична природа та характерні особливості. Розглянуто теми суб'єктів, джерел I основних принципів міжнародного права. Приділено увагу питанням визнання і правонаступництва в міжнародному праві, розкрито актуальні проблеми сучасної міжнародної юриспруденції. Висвітлено питання міжнародної відповідальності держав за протиправні діяння, міжнародно-правових санкцій та контрзаходів. За підготовки підручника широко використовувалися міжнародно-правові та національно-правові акти. Підготовлено відповідно до вимог освітньої програми «Міжнародне право» за спеціальністю 293 «Міжнародне право», галузь знань 29 «Міжнародні відносини», освітньо-кваліфікаційний рівень «бакалавр» та підготовки до Єдиного фахового вступного випробування з права для вступу на магістерські програми за спеціальністю 081 «Право» та 293«Міжнародне право».

Міжнародне публічне право. Том 2

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу] 

Міжнародне публічне право : підручник : у 2 т. / [В. В. Мицик, М. В. Бу­роменський, М. М. Гнатовський та ін.] ; за ред. В. В. Мицика. - 2-ге вид., змін. - Харків : Право, 2020. Т. 2 : Основні галузі. - 2020. - 624 с. 

У томі II підручника з позицій сучасної науки міжнародного права ХХІ ст.викладені актуальні питання. становлення та сучасного стану розвитку і функціо­нування основних галузей міжнародного права. Матеріал підготовлений з метою вивчення системи міжнародного права, правотворчої і правозастосовної діяльності суб'єктів міжнародного права, вироблення навичок розуміння особливостей між­народно-правових явищ, розкриття основних напрямів розвитку міжнародного права. Підготовлено відповідно до вимог освітньої програми «Міжнародне право» за спеціальністю 293 «Міжнародне право», галузь знань 29 «Міжнародні відносини» освітньо-кваліфікаційний рівень «бакалавр» та підготовки до Єдиного фахового вступного випробування з права для вступу на магістерські програми за спеціаль­ністю 081 «Право» та 293 «Міжнародне право».

Міжнародне публічне право: основи теорії

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Міжнародне публічне право: основи теорії : навчально-методичний посібник  / Х. Н. Бехруз, С. С. Андрейченко, М. В. Грушко та ін. Одеса : Видавництво «Юридика», 2023. 252 с. 

У навчально-методичному посібнику розкрито основні теоретичні питання міжнародного публічного права, висвітлено зміст основних галузей та інститутів, використовуючи посилання на міжнародне законодавство та рекомендовану наукову літературу. Навчально-методичний посібник містить тестові завдання, які сприяють ефективному застосуванню норм як міжнародних нормативно-правових актів, так і національного законодавства у сфері міжнародного публічного права, зокрема охорони прав і свобод людини, питань міжнародної та національної безпеки, протидії злочинності, забезпечення міжнародного правопорядку під час практичної роботи або в процесі навчання. Навчально-методичний посібник призначений для здобувачів вищої освіти за спеціальністю 081 «Право» та 293 «Міжнародне право».

Міжнародне право

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Войціховський А. В. Міжнародне право : підручник / А.В.Войціховський ; МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. Харків, 2020. 544 с.

У підручнику розглядаються питання сучасного міжнародного права, зміст його основних принципів, галузі, інститути й основні поняття сучасного міжнародного права. Поданий матеріал ґрунтується на чинних міжнародно-правових актах і рішеннях міжнародних судових органів. Для студентів, курсантів (слухачів) і магістрів закладів вищої освіти, аспірантів (ад’юнктів), викладачів, науковців, а також усіх, хто цікавиться питаннями міжнародного права.

Міжнародне публічне право

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Міжнародне публічне право: навч.-метод. посібник / Н.В. Кирилюк, А.З. Маник, С.М. Задорожна. Чернівці, Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича. 2021. 268 с. 

У виданні висвітлюються мета, завдання, структура (навчальні елементи) навчальної дисципліни «Міжнародне публічне право», очікувані результати навчання, рекомендована література та інформаційні ресурси, тестові завдання для самоконтролю. Розрахований на здобувачів вищої освіти юридичних факультетів та профільних закладів вищої освіти.


Мова української юриспруденції

 Українське ділове мовлення

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Шевчук Світлана. Українське ділове мовлення: навч. посіб. Вид. 10-те, випр. і допов. Київ: Алерта, 2022. З12 с.

Навчальний посібник містить відомості про стилі сучасної української мови, зокрема офіційно-діловий. Наведено класифікацію ділових паперів та вимоги до їх складання, зразки оформлення різних видів документів, а також пов'язаний з темою теоретичний матеріал із сучасної української мови. Система вправ і завдань мас на мсті як набуття студентами навичок складання ділових паперів, так і закріп­лення знань із мови.

Ділове спілкування та культура мовлення

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Пентилюк М. І., Марунич І. І., Гайдаєнко І. В. Ділове спілкування та культура мовлення. Навч. посіб. - К.: Центр учбової літератури, 2021. - 224 с.

У посібнику подано основні теоретичні відомості про культуру українського мовлення, з'ясовано поняття мова, мовлення, літературна мова, її усна і писемна форми, норми літературної мови та їх роль у формуванні мовленнєвої культури громадян України. Окремо виділено культуру ділового мовлення, розкрито особливості спілкування, культури усного і писемного ділового мовлення. У пропонованому посібнику представлено систему вправ і завдань. спрямованих на вдосконалення комунікативних умінь і навичок мовців.

Сучасний український юридичний текст: лексико-дериваційна структура

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Царьова І. Сучасний український юридичний текст: лексико-дериваційна структура  : монографія / І. Царьова. – Дніпро : ЛІРА, 2020. – 446 с.

Монографію присвячено концепції створення системної моделі дериваційного простору слова як багатовимірної, динамічної і самоорганізованої структури сучасного юридичного тексту. Продемонстровано детермінаційні процеси, відображені в юридичній мові. Детально проаналізовано парадигматичні зв’язки в дериваційному аспекті та опис з цих позицій спільнокореневих слів, що перебувають у відношеннях синонімії та омонімії. Виокремлено специфікації та дериваційні слова як базові поняття лексичної деривації, що відображають різні аспекти дериваційного функціонування слова в сучасному юридичному тексті. Наголошується на методиці дериваційно-лексикологічного аналізу сучасного українського юридичного тексту.

Мовна політика: Україна і світ

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Мовна політика: Україна і світ: Монографія / Б. М. Ажнюк. – К.: Видавничий дім Дмитра Бураго, 2021. – 420 с.

На прикладі мовної ситуації в Україні та в інших державах розглядаються традиційні й новітні концепти мовної політики й мовного планування, екології мови, мовних прав, мовного законодавства, двомовності й багатомовності, міжмовної взаємодії і т. ін. Обговорюються проблеми кодифікації мови і захисту її якісних параметрів від надмірного проникнення іншомовних запозичень, мовні аспекти життя національної спільноти за межами свого етнічного материка. Наукове розуміння європейських засад мовної політики та прикладних аспектів їх застосування в сучасній Україні важливе для гармонізації міжмовних відносин, консолідації суспільства і забезпечення мовних прав державної мови та мов національних меншин.


Муніципальне право

Правові засади самоврядування. Муніципальне право

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Адашис Л. І. Правові засади самоврядування. Муніципальне право: навч.посібник у визначеннях і схемах / Л.І. Адашис. – Дніпро: Університет митної справи та фінансів, 2019. – 272 с.

У навчальному посібнику всі теми навчальної дисципліни викладено у вигляді структурно-логічних схем і визначень основних понять, що сприятиме кращому засвоєнню навчального матеріалу. Ураховано новели українського законодавства та останні конституційні зміни, що регулюють питання місцевого самоврядування й процесу децентралізації. Для студентів, магістрів, аспірантів, викладачів юридичних спеціальностей та спеціальності “Публічне управління”, депутатів місцевих рад, муніципальних службовців та широкого кола членів територіальних громад.

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Навчально-методичний посібник для самостійної роботи та практичних занять з навчальної дисципліни “Муніципальне право” (ступінь “Магістр”, спеціальність 081 “Право”) / уклад.: С. Г. Серьогіна, І. І. Бодрова, О.Ю. Лялюк та ін. – Х.: Нац. юрид. ун-т ім. Ярослава Мудрого, 2020. – 66 с.

Теорія та історія місцевого самоврядування

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Утвенко В. В. Теорія  та історія місцевого  самоврядування: Навч. посібник / В. В. Утвенко. — К.: ДП «Вид. дім «Персонал», 2017. — 234 с.

Навчальний посібник містить вступ, тематичний план, зміст дисципліни “Теорія та історія місцевого самоврядування”, основний текст, питання для самоконтролю, теми рефератів, висновки, термінологічний словник, а також список літератури. Для студентів вищих навчальних закладів.

Муніципальний менеджмент

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Євтушенко О. Н. Муніципальний менеджмент : [підручник] / О. Н. Євтушенко, В. М. Ємельянов, В. І. Андріяш. – Миколаїв : Вид-во ЧДУ ім. Петра Могили, 2016. – 404 с.

Підручник «Муніципальний менеджмент» зорієнтований на освітньо-професійні програми підготовки магістрів державної служби та місцевого самоврядування. В даному підручнику розглядаються теоретичні і практичні проблеми муніципального менеджменту, як самостійної галузі наукового знання. До складу підручника входять також запитання для самоконтролю, матеріали для семінарських занять, тестові завдання, теми рефератів, словник основних термінів і список літератури. Підручник «Муніципальний менеджмент» призначений для слухачів магістратури Інституту державного управління Чорноморського державного університету імені Петра Могили зі спеціальності державна служба та місцеве самоврядування, студентів факультету політичних наук, науковців, викладачів, що спеціалізуються в області державного управління, державних службовців.

Регіональне управління

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Регіональне управління : навч. посіб. / М. М. Іжа, Л. Л. Приходченко , С. Є. Саханенко та ін. ; за заг. ред. Л. Л. Приходченко. – Одеса : ОРІДУ НАДУ, 2020. – 652 с.

У навчальному посібнику викладено теоретичні засади та практичний досвід регіонального управління та розвитку, що розкривають зміст та сутність спеціалізації «Регіональне управління» для здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня у галузі знань 28 «Публічне управління та адміністрування» за спеціальністю 281 «Публічне управління та адміністрування». Відповідно до навчальних дисциплін програми спеціалізації викладено структурно-логічну схему теоретичного матеріалу, базові поняття, які: розкривають сутність теоретичних і методологічних засад регіонального управління, планування та прогнозування розвитку територій, публічні фінанси та управління регіональною інфраструктурою, міськими утвореннями; знайомлять із моніторингом і оцінюванням в регіональному управлінні, надають уявлення про основи управління людськими ресурсами в Україні. Матеріали містять широке коло літературних джерел відповідно до тематики розділів. Видання адресовано науковим і практичним працівникам, що цікавляться питаннями регіонального управління та розвитку, аспірантам, слухачам, а також представникам громадських об'єдань.