Основні поняття з курсу Барна справа
Спеціальні | А | Б | В | Г | Ґ | Д | Е | Є | Ж | З | И | І | Ї | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ь | Ю | Я | Все
А |
---|
Аператив-бар | |
Б |
---|
барменБАРМЕН – це людина, яка працює за барною стійкою, відповідно до правил та атмосфери закладу. Він має низку професійних обов’язків: вітає, інформує, дає поради своїм гостям, приймає і виконує їх замовлення. | |
Д |
---|
ДСТУ 4281:2004 НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИНАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ
Заклади ресторанного господарства Класифікація
УЧРЕЖДЕНИЯ РЕСТОРАННОГО ХОЗЯЙСТВА Классификация
ESTABLISHMENTS OF THE CATERING TRADE Classification
ДСТУ 4281:2004 Введено: «ИМЦ» ( г. Киев, ул. М. Кривоноса, 2а; т/ф. 249-34-04 )
Чинний від 2004-07-01
ПЕРЕДМОВА
1. РОЗРОБЛЕНО: Українська академія зовнішньої торгівлі РОЗРОБНИКИ: Р. Андрющенко, канд. екон. наук (керівник розробки); Л. Кондратенко, канд. екон. наук; А. Мазаракі, д-р екон. наук; М. Пересічний, д-р техн. наук; Г. П'ятницька, канд. екон. наук; Ю. Родіонов; О. Шалимінов
2.ПРИЙНЯТО ТА НАДАНО ЧИННОСТІ: наказ Держспоживстандарту України від 31 березня 2004 р. № 59
3.УВЕДЕНО ВПЕРШЕ (зі скасуванням в Україні ГОСТ 30389-95)
ЗМІСТ
1.Сфера застосування 2.Нормативні посилання 3.Терміни та визначення понять 4.Класифікація закладів ресторанного господарства 5.Загальні вимоги до закладів ресторанного господарства 6.Характеристика структурно-функційних параметрів закладів ресторанного господарства різних типів і класів Додаток А Додаток Б Додаток В Додаток Γ Бібліографія
1.СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ Цей стандарт поширюється на сферу ресторанного господарства (далі – РГ).
2.НОРМАТИВНІ ПОСИЛАННЯ У цьому стандарті є посилання на такі стандарти: ДСТУ 3862-99 Ресторанне господарство. Терміни та визначення ГОСТ 12.1.004-91 ССБТ. Пожарная безопасность. Общие требования ГОСТ 12.1.005-88 ССБТ. Общие санитарно-гигиенические требования к воздуху рабочей зоны ГОСТ 12.1.010-76 ССБТ. Взрывобезопасность. Общие требования ГОСТ 12.1.019-79 ССБТ. Электробезопасность. Общие требования и номенклатура видов защиты ГОСТ 17.2.3.02-78 Охрана природы. Атмосфера. Правила установления допустимых выбросов вредных веществ промышленными предприятиями СанПиН № 42-123-4117-86 Санитарные правила. Условия, сроки хранения особо скоропортящихся продуктов СанПиН № 42-123-5777-91 Санитарные правила для предприятия общественного питания, включая кондитерские цехи и предприятия, вырабатывающие мягкое мороженое ДБН В.2.2-3-97 Будинки та споруди навчальних закладів ДБН В.2.2-9-99 Громадські будинки та споруди. Основні положення.
3.ТЕРМІНИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТЬ У цьому стандарті терміни та визначення вжито у такому значенні:
3.1. ресторанне господарство; РГ Вид економічної діяльності суб'єктів господарської діяльності щодо надавання послуг відносно задоволення потреб споживачів у харчуванні з організуванням дозвілля або без нього. Примітка. Суб'єкти господарської діяльності здійснюють діяльність у ресторанному господарстві через заклади РГ (ДСТУ 3862)
3.2. заклад РГ Організаційно-структурна одиниця у сфері РГ, яка здійснює виробничо-торговельну діяльність: виробляє і (або) доготовляє, продає і організує споживання продукції власного виробництва і закупних товарів, може організувати дозвілля споживачів. Примітка. Заклад РГ розміщується в окремій капітальній будівлі або спеціально обладнаному приміщенні іншої капітальної або некапітальної споруди виробничих підприємств, установ, навчальних, лікувальних, оздоровчих закладів, готелів, магазинів, закладів культури, або у вагонах залізничного, салонах авіа-, авто- та водного транспорту тощо (ДСТУ 3862)
3.3. тип закладу РГ Сукупність загальних характерних ознак виробничо-торговельної діяльності закладу РГ (ДСТУ 3862)
3.4. клас закладу РГ Сукупність відмінних ознак закладу РГ певного типу, яка характеризує рівень вимог до продукції власного виробництва і закупних товарів, умов їх споживання, організування обслуговування та дозвілля споживачів. Примітка. За ступенем комфорту, рівнем обслуговування і обсягом надаваних послуг ресторани і бари поділяють на три класи: люкс, вищий і перший (ДСТУ 3862)
3.5.повносервісний заклад РГ Різновид закладу РГ з обслуговуванням офіціантами та значною часткою фірмових та замовних страв і (або) напоїв у продукції власного виробництва. Примітка. Повносервісними можуть бути, як правило, ресторани, бари, кафе
3.6.заклад швидкого обслуговування РГ Різновид закладу РГ, де застосовують метод самообслуговування і пропонують обмежений асортимент продукції, що прискорює процес обслуговування
3.7.майдан харчування РГ Комплекс закладів РГ швидкого обслуговування, що мають загальну торговельну залу
3.8.заклад РГ-клуб Різновид закладу РГ, на базі якого працює клуб, що об'єднує споживачів за інтересами та особливостями смаків. Примітка. Заклади РГ — клуби: клуб любителів чаю тощо
3.9. загальнодоступний заклад РГ Заклад РГ, продукцію та послуги в якому може одержати будь-який споживач
3.10. закритий заклад РГ Заклад РГ, продукцію та послуги в якому може одержати певний контингент споживачів. Примітка. Закриті заклади РГ можуть організувати харчування особистого складу збройних сил, у вищих, професійно-технічних, загальноосвітніх навчальних закладах, на промислових підприємствах тощо
3.11. ресторан Заклад РГ з різноманітним асортиментом продукції власного виробництва і закупних товарів, високим рівнем обслуговування і комфорту у поєднанні з організуванням відпочинку і дозвілля споживачів. Примітка. «Ресторан» від франц. «restorantes» — укріплювальний, відновлювальний. За часом обслуговування ресторани поділяють на: швидкого обслуговування і звичайні; за методами обслуговування — обслуговування офіціантами і самообслуговування. Розрізняють спеціалізовані ресторани: рибний ресторан, ресторан національної кухні тощо (ДСТУ 3862)
3.12. ресторан-бар Різновид ресторану, до складу якого належить бар, торговельна зала якого суміжна з торговельною залою ресторану або барна стойка розміщена в торговельній залі ресторану
3.13. кафе Заклад РГ із широким асортиментом страв нескладного готування, кондитерських виробів і напоїв, в якому застосовують самообслуговування або обслуговування офіціантами. Примітка. Розрізняють спеціалізовані кафе: кафе-кондитерська, кафе-морозиво, кафе-молочне тощо (ДСТУ 3862)
3.14. кав'ярня Різновид кафе з різноманітним асортиментом кави
3.15. кафе-бар Різновид кафе, до складу якого входить бар, торговельна зала якого суміжна з торговельною залою кафе або барна стойка розміщена в торговельній залі кафе
3.16. кафе-пекарня Різновид кафе, відмінною ознакою якого є виробництво і продаж хлібобулочних і борошняних кондитерських виробів на місці
3.17 чайний салон Різновид кафе з широким асортиментом чаю, де можна продавати кондитерські, булочні та борошняні кулінарні вироби
3.18. кафетерій Заклад РГ самообслуговування з асортиментом страв нескладного готування і напоїв, торговельна зала якого обладнана торговельно-технологічним устаткованням, призначеним для роздавання їжі. Примітка. У навчальних закладах, установах, промислових підприємствах, об'єктах роздрібної торгівлі тощо кафетерій організує споживання, як правило, через кафетерійну стойку (ДСТУ 3862)
3.19. закусочна; шинок Заклад РГ самообслуговування, де переважає асортимент гарячих і холодних закусок, страв нескладного готування, призначений для швидкого обслуговування споживачів. Примітка. Розрізняють спеціалізовані закусочні: «Галушки», «Куліш», «Деруни», «Сосиски», «Млинці», «Пиріжки», «Чебуреки», «Шашлики», «Вареники», «Пельмені», «Піцерія» тощо (ДСТУ 3862)
3.20. бар Заклад РГ, в якому алкогольні, безалкогольні, змішані напої та страви до них і закупні товари продають через барну стойку. Примітка. Розрізняють спеціалізовані бари: винний, пивний, молочний, вітамінний, коктейль-бар тощо (ДСТУ 3862)
3.21. нічний клуб Різновид бару або ресторану, який працює переважно в нічні години, з організуванням різноманітних видовищ і розважально-танцювальних програм із музичним супроводом. Примітка. Розрізняють нічні клуби з послугами дозвілля: кабаре, більярд, диско тощо
3.22. пивна зала Різновид бару або ресторану з широким асортиментом пива
3.23. їдальня Заклад РГ для обслуговування певного контингенту споживачів із різноманітним асортиментом продукції власного виробництва і закупних товарів, в якому страви можуть надавати у вигляді скомплектованих раціонів харчування. Примітка. Функціює, як правило, за місцем роботи споживачів, у навчальних закладах, військових підрозділах, лікувальних та оздоровчих закладах, відділеннях лікарень, закладах соціальної підтримки малозабезпечених верств населення тощо. В їдальнях можуть функціювати зали оздоровчої, лікувальної та лікувально-профілактичної призначеності. В якості спеціалізованих їдалень розрізняють дієтичні їдальні (ДСТУ 3862)
3.24. буфет Заклад РГ із обмеженим асортиментом готових страв і напоїв, розміщений у спеціально обладнаному приміщенні, де їжу споживають, як правило, стоячи чи продають на винос (ДСТУ 3862)
3.25. фабрика-заготівельня Заклад РГ, призначений для механізованого виробництва власної продукції та централізованого забезпечування нею інших закладів РГ та об'єктів роздрібної торгівлі
3.26. фабрика-кухня Заклад РГ, призначений централізовано готувати і постачати готову до споживання їжу в різні місця
3.27. домова кухня Заклад РГ, призначений виготовляти продукцію власного виробництва і продавати її домашнім господарствам. Примітка. Приймає від споживачів замовлення на кулінарну продукцію, булочні і борошняні кондитерські вироби, організує консультації з питань готування їжі, може організувати споживання їжі на місці
3.28. ресторан за спеціальними замовленнями (catering) Заклад РГ, призначений готувати і постачати готову їжу та організовувати обслуговування споживачів в інших місцях за спеціальними замовленнями. Примітка. Такі заклади можуть обслуговувати банкети, фірмові прийоми, ділові зустрічі, весілля та інші свята у залах, офісах, на природі, під тентами тощо.
4. КЛАСИФІКАЦІЯ ЗАКЛАДІВ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА Класифікація закладів РГ базується на комплексі вимог до: - асортименту продукції; - рівня обслуговування і надаваних послуг. Заклади ресторанного господарства поділяють на такі групи:
4.1. Продаж їжі і напоїв, як правило, призначених для споживання на місці з показуванням розважальних вистав або без них Ця група охоплює: 4.1.1. ресторан 4.1.1.1. ресторан-бар 4.1.2. кафе 4.1.2.1. кав'ярню 4.1.2.2. кафе-бар 4.1.2.3. кафе-пекарню 4.1.2.4. чайний салон 4.1.3. кафетерій 4.1.4. закусочну; шинок
4.2 . Продаж напоїв і страв до них, як правило, призначених для споживання на місці, з показуванням розважальних вистав або без них Ця група охоплює: 4.2.1. бар 4.2.1.1. нічний клуб 4.2.1.2. пивну залу
4.3. Продаж їжі і напоїв для споживачів, об'єднаних за професійними ознаками Ця група охоплює: 4.3.1. їдальню 4.3.2. буфет
4.4. Постачання їжі, приготованої централізовано, для споживання в інших місцях Ця група охоплює: 4.4.1. фабрику-заготівельню 4.4.2. фабрику-кухню 4.4.3. домову кухню 4.4.4. ресторан за спеціальними замовленнями (catering).
5. ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО ЗАКЛАДІВ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА
5.1. Вимоги до закладів РГ визначають відповідно до таких основних характеристик: - місце розташування закладу і стан прилеглої території; - вид, тип та особливості будівлі; - комфортність, зовнішній і внутрішній дизайн приміщення; - рівень оснащеності закладів устаткованням, меблями, посудом, столовими приборами, столовою білизною; - процес обслуговування; - асортимент продукції та вимоги до оформлення меню, прейскуранту і карти вин;освітньо-кваліфікаційний рівень персоналу; - номенклатура додаткових послуг. 5.2. У всіх закладах РГ має бути передбачено відповідність вимогам щодо безпеки життя і здоров'я споживачів, згідно з [1], [2] та ГОСТ 12.1.004, ГОСТ 12.1.005, ГОСТ 12.1.010 та ГОСТ 12.1.019. 5.3. У всіх закладах РГ має бути передбачено надання змоги інвалідам пересуватися у візках. 5.4. Відповідно до свого типу у закладах РГ має бути передбачено наявність необхідних виробничих, торговельних та побутових приміщень згідно з СанПиН № 42-123-4117, СанПиН № 42-123-5777, ГОСТ 12.1.004, ГОСТ 12.1.005, ГОСТ 12.1.019 та ГОСТ 17.2.3.02. 5.5. Відповідно до типу в закладах РГ має бути передбачено наявність необхідного устатко-вання для готування та продажу їжі згідно з Рекомендованими нормами [3]. 5.6. Склад і площі приміщень закладів РГ передбачено привести у відповідність із вимогами, передбаченими ДБН В.2.2-9; ДБН В.2.2-3. 5.7. Відповідно до типу і класу закладу РГ має бути передбачено наявність достатньої кількості столового посуду, приборів та столової білизни згідно з СанПиН № 42-123-5777. 5.8. Професійно-кваліфікаційний склад працівників виробництва і обслуговувального персоналу має забезпечувати виконання вимог згідно з Довідником [4]. 5.9. Інформацію про тип і клас закладу, належність, режим його роботи треба розміщувати на фасаді приміщення.
6. ХАРАКТЕРИСТИКА СТРУКТУРНО-ФУНКЦІЙНИХ ПАРАМЕТРІВ ЗАКЛАДІВ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА РІЗНИХ ТИПІВ І КЛАСІВ
6.1. Рекомендовані відмінні вимоги до закладів РГ основних типів наведено в таблиці 1.
6.2. Номенклатуру додаткових послуг, що їх надають заклади РГ, подано в таблиці 2.
6.3. Вимоги щодо складу приміщень для споживачів у закладах РГ основних типів і класів подано у додатку А.
6.4. Вимоги щодо норми мінімальної площі на одне місце в залі у деяких закладах РГ подано в додатку Б.
6.5. Різновиди закладів РГ, що представлено у Міжнародному стандарті галузевої класифікації видів економічної діяльності (ISIC) ООН (код 5520) [5], подано в додатку В.
Таблиця 1 – Рекомендовані відмінні вимоги до закладів ресторанного господарства основних типів і класів
Таблиця 2 – Номенклатура додаткових послуг, які надають заклади ресторанного господарства
ДОДАТОК А (обов'язковий) Таблиця А.1 – Вимоги до складу приміщень для споживачів у закладах ресторанного господарства основних типів і класів
У закладах РГ інших типів незалежно від місткості наявність туалетів обов'язкова. У закладах РГ, місткістю до 50 місць, можлива наявність в одному приміщенні чоловічого і жіночого туалетів. У разі дотримання санітарно-гігієнічних норм дозволено користуватися туалетом персоналові і споживачам.
ДОДАТОК Б (обов'язковий)
Таблиця Б.1 — Вимоги щодо норми мінімальної площі на одне місце в залі у деяких закладах ресторанного господарства при навчальних закладах
ДОДАТОК В (довідковий)
Подані нижче різновиди закладів РГ представлено у Міжнародному стандарті галузевої класифікації видів економічної діяльності (ISIC) ООН [5] (код 5520) і окремо не визначено вище: В.1. ресторан на замовлення (carry-out restaurants) Різновид ресторану, що в якості основної послуги пропонує продаж виробленої ним продукції на винос. Примітка. У ресторанах на замовлення передбачено постачання їжі в інші місця В.2. ресторан-їдальня (commissary restaurants) Різновид ресторану, що організує харчування працівників в організаціях В.3. вагон-ресторан Різновид ресторану, що організує харчування споживачів послуг залізничних компаній та інших організацій пасажирського транспорту В.4. пивні садки (brasseries; beer gardens) Різновид бару, що продає і організує споживання різноманітного асортименту пива і має озеленену торговельну залу В.5. пивна (pub) Різновид бару, що продає і організує споживання алкогольних або безалкогольних напоїв. Примітка. Як правило, основним напоєм у пивній є пиво В.6. пивоварний бар (brew pub) Різновид бару, у якому варять, продають і організують споживання пива на місці В.7. бар-закусочна (snack bar) Різновид бару із спеціалізацією за асортиментом на закусках та сендвічах (закритих бутербродах) В.8. бар (ресторан) напоїв за спеціальними замовленнями (bartending) Різновид бару (ресторану) за спеціальними замовленнями, в обслуговуванні якого задіяні бармени, що організують споживання напоїв В.9. бістро (bistrot; eating places) Різновид закладу РГ швидкого обслуговування, що продає і організує споживання їжі і (або) напоїв В.10. таверна Різновид кафе з асортиментом страв інших країн, відмінною ознакою якого є широкий асортимент алкогольних напоїв.
ДОДАТОК Г (довідковий)
БІБЛІОГРАФІЯ 1. Постанова Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. №108 «Порядок заняття торговельною діяльністю і правила торговельного обслуговування населення». 2. Наказ МЗЕЗторгу України від 24.07.2002 р. № 219 «Про затвердження Правил роботи закладів (підприємств) громадського харчування». 3. Наказ Мінекономіки від 03.01.2003 р. № 2 «Рекомендовані норми технічного оснащення закладів громадського харчування». 4. Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 65. Торгівля та громадське харчування. К., 1999, — 162 с. 5. ISIC Rev.З code 5520 Restaurants, bars and canteens (Міжнародний стандарт галузевої класифікації видів економічної діяльності (ISIC) ООН.
Ключові слова: ресторанне господарство, класифікація, заклад ресторанного господарства, ресторан, бар, кафе, їдальня, закусочна, кафетерій, буфет.
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
К |
---|
корчмаКОРЧМА ‒ заклад харчування, в якому продавались і споживались страви і напої, а також обговорювалися та вирішувалися громадські справи (земські суди, сповіщали новини). | |
Ш |
---|
ШинокШинок -заклад харчування, в якому подавали горілку та інші алкогольні напої. Обслуговуючим персоналом були шинкарі ‒ продавці напоїв, у тому числі меду та пива. Шинкаря ще називали «застоїчний», тобто той, що знаходиться за стійкою. | |