Введено: «ИМЦ» ( г. Киев, ул. М. Кривоноса, 2а; т/ф. 249-34-04 )
Чинний від 2004-07-01
ПЕРЕДМОВА
1. РОЗРОБЛЕНО: Українська академія зовнішньої торгівлі
РОЗРОБНИКИ: Р. Андрющенко, канд. екон. наук (керівник розробки); Л. Кондратенко, канд. екон. наук; А. Мазаракі, д-р екон. наук; М. Пересічний, д-р техн. наук; Г. П'ятницька, канд. екон. наук; Ю. Родіонов; О. Шалимінов
2.ПРИЙНЯТО ТА НАДАНО ЧИННОСТІ: наказ Держспоживстандарту України від 31 березня 2004 р. № 59
3.УВЕДЕНО ВПЕРШЕ (зі скасуванням в Україні ГОСТ 30389-95)
ЗМІСТ
1.Сфера застосування
2.Нормативні посилання
3.Терміни та визначення понять
4.Класифікація закладів ресторанного господарства
5.Загальні вимоги до закладів ресторанного господарства
6.Характеристика структурно-функційних параметрів закладів ресторанного господарства різних типів і класів
Додаток А
Додаток Б
Додаток В
Додаток Γ Бібліографія
1.СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ
Цей стандарт поширюється на сферу ресторанного господарства (далі – РГ).
2.НОРМАТИВНІ ПОСИЛАННЯ
У цьому стандарті є посилання на такі стандарти:
ДСТУ 3862-99 Ресторанне господарство. Терміни та визначення
ГОСТ 12.1.004-91 ССБТ. Пожарная безопасность. Общие требования
ГОСТ 12.1.005-88 ССБТ. Общие санитарно-гигиенические требования к воздуху рабочей зоны
ГОСТ 12.1.010-76 ССБТ. Взрывобезопасность. Общие требования
ГОСТ 12.1.019-79 ССБТ. Электробезопасность. Общие требования и номенклатура видов защиты
ГОСТ 17.2.3.02-78 Охрана природы. Атмосфера. Правила установления допустимых выбросов вредных веществ промышленными предприятиями
СанПиН № 42-123-4117-86 Санитарные правила. Условия, сроки хранения особо скоропортящихся продуктов
СанПиН № 42-123-5777-91 Санитарные правила для предприятия общественного питания, включая кондитерские цехи и предприятия, вырабатывающие мягкое мороженое
ДБН В.2.2-3-97 Будинки та споруди навчальних закладів
ДБН В.2.2-9-99 Громадські будинки та споруди. Основні положення.
3.ТЕРМІНИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТЬ
У цьому стандарті терміни та визначення вжито у такому значенні:
3.1.ресторанне господарство; РГ
Вид економічної діяльності суб'єктів господарської діяльності щодо надавання послуг відносно задоволення потреб споживачів у харчуванні з організуванням дозвілля або без нього.
Примітка. Суб'єкти господарської діяльності здійснюють діяльність у ресторанному господарстві через заклади РГ (ДСТУ 3862)
3.2.заклад РГ
Організаційно-структурна одиниця у сфері РГ, яка здійснює виробничо-торговельну діяльність: виробляє і (або) доготовляє, продає і організує споживання продукції власного виробництва і закупних товарів, може організувати дозвілля споживачів.
Примітка. Заклад РГ розміщується в окремій капітальній будівлі або спеціально обладнаному приміщенні іншої капітальної або некапітальної споруди виробничих підприємств, установ, навчальних, лікувальних, оздоровчих закладів, готелів, магазинів, закладів культури, або у вагонах залізничного, салонах авіа-, авто- та водного транспорту тощо
(ДСТУ 3862)
3.3.тип закладу РГ
Сукупність загальних характерних ознак виробничо-торговельної діяльності закладу РГ (ДСТУ 3862)
3.4.клас закладу РГ
Сукупність відмінних ознак закладу РГ певного типу, яка характеризує рівень вимог до продукції власного виробництва і закупних товарів, умов їх споживання, організування обслуговування та дозвілля споживачів.
Примітка. За ступенем комфорту, рівнем обслуговування і обсягом надаваних послуг ресторани і бари поділяють на три класи: люкс, вищий і перший
(ДСТУ 3862)
3.5.повносервісний заклад РГ
Різновид закладу РГ з обслуговуванням офіціантами та значною часткою фірмових та замовних страв і (або) напоїв у продукції власного виробництва.
Примітка. Повносервісними можуть бути, як правило, ресторани, бари, кафе
3.6.заклад швидкого обслуговування РГ
Різновид закладу РГ, де застосовують метод самообслуговування і пропонують обмежений асортимент продукції, що прискорює процес обслуговування
3.7.майдан харчування РГ
Комплекс закладів РГ швидкого обслуговування, що мають загальну торговельну залу
3.8.заклад РГ-клуб
Різновид закладу РГ, на базі якого працює клуб, що об'єднує споживачів за інтересами та особливостями смаків.
Примітка. Заклади РГ — клуби: клуб любителів чаю тощо
3.9.загальнодоступний заклад РГ
Заклад РГ, продукцію та послуги в якому може одержати будь-який споживач
3.10.закритий заклад РГ
Заклад РГ, продукцію та послуги в якому може одержати певний контингент споживачів.
Примітка. Закриті заклади РГ можуть організувати харчування особистого складу збройних сил, у вищих, професійно-технічних, загальноосвітніх навчальних закладах, на промислових підприємствах тощо
3.11.ресторан
Заклад РГ з різноманітним асортиментом продукції власного виробництва і закупних товарів, високим рівнем обслуговування і комфорту у поєднанні з організуванням відпочинку і дозвілля споживачів.
Примітка. «Ресторан» від франц. «restorantes» — укріплювальний, відновлювальний.
За часом обслуговування ресторани поділяють на: швидкого обслуговування і звичайні; за методами обслуговування — обслуговування офіціантами і самообслуговування.
Розрізняють спеціалізовані ресторани: рибний ресторан, ресторан національної кухні тощо (ДСТУ 3862)
3.12.ресторан-бар
Різновид ресторану, до складу якого належить бар, торговельна зала якого суміжна з торговельною залою ресторану або барна стойка розміщена в торговельній залі ресторану
3.13.кафе
Заклад РГ із широким асортиментом страв нескладного готування, кондитерських виробів і напоїв, в якому застосовують самообслуговування або обслуговування офіціантами.
Примітка. Розрізняють спеціалізовані кафе: кафе-кондитерська, кафе-морозиво, кафе-молочне тощо (ДСТУ 3862)
3.14.кав'ярня
Різновид кафе з різноманітним асортиментом кави
3.15.кафе-бар
Різновид кафе, до складу якого входить бар, торговельна зала якого суміжна з торговельною залою кафе або барна стойка розміщена в торговельній залі кафе
3.16.кафе-пекарня
Різновид кафе, відмінною ознакою якого є виробництво і продаж хлібобулочних і борошняних кондитерських виробів на місці
3.17чайний салон
Різновид кафе з широким асортиментом чаю, де можна продавати кондитерські, булочні та борошняні кулінарні вироби
3.18.кафетерій
Заклад РГ самообслуговування з асортиментом страв нескладного готування і напоїв, торговельна зала якого обладнана торговельно-технологічним устаткованням, призначеним для роздавання їжі.
Примітка. У навчальних закладах, установах, промислових підприємствах, об'єктах роздрібної торгівлі тощо кафетерій організує споживання, як правило, через кафетерійну стойку
(ДСТУ 3862)
3.19.закусочна; шинок
Заклад РГ самообслуговування, де переважає асортимент гарячих і холодних закусок, страв нескладного готування, призначений для швидкого обслуговування споживачів.
Різновид бару або ресторану, який працює переважно в нічні години, з організуванням різноманітних видовищ і розважально-танцювальних програм із музичним супроводом.
Примітка. Розрізняють нічні клуби з послугами дозвілля: кабаре, більярд, диско тощо
3.22.пивна зала
Різновид бару або ресторану з широким асортиментом пива
3.23.їдальня
Заклад РГ для обслуговування певного контингенту споживачів із різноманітним асортиментом продукції власного виробництва і закупних товарів, в якому страви можуть надавати у вигляді скомплектованих раціонів харчування.
Примітка. Функціює, як правило, за місцем роботи споживачів, у навчальних закладах, військових підрозділах, лікувальних та оздоровчих закладах, відділеннях лікарень, закладах соціальної підтримки малозабезпечених верств населення тощо. В їдальнях можуть функціювати зали оздоровчої, лікувальної та лікувально-профілактичної призначеності. В якості спеціалізованих їдалень розрізняють дієтичні їдальні
(ДСТУ 3862)
3.24.буфет
Заклад РГ із обмеженим асортиментом готових страв і напоїв, розміщений у спеціально обладнаному приміщенні, де їжу споживають, як правило, стоячи чи продають на винос (ДСТУ 3862)
3.25.фабрика-заготівельня
Заклад РГ, призначений для механізованого виробництва власної продукції та централізованого забезпечування нею інших закладів РГ та об'єктів роздрібної торгівлі
3.26.фабрика-кухня
Заклад РГ, призначений централізовано готувати і постачати готову до споживання їжу в різні місця
3.27.домова кухня
Заклад РГ, призначений виготовляти продукцію власного виробництва і продавати її домашнім господарствам.
Примітка. Приймає від споживачів замовлення на кулінарну продукцію, булочні і борошняні кондитерські вироби, організує консультації з питань готування їжі, може організувати споживання їжі на місці
3.28.ресторан за спеціальними замовленнями (catering)
Заклад РГ, призначений готувати і постачати готову їжу та організовувати обслуговування споживачів в інших місцях за спеціальними замовленнями.
Примітка. Такі заклади можуть обслуговувати банкети, фірмові прийоми, ділові зустрічі, весілля та інші свята у залах, офісах, на природі, під тентами тощо.
4. КЛАСИФІКАЦІЯ ЗАКЛАДІВ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА
Класифікація закладів РГ базується на комплексі вимог до:
- асортименту продукції;
- рівня обслуговування і надаваних послуг.
Заклади ресторанного господарства поділяють на такі групи:
4.1.Продаж їжі і напоїв, як правило, призначених для споживання на місці з показуванням розважальних вистав або без них
Ця група охоплює:
4.1.1.ресторан
4.1.1.1. ресторан-бар
4.1.2.кафе
4.1.2.1.кав'ярню
4.1.2.2.кафе-бар
4.1.2.3.кафе-пекарню
4.1.2.4.чайний салон
4.1.3.кафетерій
4.1.4.закусочну; шинок
4.2 . Продаж напоїв і страв до них, як правило, призначених для споживання на місці, з показуванням розважальних вистав або без них
Ця група охоплює:
4.2.1. бар
4.2.1.1.нічний клуб
4.2.1.2.пивну залу
4.3.Продаж їжі і напоїв для споживачів, об'єднаних за професійними ознаками
Ця група охоплює:
4.3.1.їдальню
4.3.2.буфет
4.4.Постачання їжі, приготованої централізовано, для споживання в інших місцях
Ця група охоплює:
4.4.1.фабрику-заготівельню
4.4.2.фабрику-кухню
4.4.3.домову кухню
4.4.4.ресторан за спеціальними замовленнями (catering).
5.ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО ЗАКЛАДІВ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА
5.1. Вимоги до закладів РГ визначають відповідно до таких основних характеристик:
- місце розташування закладу і стан прилеглої території;
- вид, тип та особливості будівлі;
- комфортність, зовнішній і внутрішній дизайн приміщення;
- рівень оснащеності закладів устаткованням, меблями, посудом, столовими приборами, столовою білизною;
- процес обслуговування;
- асортимент продукції та вимоги до оформлення меню, прейскуранту і карти вин;освітньо-кваліфікаційний рівень персоналу;
- номенклатура додаткових послуг.
5.2. У всіх закладах РГ має бути передбачено відповідність вимогам щодо безпеки життя і здоров'я споживачів, згідно з [1], [2] та ГОСТ 12.1.004, ГОСТ 12.1.005, ГОСТ 12.1.010 та ГОСТ 12.1.019.
5.3. У всіх закладах РГ має бути передбачено надання змоги інвалідам пересуватися у візках.
5.4. Відповідно до свого типу у закладах РГ має бути передбачено наявність необхідних виробничих, торговельних та побутових приміщень згідно з СанПиН № 42-123-4117, СанПиН № 42-123-5777, ГОСТ 12.1.004, ГОСТ 12.1.005, ГОСТ 12.1.019 та ГОСТ 17.2.3.02.
5.5. Відповідно до типу в закладах РГ має бути передбачено наявність необхідного устатко-вання для готування та продажу їжі згідно з Рекомендованими нормами [3].
5.6. Склад і площі приміщень закладів РГ передбачено привести у відповідність із вимогами, передбаченими ДБН В.2.2-9; ДБН В.2.2-3.
5.7. Відповідно до типу і класу закладу РГ має бути передбачено наявність достатньої кількості столового посуду, приборів та столової білизни згідно з СанПиН № 42-123-5777.
5.8. Професійно-кваліфікаційний склад працівників виробництва і обслуговувального персоналу має забезпечувати виконання вимог згідно з Довідником [4].
5.9. Інформацію про тип і клас закладу, належність, режим його роботи треба розміщувати на фасаді приміщення.
6.ХАРАКТЕРИСТИКА СТРУКТУРНО-ФУНКЦІЙНИХ ПАРАМЕТРІВ ЗАКЛАДІВ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА РІЗНИХ ТИПІВ І КЛАСІВ
6.1. Рекомендовані відмінні вимоги до закладів РГ основних типів наведено в таблиці 1.
6.2. Номенклатуру додаткових послуг, що їх надають заклади РГ, подано в таблиці 2.
6.3. Вимоги щодо складу приміщень для споживачів у закладах РГ основних типів і класів подано у додатку А.
6.4. Вимоги щодо норми мінімальної площі на одне місце в залі у деяких закладах РГ подано в додатку Б.
6.5. Різновиди закладів РГ, що представлено у Міжнародному стандарті галузевої класифікації видів економічної діяльності (ISIC) ООН (код 5520) [5], подано в додатку В.
Таблиця 1 – Рекомендовані відмінні вимоги до закладів ресторанного господарства основних типів і класів
Показники, що характеризують заклади ресторанного господарства
Тип закладу РГ
Ресторан
Бар
Кафе
Кафетерій
Закусочна
їдальня
Буфет
люкс
вищий
перший
люкс
вищий
перший
1 Місце розташування закладу і стану прилеглої території:
самостійна будівля або будівля, яка входить до складу торговельного центру, готелю тощо, побудована чи реконструйована за індивідуальним проектом
X
X
X
будівля побудована чи реконструйована за повторним або типовим проектом
X
X
X
X
X
X
X
під'їздні шляхи, підходи до входу в заклад зручні, забезпечені довідково-інформаційними покажчиками, вся прилегла територія впорядкована, декоративно оформлена, озеленена, добре обладнана, ввечері штучно освітлена1
X
X
X
X
X
X
крита охоронна стоянка для легкових автомобілів відвідувачів із зоною обслуговування поряд із закладом
X
X
стоянка для легкових автомобілів відвідувачів із зоною обслуговування розташована поряд із закладом
X
X
паркування легкових автомобілів відвідувачів поряд із закладом
X
X
X
X
X
можливості для паркування автомобілів на незначній відстані від закладу
X
X
2 Вид, тип та особливості будівлі:
капітальна будівля
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
капітальна або некапітальна будівля
X
будівля має унікальне сучасне або оригінальне архітектурно-планувальне рішення
X
X
X
X
3 Комфортність внутрішнього і зовнішнього дизайну приміщень:
над входом вивіска з оригінальними декоративними елементами оформлення, з емблемою закладу, вказівкою типу і назви закладу
X
X
X
X
центральний вхід забезпечує одночасний рух зустрічних потоків відвідувачів і має повітряно-тепловий захист
X
X
X
X
X
X
X
X
Показники, що характеризують заклади ресторанного господарства
Тип закладу РГ
Ресторан
Бар
Кафе
Кафетерій
Закусочна
їдальня
Буфет
люкс
вищий
перший
люкс
вищий
перший
кондиціювання повітря з автоматичним
X
X
X
X
X
підтримуванням оптимальних режимів температури та вологості1
системи вентилювання
X
X
X
X
X
X
X
архітектурно-художнє оформлення приміщень закладу
X
X
X
X
X
X
X
X
X
унікальний внутрішній і зовнішній дизайн приміщення
X
X
високо функційні торговельні та виробничі приміщення
X
X
X
X
створення зручностей і затишку на основі виділення окремих зон за допомогою архітектурно-конструкторських і декоративних елементів інтер'єру
X
X
X
X
створення атмосфери, сприятливої для дозвілля і відпочинку за допомогою декоративного озеленення, художніх композицій, кольорової гами, освітлювання тощо
X
X
X
X
X
X
X
наявність естрадного і (або) танцювального майданчика
X
X
X
X
декоративне озеленення
X
X
4 Оснащеність закладу устаткованням, меблями, посудом, столовими приборами, білизною:
впровадження дисконтних, передоплат-них пластикових карт, Інтернет-технології
X
X
X
X
рівень сервісу:
«відмінний»
X
X
«вище доброго»
X
X
X
«добрий»
X
X
X
X
X
X
X
наявність живої музики
X
X
7 Асортимент продукції та вимог до
оформлення меню, прейскуранту і
карти вин:
асортимент широкий, різноманітний
X
X
асортимент обмежений, специфічний
X
X
меню і карта вин або меню і прейскурант художньо оформлені1
X
X
X
X
X
X
меню складено:
українською та декількома іноземними мовами
X
X
українською та англійською мовами1
X
X
X
українською або українською і російською мовами
X
X
X
X
X
X
X
наявність карти вин4
X
X
X
X
8 Освітньо-кваліфікаційний рівень
персоналу:
досконале володіння правилами і технікою обслуговування
X
X
X
X
знання порядку розраховування за кредитними картками та іноземною валютою
X
X
знання і дотримування правил міжнародного етикету, техніки і специфіки обслуговування іноземних споживачів, володіння кількома іноземними мовами в обсягах, необхідних для виконування своїх обов'язків
X
X
знання особливостей технології готування, оформлювання та подавання національних, фірмових і замовних страв іноземних кухонь
X
X
X
X
1 У тих закладах РГ типу «кафе», де використовують метод обслуговування офіціантами.
2 Обслуговувати офіціантами можна у закладах РГ типу «їдальня» для офіцерського складу збройних сил, професорсько-викладацьких колективів у вищих навчальних закладах тощо.
3 У тих ресторанах першого класу і кафе, де використовують метод обслуговування офіціантами.
4 У закладах РГ, що продають і організують споживання алкогольних напоїв.
Таблиця 2 – Номенклатура додаткових послуг, які надають заклади ресторанного господарства
Додаткові послуги
Тип закладу РГ
Ресторан
Бар
Кафе
Кафетерій
Закусочна
їдальня
Буфет
Бронювання місць
X
X
X
Банкомати
X
X
Пункти обміну валют
X
X
Розраховування за кредитними картками
X
X
Дисконтні картки
X
X
Міські телефони-автомати
X
X
X
X
X
X
Міжміські телефони-автомати
X
X
Супутникове телебачення
X
X
X
Інтернет
X
X
X
Факс
X
Продаж сувенірів, преси, аудіокасет тощо
X
Продаж живих і штучних квітів
X
X
Комплектування і пакування сувенірів, квітів тощо
X
Виклик таксі і (або) транспортні послуги закладу (автопостачання)
X
X
Чищення одягу
X
X
Дрібне лагодження одягу
X
Чищення взуття
X
X
Лагодження взуття
X
Камера схову
X
Сейф
X
X
Медичні послуги (медичний пункт)
X
X
X
Фотопослуги
X
Ігрові автомати, азартні ігри
X
X
Більярд, дартс, боулінг, міні-гольф тощо
X
X
X
Організування видовищ
X
X
Дискотека
X
X
X
Музика
X
X
X
X
X
X
Доглядання дітей
X
X
Доглядання домашніх тварин
X
"
Обслуговування в автомобілях
X
X
X
Організування проведення конференцій, семінарів тощо (конференц-зал)
X
Додаткові послуги
Тип закладу РГ
Ресторан
Бар
Кафе
Кафетерій
Закусочна
їдальня
Буфет
Організування бізнес-ланчів
X
X
Постачання їжі, напоїв з обслуговуванням
X
X
X
Організування бенкетів
X
X
X
X
Продаж продукції на винос
X
X
X
X
X
X
X
Організування відкритого майданчика для
харчування
X
X
X
X
X
ДОДАТОК А
(обов'язковий)
Таблиця А.1 – Вимоги до складу приміщень для споживачів у закладах ресторанного господарства основних типів і класів
Приміщення для споживачів
Типи закладів РГ
Ресторан
Бар
Кафе
їдальня
Закусочна, кафетерій
Клас
люкс
вищий
перший
люкс
вищий
перший
Вестибюль
О
О
О
О
О
НО
но *
О
НО
Гардероб
О
О
но
О
но
но
но *
но
но
Облаштоване місце для зберігання верхнього одягу
—
—
О
—
О
О
О
О
О
Зала
О
О
О
О
О
О
О
О
О
Банкетна зала
О
но
но
но
—
—
но
—
—
Чоловіча туалетна кімната з приміщенням для миття рук
О
О
О
О
О
но
но*
О
но
Жіноча туалетна кімната з приміщенням для миття рук
О
О
О
О
о
но
но*
О
но
Туалетна кімната з приміщенням для миття рук
—
—
—
—
—
О
О
—
О
Примітка:
О - наявність приміщення – обов'язкова;
НО - наявність приміщення – не обов'язкова;
— - згідно з нормами наявність приміщення не передбачена у закладі РГ даного типу і класу, але не заборонена;
* - у закладах РГ типу «кафе», де застосовано метод обслуговування офіціантами, наявність приміщення обов'язкова.
У закладах РГ інших типів незалежно від місткості наявність туалетів обов'язкова.
У закладах РГ, місткістю до 50 місць, можлива наявність в одному приміщенні чоловічого і жіночого туалетів. У разі дотримання санітарно-гігієнічних норм дозволено користуватися туалетом персоналові і споживачам.
ДОДАТОК Б
(обов'язковий)
Таблиця Б.1 — Вимоги щодо норми мінімальної площі на одне місце в залі у деяких закладах ресторанного господарства при навчальних закладах
Подані нижче різновиди закладів РГ представлено у Міжнародному стандарті галузевої класифікації видів економічної діяльності (ISIC) ООН [5] (код 5520) і окремо не визначено вище:
В.1.ресторан на замовлення (carry-outrestaurants)
Різновид ресторану, що в якості основної послуги пропонує продаж виробленої ним продукції на винос.
Примітка. У ресторанах на замовлення передбачено постачання їжі в інші місця
В.2.ресторан-їдальня (commissaryrestaurants)
Різновид ресторану, що організує харчування працівників в організаціях
В.3.вагон-ресторан
Різновид ресторану, що організує харчування споживачів послуг залізничних компаній та інших організацій пасажирського транспорту
В.4.пивні садки (brasseries; beer gardens)
Різновид бару, що продає і організує споживання різноманітного асортименту пива і має озеленену торговельну залу
В.5.пивна (pub)
Різновид бару, що продає і організує споживання алкогольних або безалкогольних напоїв.
Примітка. Як правило, основним напоєм у пивній є пиво
В.6.пивоварний бар (brewpub)
Різновид бару, у якому варять, продають і організують споживання пива на місці
В.7.бар-закусочна (snackbar)
Різновид бару із спеціалізацією за асортиментом на закусках та сендвічах (закритих бутербродах)
В.8.бар (ресторан) напоїв за спеціальними замовленнями (bartending)
Різновид бару (ресторану) за спеціальними замовленнями, в обслуговуванні якого задіяні бармени, що організують споживання напоїв
В.9.бістро (bistrot; eatingplaces)
Різновид закладу РГ швидкого обслуговування, що продає і організує споживання їжі і (або) напоїв
В.10.таверна
Різновид кафе з асортиментом страв інших країн, відмінною ознакою якого є широкий асортимент алкогольних напоїв.
ДОДАТОК Г
(довідковий)
БІБЛІОГРАФІЯ
1. Постанова Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. №108 «Порядок заняття торговельною діяльністю і правила торговельного обслуговування населення».
2. Наказ МЗЕЗторгу України від 24.07.2002 р. № 219 «Про затвердження Правил роботи закладів (підприємств) громадського харчування».
3. Наказ Мінекономіки від 03.01.2003 р. № 2 «Рекомендовані норми технічного оснащення закладів громадського харчування».
4. Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 65. Торгівля та громадське харчування. К., 1999, — 162 с.
5. ISIC Rev.З code 5520 Restaurants, bars and canteens (Міжнародний стандарт галузевої класифікації видів економічної діяльності (ISIC) ООН.
Ключові слова: ресторанне господарство, класифікація, заклад ресторанного господарства, ресторан, бар, кафе, їдальня, закусочна, кафетерій, буфет.