Автомобільний транспорт


Огляд глосарія за абеткою

Спеціальні | А | Б | В | Г | Ґ | Д | Е | Є | Ж | З | И | І | Ї | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ь | Ю | Я | Все

Сторінка:  1  2  (Далі)
  Все

І

Інформаційні системи на транспорті

 

Інформаційні системи і технології на автомобільному транспорті

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Кашканов, В. А. Інформаційні системи і технології на автомобільному транспорті : навчальний посібник / В. А. Кашканов, А. А. Кашканов, В. П. Кужель. Вінниця : ВНТУ, 2020. 104 с.

В посібнику розглядаються теоретичні основи інформаційних систем i технологій згідно із загальними підходами. Розглядаються поняття, класифікація, складові та ознаки, а також застосування інформаційних систем та технологій на автомобільному транспорті.Навчальний посібник розроблений для студентів спеціальностей 274 – «Автомобільний транспорт» та 275 – «Транспортні технології (на автомобільному транспорті)» усіх форм навчання.

 

Інформаційні системи на транспорті

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Косарєв О.Й., Мержвинська А.М. Інформаційні системи на транспорті: Конспект лекцій. Київ: НАУ, 2001. 112 с.

Конспект лекцій з курсу “Інформаційні системи на транспорті” складено на основі навчального плану з спеціальності 7.100403 “Організація перевезень і управління на транспорті”. Розглянуто роль інформаційних систем в організації оперативного керування. Викладено основні поняття, складові елементи і принципи побудови інформаційних систем. Описані основні види інформаційних систем: управлінські, бухгалтерські, експертні, матеріально-технічного забезпечення. Розглянуто автоматизовану систему продажу квитків і бронювання місць.

 

Інтелектуальні системи в технічній експлуатації автомобілів: монографія

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Мигаль В. Д. Інтелектуальні системи в технічній експлуатації автомобілів: монографія / В. Д. Мигаль. Харків : Майдан, 2018. 262 с.

Узагальнені досягнення науки і практики щодо факторів, які впливають на ефективність технічної експлуатації автомобілів. Розглянуто чинники, що визначають якість та надійність автомобілів, вплив на технічний стан якості проєктування, виготовлення і дорожньо-транспортних умов експлуатації автомобілів; телематичні та інтелектуальні транспортні системи інформаційного забезпечення ефективного керування автомобілями та транспортними потоками. Описані основні функції інтелектуального транспорту, структура систем телематики, бортові системи самодіагностування, телематичні системи дистанційної діагностики та підвищення безпеки руху автомобілів; телематичні та навігаційні системи моніторингу параметрів автомобіля, його ідентифікації, диспетчерського керування та ефективності технічної експлуатації автомобілів.

 

Інформаційні технології в управлінні автотранспортними засобами

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Симбірський Г. Д. Інформаційні технології в управлінні автотранспортними засобами . Харків : ХНАДУ, 2021. 88 с.

Курс «Інформаційні технології в управлінні АТЗ» (ІТУАТЗ) присвячений вивченню способів і методів застосування сучасних інформаційних технологій для переробки інформації під час експлуатації автотранспортних засобів, розгляду принципів роботи мехатронних систем, автомобільних датчиків та виконавчих механізмів, їх впливу на функціональні можливості і параметри сучасних автомобілів.


А

Автомобілі

 

Будова автомобіля: Навчальний посібник

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Будова автомобіля: Навчальний посібник / А. І. Панченко, А. А. Волошина, О. В. Болтянський, І. І. Мілаєва, І. А. Панченко, А. А. Волошин. Мелітополь: ВПЦ «Люкс», 2021. 247 с.

В посібнику розглянуто загальну будову автомобіля, будову та принцип дії його основних вузлів, механізмів, агрегатів та систем (двигуна, трансмісії, ходової частини, механізмів керування, електрообладнання, кузова). Викладено порядок організації та виконання їх технічногообслуговування та ремонту. Висвітлено питання організації експлуатації автомобілів, безпеки роботи автотранспорту.

 

Трактори та автомобілі

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Трактори та автомобілі/укл. Красота М.В., Магопець С.О., Кулєшков Ю.В., Шепеленко І.В., Бевз О.В., Осін Р.А., Руденко Т.В. Кропивницький: ЦНТУ, 2024. 82 с.

В навчально-методичному виданні представлені практичні заняття з конструкції двигунів тракторів і автомобілів. Кожне практичне заняття має ввідні пояснення, що містять мету, наглядні навчальні і допоміжні матеріали, коротке викладення теоретичного матеріалу і контрольні запитання для самоперевірки.

 

Трактори і автомобілі [текст]

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Трактори і автомобілі [текст]: Навчальний посібник для студентів напряму підготовки 6.050503 “Машинобудування” денної та заочної форм навчання / уклад. Л.М. Дацюк, М.В. Вржещ. Луцьк: Луцький НТУ, 2017. – 236 с.

Навчальний посібник з дисципліни «Трактори і автомобілі» містить зміст, вступ, лекції і літературу.


Автомобільні експлуатаційні матеріали

 

Паливо-мастильні матеріали, технічні рідини та системи їх забезпечення

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Паливо-мастильні матеріали, технічні рідини та системи їх забезпечення : навчальний посібник /за ред.. Чабанного В.Я. Кропиницький : ЦНТУ, 2022. 487 с.

В посібнику основа увага приділяється теоретичним і практичним навичкам використання палива, мастильних матеріалів та технічних рідин; вимогам до палива і мастильних матеріалів; відомостям про одержання рідких та газоподібних палив з нафти та з ненафтової сировини; технологічним процесам горіння всіх видів палива та системам забезпечення автотракторної техніки паливо-мастильними матеріалами і технічними рідинами.

 

Експлуатаційні матеріали

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Клендій В.М. та ін. Експлуатаційні матеріали. Тернопіль: ТНТУ, 2016. 33 с.

Розглянуто та схвалено на методичному семінарі кафедри автомобілів.

 

Механічні властивості та конструкційна міцність матеріалів

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Механічні властивості та конструкційна міцність матеріалів / укл. І.В. Шепеленко к.т.н., М.В. Красота. Кропивницький: ЦНТУ, 2022. 58 с.

Методичні вказівки до виконання практичних робіт з курсу «Механічні властивості та конструкційна міцність матеріалів» для студентів спеціальності 132 «Матеріалознавство» освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр.


Б

Будова автомобіля

 

Підручник з будови автомобіля

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Омєлічев О.В. Підручник з будови автомобіля. Посібник для автомобілістів-початківців. 4-е вид. Харків: Моноліт, 2023. 288 с.

Усі питання й нюанси розкриті в цьому підручнику. Вивчивши його, можна зрозуміти, що змушує рухатися автомобіль, з яких елементів він складається й для чого вони потрібні. Які системи застосовано в сучасних транспортних засобах. За якими параметрами і як класифікують автомобілі.


В

Взаємозамінність, стандартизація та технічні вимірювання

 

Взаємозамінність, стандартизація та технічні вимірювання. Практикум

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Взаємозамінність, стандартизація та технічні вимірювання. Практикум : підруч. для студ. вищ. навч. закл. освіти / Г. О. Іванов, В. С. Шебанін, Д. В. Бабенко, Полянський П.М.; за ред. Г. О. Іванова і В. С. Шебаніна. – Миколаїв : МНАУ, 2016. – 428 с.

У підручнику скорочено викладено принципи, що забезпечують взаємозамінність з’єднань різних видів: циліндричних, конічних, нарізних, зубчастих; принципи і методи розрахунків допусків у розмірних ланцюгах. Наведено приклади розрахунку задач за розділами“Взаємозамінність”, “Стандартизація” і “Технічні вимірювання”. За кожним розділом приведені контрольні питання і задачі.

 

Взаємозамінність, стандартизація та технічні вимірювання. Конспект

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Взаємозамінність, стандартизація та технічні вимірювання. Конспект лекцій для студентів всіх спеціальностей галузі знань «Механічна інженерія» всіх форм навчання. / Укл. А. П. Мартинов. — Краматорськ : ДДМА, 2019. — 170 с.

У курсі лекцій викладені основні питання стандартизації й взаємозамінності виробів машинобудування, а також метрологічні аспекти при виробництві продукції.Розглянуто принципи й методи забезпечення взаємозамінності різних видів з'єднань, розрахунок і вибір параметрів точності при проєктування виробів і метрологічного забезпечення якості, їхні особливості в умовах переходу до ринкової економіки.


Е

Електричне та електронне обладнання автомобілів

 

Електричне та електронне обладнання автомобілів: навчальний посібник (частина II)

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Електричне та електронне обладнання автомобілів: навчальний посібник (частина II) / Ю.І. Пиндус, Р.Р. Заверуха. Тернопіль: ТНТУ, 2016. 163 с.

У навчальному посібнику розглянуто будову, роботу й експлуатацію систем і окремих виробів електричного та електронного обладнання найпоширеніших моделей автомобілів, що експлуатуються в Україні. Особливу увагу приділено електронним регуляторам напруги, електричним та електронним схемам запалювання робочої суміші, електронним системам впорскування пального, принципам побудови електронних систем автоматичного керування двигунів, керування трансмісією, системою гальм. Наведено рекомендації щодо виявлення та усунення можливих несправностей електрообладнання.

 

Електронне та мікропроцесорне обладнання автомобілів

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Електронне та мікропроцесорне обладнання автомобілів: навч. посіб. / Ю.І. Пиндус, Р.Р. Заверуха. Тернопіль: ТНТУ, 2016. 209 с.

У навчальному посібнику розглянуто будову, роботу й експлуатацію систем і окремих виробів електричного та електронного обладнання найпоширеніших моделей автомобілів, що експлуатуються в Україні. Особливу увагу приділено електронним регуляторам напруги, електричним та електронним схемам запалювання робочої суміші, електронним системам впорскування пального, принципам побудови електронних систем автоматичного керування двигунів, керування трансмісією, системою гальм. Наведено рекомендації щодо виявлення та усунення можливих несправностей електрообладнання.

 

Діагностика електрообладнання автомобілів

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Бороденко Ю.М. Діагностика електрообладнання автомобілів / Ю.М. Бороденко, О.А. Дзюбенко, О.М. Биков: навчальний посібник. Харків: ХНАДУ, 2014. 300с.

Наведено загальні принципи створення діагностичних систем та побудування діагностичних приладів. Дана характеристика діагностичних приладів промислових зразків різного призначення. Розглянуто органолептичні та апаратні методи діагностування електрообладнання на борту автомобіля, в умовах поста діагностики та в електровідділеннях автотранспортного підприємства.


К

Креслення

 

Нарисна геометрія та креслення. Навчально–методичний посібник

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Гавриленко Є.А. Нарисна геометрія та креслення. Навчально–методичний посібник /Укладачі: Є.А. Гавриленко,Ю.В. Холодняк,І.В. Пихтєєва, О.В. Івженко та інші. Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного. – Мелітополь: ТДАТУ. 2021. –224с.

У навчальному посібнику розглядаються загальні питання теорії зображень і утворення комплексного креслення, методи перетворення комплексного креслення та способи зображення предметів на креслениках.


О

Організація, планування та управління діяльністю підприємств автомобільного транспорту

 

Економіка підприємств автомобільного транспорту

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Іванілов О.С. Економіка підприємств автомобільного транспорту: підручник для студентів вищих навчальних закладів / О.С. Іванілов, І.А. Дмитрієв, І.Ю. Шевченко. Харків: ФОП Бровін О.В., 2017. 632 с.

Підручник містить систематизований виклад питань теорії і практики розвитку підприємств автомобільного транспорту в Україні в умовах ринкової економіки та інтенсифікації інтеграційних процесів. Особливу увагу приділено формуванню, розвитку та використанню економічного потенціалу підприємств автомобільного транспорту, економіці інноваційної та інвестиційної діяльності. Підручник призначений для студентів вищих навчальних закладів. Також підручник може бути цікавий аспірантам, викладачам, науковим співробітникам, керівникам підприємств автомобільного транспорту.

 

Виробничо-технічна база підприємства автомобільного транспорту

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Біліченко В. В., Крещенецький В. Л., Романюк С. О., Смирнов Є. В. Виробничо-технічна база підприємства автомобільного транспорту. Вінниця : ВНТУ, 2013. 182 с.

 

Планування діяльності автотранспортного підприємства

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Турченюк М.О.. Швець М.Д., Кірічок О.Г., Кристопчук М.С. Планування діяльності автотранспортного підприємства : підручник /М. О. Турченюк, М. Д, Швець, О. Г. Кірічок, М. С. Кристопчук. Вид. 2-ге, перероб, та доповн. Рівне : НУВГП, 2017. 336 с.

Підручник присвячений висвітленню питань теорії і практики планування виробничо-господарської та соціально-економічної діяльності автотранспортного підприємства в ринкових умовах. У підручнику розкриті теоретичні основи планування діяльності АТП, основні фактори. що визначають місце підприємства на ринку, впливають на формування його виробничої програми з експлуатації рухового складу, розглянуті методи планування матеріально-технічного, фінансового і кадрового забезпечення виробничого процесу АТП. сутність і зміст соціальної діяльності автотранспортних підприємств. Значну увагу приділено висвітленню методів обґрунтування планів економічної діяльності автопідприємств, розробці фінансового плану підприємства, формуванню необхідних фінансових ресурсів, обґрунтуванню заходів, спрямованих на забезпечення стабільної фінансової діяльності АТП.


Основи технічної діагностики автомобілів

 

Діагностика і технологія ремонту автомобілів

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Коваленко В. М. К56 Діагностика і технологія ремонту автомобілів : підруч. / В. М. Коваленко, В. К. Щуріхін. Київ : Літера ЛТД, 2017. 224 с.

Підручник підготовлено відповідно до чинної навчальної програ­ми. Розглянуто поелементне діагностування систем автомобіля та діагностичне обладнання, способи відновлення деталей. Наведено типові технологічні процеси ремонту вузлів та агрегатів автомобілів.Уміщено додатки, які можна використовувати для ремонту автомо­білів.

 

Основи технічної діагностики колісних транспортних засобів

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Біліченко, В. В. Основи технічної діагностики колісних транспортних засобів : навчальний посібник / Біліченко В. В., Крещенецький В. Л., Кукурудзяк Ю. Ю., Цимбал С. В. Вінниця : ВНТУ, 2012. 118 с.

У навчальному посібнику викладаються теоретичні основи технічного діагностування автомобіля в цілому та його окремих деталей і вузлів. Подаються основні поняття, моделі об’єктів і несправностей, оцінювання повноти й вірогідності контролю, глибини пошуку несправностей. Навчальний посібник стане в нагоді студентам при вивченні дисципліни, під час підготовки до виконання лабораторних робіт та дипломного проєктування.

 

Основи технічної діагностики автомобілів

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Основи технічної діагностики автомобілів/ Укл. Красота М. В., Магопець С. О., Кулєшков Ю. В., Шепеленко І. В., Бевз О. В., Осін Р. А. Кропивницький: ЦНТУ, 2024. 67 с.

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з курсу „Основи технічної діагностики автомобілів” для здобувачів вищої освіти спеціальності 274 „Автомобільний транспорт”. Кропивницький: ЦНТУ, 2024.- 67 с.

 

Технологічне обладнання для обслуговування та ремонту автомобілів

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Технологічне обладнання для обслуговування та ремонту автомобілів: навчальний посібник/ Красота М.В, Кулєшков Ю.В., Магопець С.О., Шепеленко І.В., Бевз О.В., Осін Р.А., Руденко Т.В. Кропивницький: ЦНТУ, 2023. 208 с.

В навчальному посібнику розглянуто основні типи обладнання, що використовуються при обслуговуванні та ремонті автомобілів. В кожному розділі посібника розглядаються окремі види спеціалізованого технологічного обладнання, що використовуються при сервісі та ремонті автомобілів, приводиться класифікація кожного типу обладнання, виконується порівняльний аналіз однотипного обладнання, та надаються рекомендації щодо вибору обладнання для конкретних умов використання. До кожного розділу наведено контрольні запитання для кращого засвоєння навчального матеріалу. Видання має структуру, що відповідає програмі дисципліни «Технологічне обладнання для обслуговування та ремонту автомобілів» освітньо-професійної програми «Автомобільний транспорт».


Основи технології ремонту автомобілів

 

Ремонт машин і обладнання

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Хітров І. О., Гавриш В. С. Ремонт машин і обладнання. Рівне : НУВГП, 2012. 184 с.

Викладено основи ремонтного виробництва та загальні положення організації ремонту машин і обладнання. Розглянуто характерні несправності деталей машин і обладнання та методи їх виявлення. Описано основні способи відновлення спрацьованих деталей. Розкрито особливості технічного нормування ремонтних робіт. Дано основи проєктування ремонтних підприємств. Висвітлено загальні положення охорони праці на ремонтних підприємствах. Навчальний посібник призначений для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр за напрямом підготовки «Машинобудування»

 

Основи технології виробництва та ремонту автомобілів: навчальний посібник

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Основи технології виробництва та ремонту автомобілів: навчальний посібник / Укладачі: І. Б. Гевко, Р. М. Рогатинський, О. Л. Ляшук, В. З. Гудь, М. Г. Левкович, М. Я. Сташків, М. Д. Сіправська. Тернопіль : Вид-во ТНТУ імені Івана Пулюя, 2021. 544 с.

Навчальний посібник написано відповідно до освітньо-професійної програми «Автомобільний транспорт». У ньому викладені основи технології виробництва та ремонту автомобілів. Окремі розділи посібника присвячено виробничому та технологічному процесам в автомобілебудуванні, методам виготовлення заготовок, базуванню та закріпленню деталей у пристроях при обробці, методам досягнення точності та якості обробки, основним методам механічної обробки деталей автомобілів, технології виготовлення типових деталей автомобілів, виготовленню та відновленню автотранспорту зварюванням та наплавленням, проєктування технологічних процесів механічної обробки деталей та складання автотранспортних засобів, основам авторемонтного виробництва, прийманням автомобілів та їх агрегатів у ремонт, способам і засобам відновлення деталей автомобілів. Навчальний посібник призначений для студентів, які навчаються за спеціальністю 274 «Автомобільний транспорт», галузі знань 27 «Транспорт» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, а також інших технічних спеціальностей.

 

Ремонт автомобілів

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Ремонт автомобілів/ укл. Р. А. Осін, І. В. Шепеленко, М. В. Красота. Кропивницький : ЦНТУ, 2022. 64 с.

Методичні вказівки містять методику виконання практичних занять до дисципліни "Ремонт автомобілів" для здобувачів вищої освіти спеціальності 274 "Автомобільний транспорт" освітнього рівня бакалавр.



Сторінка:  1  2  (Далі)
  Все