Цифрова компетентність викладача/вчителя DigCompEdu

1. Цифрова компетентність вчителя DigCompEdu

Матеріали з сайту http://dystosvita.blogspot.com/2018/04/digcompedu.html

Рамка цифрової компетентності вчителя DigCompEdu орієнтована на вчителів та викладачів усіх рівнів освіти від дитячого садка до вищої та післядипломної освіти, загальної та професійної, навчання осіб з особливими потребами та у неформальних навчальних контекстах. Ця рамка визначає 6 основних областей у 22 складниках, у яких виражається компетентність вчителя.

Область 1. Професійна залученість
Використання цифрових технологій для спілкування, співпраці та професійного розвитку
Область 2. Цифрові ресурси
Пошук, створення та поширення цифрових ресурсів
Область 3. Навчання та викладання
Керування та організація використання цифрових технологій у викладанні та навчанні
Область 4. Оцінювання
Використання цифрових технологій та стратегій для вдосконалення оцінювання
Область 5. Розширення можливостей учнів
Використання цифрових технологій для вдосконалення інклюзії, персоналізації та активного залучення учнів
Область 6. Сприяння цифровій компетентності учнів
Забезпечення можливостей креативного та відповідального використання цифрових технологій для роботи з інформацією, комунікації, створення контенту, добробуту та розв'язування проблем

Ці області та їх складники взаємно пов'язані, як зображено на схемі:

Зміст DigCompEdu визначається областями 2-5. Разом вони утворюють цифрову педагогічну компетентність. Області 1, 2 та 3 є характерними для будь-якого навчального процесу, незалежно від того, чи підтримується він технологіями. Компетентності, перелічені у цих областях, вказують, як забезпечити ефективне та інноваційне використання технологій при плануванні (область 2), реалізації (область 3) та оцінюванні (область 4) викладання та навчання. Область 5 визнає потенціал цифрових технологій для викладання та стратегій навчання, орієнтованих на учнів. Ця область є наскрізною для областей 2, 3 та 4 у тому сенсі, що вона містить перелік спрямовуючих принципів, актуальних та доповнюючих компетенції, визначені у них.
Педагогічне ядро цієї рамки доповнюється областями 1 та 6. Область 1 спрямована на ширше професійне середовище, тобто використання вчителем цифрових технологій  у професійних взаємодіях з колегами, учнями, батьками та іншими зацікавленими сторонами, для власного професійного розвитку та для колективного добра організації. Область 6 визначає конкретні педагогічні компетентності, необхідні для сприяння цифровій компетентності учнів.

Модель прогресії DigCompEdu показано на наступній схемі:

Поступ за окремими областями можна зобразити наступною таблицею: