Практична робота 2.1

2. Короткі теоретичні відомості

     Побудова моделі функціональної організації підприємства розпочинається з опису функціонування підприємства (системи) в цілому у вигляді контекстної діаграми.

      Взаємодія системи з навколишнім середовищем описується з допомогою входів (дані та об’єкти, що використовуються системою), виходів (основні результати діяльності системи, кінцеві продукти), управляння (стратегії, правила та процедури, якими керується система) та механізмів (ресурси, необхідні для системи).

     Роботи на діаграмах зображуються у вигляді функціональних блоків (прямокутників). Кожний блок зображує яку-небудь функцію або завдання і іменується дієсловом або дієслівною фразою, що позначає дію (виготовлення виробу, обслуговування клієнта й т.д.). Стрілки позначаються іменником і означають об’єкти або інформацію, що зв’язує роботи між собою та з зовнішнім середовищем.

Після опису контексту проводиться функціональна декомпозиція і система розбивається на підсистеми. Кожна підсистема описується за допомогою тих же елементів, що й система в цілому. Потім кожна підсистема розбивається на більш дрібні і так до досягнення потрібного рівня деталізації. У результаті такої розбивки, кожний фрагмент системи зображується на окремій діаграмі декомпозиції.

     Діаграма декомпозиції призначена для деталізації роботи. Роботи нижнього рівня – це те ж саме, що робота верхнього рівня, але в більш детальному викладенні. Після кожного сеансу декомпозиції може бути сформована папка – набір документів, у який входить сама діаграма, додаткові звіти й т.д. На кожному етапі з документами можуть бути ознайомлені експерти (викладачі). Перш ніж виконати наступний етап декомпозиції, на поточному рівні необхідно ввести в діаграму всі зауваження експертів. Таким чином, виходить повністю адекватна системі модель, що дозволяє наочно представити існуючі недоліки, удосконалити функціональну організацію підприємства, провести аналіз вартості виробництва. Крім того, ця модель є основою для створення інформаційної системи підприємства.